Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Χρυσοχοϊδης: Η Μόρια θα στοιχειώνει την Ευρώπη αν δεν ληφθούν μέτρα

Χρυσοχοϊδης: Η Μόρια θα στοιχειώνει την Ευρώπη αν δεν ληφθούν μέτρα

Για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο μεταναστευτικό αναφέρθηκε μετά από σύσκεψη ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. «Η Μόρια θα στοιχειώνει την Ευρώπη αν δεν ληφθούν μέτρα και δεν γίνουν επιστροφές», είπε χαρακτηριστικά, την ώρα που ο Γερμανός υπουργός εσωτερικών έκανε την αυτοκριτική του λέγοντας ότι δεν έχουν βοηθήσει την Ελλάδα όσο θα έπρεπε.

Το πρόβλημα με τις ροές προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παρόντες ήταν ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου  και ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Όπως προέκυψε από τη συνάντηση είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή της συμφωνίας που έχει κάνει η Τουρκία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό, ενώ τονίστηκε δια στόματος του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη πως η Μόρια θα στοιχειώνει την Ευρώπη αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Η γερμανική κυβέρνηση από την άλλη προτείνει στους Ελληνες υποστήριξη τεχνολογικού εξοπλισμού και φύλαξη συνόρων, αν το επιθυμούν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η βοήθεια στην Ελλάδα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέφερε: «Βρισκόμαστε στην αρχή του δρόμου των κυμάτων μετανάστευσης κυρίως από τους δρόμους της Ασίας. Γι’ αυτό χρειάζεται η ανακατανομή των μεταναστευτικών βαρών. Η αιχμή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα φανεί με τα ασυνόδευτα παιδιά. Θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ενωση να βοηθήσει γιατί μιλάμε ζήτημα ανθρωπισμού. Το πρόβλημα μας ως χώρα είναι ότι η απόσταση μας από τα παράλια της Τουρκίας είναι μηδενική. Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία δοκιμάζεται στα ελληνικά νησιά και στη Μόρια. Η Μόρια θα συνεχίσει να στοιχειώνει την Ευρώπη εάν δεν φροντίσουμε και κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξουν τις πύλες για περισσότερες επιστροφές μεταναστών στις χώρες τους. Είμαστε όλοι Γάλλοι γιατί η Γαλλία υποφέρει, χαίρομαι όμως που σήμερα αποφασίσαμε να είμαστε όλοι Έλληνες»

Με τη σειρά του ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ είπε: «Είμαστε εδώ σήμερα για να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ελλάδα και θα σταθεί στο πλευρό της και τους κόλπους της ΕΕ. Οι χώρες της ΕΕ που αποτελούν πύλη εισόδου για μετανάστες θα πρέπει να υποστηριχθούν. Εαν δεν αντιμετωπιστεί από κοινού το μεταναστευτικό πρόβλημα τότε θα διογκωθεί για το σύνολο της ΕΕ. Σαν γερμανική κυβέρνηση προτείναμε στους Ελληνες υποστήριξη τεχνολογικού εξοπλισμού και φύλαξη συνόρων αν το επιθυμούν. Έχω την ελπίδα πως θα κάνουμε βήματα στην πολιτική του ασύλου στην Ευρώπη και πάνω σε αυτό μεταφέρω και την άποψη της κυρίας Μέρκελ».

Στη σύσκεψη παρών ήταν και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος που δήλωσε: «Στόχος μας είναι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας που έχει κάνει η ΕΕ με την Τουρκία. Αυτό μας το υποσχέθηκαν και οι Τούρκοι στη συνάντηση που είχαμε πριν έρθουμε στην Αθήνα. Η Ελλάδα είναι υπό πίεση καθώς οι συνθήκες στα νησιά ήταν τραγικές. Χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία για ενιαία πολιτική ασύλου, Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και η Ευρώπη είναι μαζί της. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό».

Μετά τις τοποθετήσεις έγινε ερώτηση στον Χορστ Ζεεχόφερ για το ποια θα είναι η βοήθεια της Γερμανίας αναφορικά με τις ροές. «Είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε τα κράτη που αποτελούν πύλη εισόδου. Μέχρι σήμερα δεν το κάναμε επαρκώς. Είναι δύο τα στοιχεία στα οποία πρέπει να δώσουμε σημασία. Πρώτον πρέπει να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα σύνορά μας στην Ευρώπη, και δεύτερον σύντομα πρέπει να έχουμε ενιαία πολιτική ασύλου ώστε να αρχίσουμε να κατανείμουμε τον προσφυγικό πληθυσμό. Αν δεν βοηθήσουμε τα κράτη που έχουν πρόβλημα θα υπάρξει άτακτη μεταναστευτική πολιτική και οι ροές στη συνέχεια θα εμφανιστούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν βοηθούμε απλά την Ελλάδα βοηθούμε την Ευρώπη διότι το πρόβλημα είναι όλων μας», απάντησε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τη σειρά του πρόσθεσε. «Η ΕΕ διαβεβαιώνει την Ελλάδα για οικονομική και πολιτική βοήθεια απέναντι στο πρόβλημα και βέβαια θα πιέσουμε για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία».

 

 

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις