Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Βραβεία Όσκαρ 2022: Όταν ο Μάρλον Μπράντο γύρισε την πλάτη του στην Ακαδημία

Βραβεία Όσκαρ 2022: Όταν ο Μάρλον Μπράντο γύρισε την πλάτη του στην Ακαδημία
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο Μάρλον Μπράντο είναι ένας από τους πιο λατρεμένους ηθοποιούς όλων των εποχών και ένας από αυτούς που έγραψαν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του κινηματογράφου. Όμως, σαν σήμερα, πριν 49 χρόνια και συγκεκριμένα στις 27 Μαρτίου του 1973, αρνήθηκε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και στιγμάτισε την καλλιτεχνική του πορεία.

Η κίνηση του Μάρλον Μπράντο να μην δεχθεί το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, για την ερμηνεία του στον «Νονό», υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των Ινδιάνων, προκάλεσε αντιδράσεις και επιβεβαίωσε την… αναρχική του προσέγγιση στο κατεστημένο του Χόλιγουντ, το οποίο τον είχε «ξεβράσει» και τελικά ο ίδιος αποκατέστησε τη φήμη του με την επική ταινία.

Από το ζενίθ στο ναδίρ και πάλι στο ζενίθ

Ο Μάρλον Μπράντο είχε πολλές ιδιαιτερότητες, απαράμιλλη γοητεία και απίστευτο ταλέντο στην υποκριτική. Όλα αυτά αποτελούσαν συστατικά μιας ζωής με ένταση, πάθος και τεράστια φήμη.

Ωστόσο, η δεκαετία του ’60 δεν ήταν η καλύτερη της ζωής του, καθώς η συμμετοχή του στις ταινίες «Ο Άνθρωπος της Νύχτας» και «Queimada», είχε προκαλέσει αρνητικές κριτικές και ο Μάρλον Μπράντο έφτασε στο σημείο να γίνει το μαύρο πρόβατο.

Η συμμετοχή του στον «Νονό», ήταν ένα στοίχημα που όχι μόνο κέρδισε αλλά θεμελίωσε τόσο τον ίδιο, όσο και τους υπόλοιπους ηθοποιούς στο Χόλιγουντ. Η παρουσία του ως ντον Βίτο Κορλεόνε έμεινε στην ιστορία και του έδωσε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ μετά από 15 χρόνια.

Από τους θαυμαστές μέχρι και τους επικριτές του, ο Μάρλον Μπράντο είχε αποκαταστήσει τη φήμη του στο Χόλιγουντ. Το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου το 1973 το διεκδικούσε ο ίδιος, όπως και άλλα ιερά τέρατα της υποκριτικής, οι Πίτερ Ο’Τουλ, Μάικλ Κέιν και Λόρενς Ολίβιε.

Η αναρχική ψυχή του

Αν και ήταν το φαβορί για να κερδίσει το Όσκαρ, ο Μάρλον Μπράντο ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τα βραβεία και θα έστελνε εκπρόσωπο στη θέση του, για να παραλάβει το βραβείο σε περίπτωση που κέρδισε. Πράγματι, όταν ο Ρότζερ Μουρ και η Λιβ Ούλμαν ανακοίνωσαν το όνομά του, σηκώθηκε να παραλάβει το βραβείο η ινδιάνα Littlefeather.

Η ίδια έκανε νεύμα με ανοιχτή παλάμη πως δεν το ήθελε και άρχισε να εκφωνεί μια επιστολή 15 σελίδων του Μάρλον Μπράντο, λέγοντας ότι «εκπροσωπώ τον Μάρλον Μπράντο απόψε και μου ζήτησε να σας πω ότι δυστυχώς δεν μπορεί να δεχτεί αυτό το πολύ γενναιόδωρο βραβείο. Και ο λόγος είναι η αντιμετώπιση των Αμερικανών Ινδιάνων σήμερα από την κινηματογραφική βιομηχανία». 

Η αιτία για την αντίδραση του Μάρλον Μπράντο κατά της Ακαδημίας ήταν τα γεγονότα στο Wounded Knee, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στράφηκε εναντίον ιθαγενών Αμερικανών ακτιβιστών στην πόλη της Νότιας Ντακότα. 

Τελικά, το χρυσό αγαλματίδιο έμεινε στην Ακαδημία, όμως η θύελλα είχε ξεσπάσει. Ο Τζον Γουέιν δήλωσε στη New York Post ότι «έπρεπε να είχε εμφανιστεί ο ίδιος εκείνο το βράδυ και να είχε καταθέσει τις απόψεις του αντί να δώσει λόγο σε ένα μικρό άγνωστο κορίτσι και να το ντύσει με στολή ινδιάνας».

Μάλιστα, η New York Post εκδόθηκε την επόμενη ημέρα με ολόκληρη τη 15σέλιδη ομιλία του Μπράντο, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει τη θέση του: «Η κινηματογραφική κοινότητα ήταν εξίσου υπεύθυνη για την υποβάθμιση του Ινδιάνου και την παραποίηση του χαρακτήρα του, περιγράφοντάς τον ως άγριο, βίαιο, εχθρικό και κακό. Είναι αρκετά δύσκολο για τα παιδιά να μεγαλώσουν σε αυτόν τον κόσμο. Όταν τα παιδιά των Ινδιάνων βλέπουν τη φυλή τους να απεικονίζεται έτσι στις ταινίες, το μυαλό τους τραυματίζεται με τρόπους που ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε».

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις