Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Εκλογές 2015: Οι οδηγίες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Διευκρινιστικές συστάσεις και… προειδοποιήσεις προς τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου κάνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προς αποφυγή… προστίμων!  

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι οδηγίες είναι απαραίτητες για να τηρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία και ρυθμίσεις που ισχύουν κατά την προεκλογική περίοδο, δηλαδή από την Παρασκευή 28.8.2015 έως και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015, ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, σημειώνοντας ότι:

1. Οι ενημερωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, κατά τη μετάδοση των πάσης φύσεως εκπομπών (ενημερωτικών, ειδησεογραφικών, ψυχαγωγικών, σατιρικών και άλλων συναφών) που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στις βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, οφείλουν να τηρούν τις αρχές της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας, της αναλογικής ισότητας, της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του κύρους των πολιτικών κομμάτων.

2. Υπενθυμίζεται ότι μετά την 24η ώρα της Παρασκευής 18.9.2015 έως την 19η ώρα της Κυριακής 20.9.2015 δεν επιτρέπεται η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων και συγκεντρώσεων ή άλλων πολιτικών εκδηλώσεων των κομμάτων, καθώς και η μετάδοση εκπομπών προεκλογικού διαλόγου ή εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα με εξαίρεση τις δηλώσεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που γίνονται κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας (άρθρο 18 της ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Επικρατείας 14602/2.9.2015).

3. Εφιστάται η προσοχή στην τήρηση της υποχρεώσεως διαθέσεως του ενός τρίτου (1/3) του χρόνου των δελτίων ειδήσεων για την παρουσίαση της προεκλογικής δραστηριότητος των πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων, εξαιρουμένων των δελτίων ειδήσεων κάτω των πέντε λεπτών της ώρας (5’).

4. Οι μη ενημερωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί δεν μπορούν να μεταδίδουν προεκλογικές εκπομπές, δηλαδή πολιτικές εκπομπές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εικόνες, μηνύματα, διαφημίσεις, δηλώσεις και άλλες σχετικές δραστηριότητες πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων ή αρχηγών κομμάτων ή εκπροσώπων κομμάτων ή υποψηφίων βουλευτών.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και έρευνες γνώμης, η οδηγία του ΕΣΡ αναφέρει ότι:

1. Οι ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, κατά τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων, πρέπει να αναφέρουν τα εξής στοιχεία:
α) την επωνυμία του διενεργήσαντος τη δημοσκόπηση,
β) την επωνυμία ή το όνομα του εντολέα της δημοσκόπησης,
γ) το μέγεθος του δείγματος και τη γεωγραφική του κάλυψη,
δ) το χρονικό διάστημα και το έτος συλλογής των στοιχείων,
ε) το τυπικό στατιστικό σφάλμα σε σχέση με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και
στ) τις ελάχιστες βάσεις του δείγματος σε σχέση με τον αριθμό των ερωτώμενων.

2. Δημοσκοπήσεις οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 του Ν. 3603/2007 δεν δημοσιοποιούνται.

3. Υπενθυμίζεται ότι μετά την 24η ώρα της Παρασκευής 18.9.2015 έως την 19η ώρα της Κυριακής 20.9.2015 δεν επιτρέπεται η μετάδοση δημοσκόπησης ή αποτελέσματος δημοσκόπησης ή οποιασδήποτε έρευνας γνώμης, πανελλήνιου ή τοπικού χαρακτήρα, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν διενεργήθηκε ή σχολιασμός αυτών, σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης για πολιτικά κόμματα, πολιτικές θέσεις και πρόσωπα ή άλλα ζητήματα που συνδέονται με το αντικείμενο των εκλογών της παρούσας Οδηγίας (άρθρο 17 της ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Επικρατείας 14602/2.9.2015).

4. Η απαγόρευση αφορά και την αναμετάδοση δημοσκοπήσεων που ανακοινώθηκαν από τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και από κάθε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο της αλλοδαπής.

Όσον αφορά τις πολιτικές διαφημίσεις, το ΕΣΡ σημειώνει ότι:

1. Απαγορεύεται η μετάδοση από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς διαφημιστικών μηνυμάτων υποψηφίων βουλευτών (άρθρο 47 παρ. 1 στοιχ. γ’ του Π.Δ. 26/2012). Η μετάδοση των διαφημίσεων των πολιτικών κομμάτων διενεργείται δωρεάν και απαλλάσσεται από κάθε τέλος (άρθρο 45 παρ. 1 στοιχ. β’ του Π.Δ. 26/2012).
2. Κατά τη μετάδοση των πολιτικών διαφημίσεων πρέπει να τηρούνται οι κανόνες δεοντολογίας της κειμένης νομοθεσίας. Οι διαφημίσεις πρέπει να περιέχουν σαφή μνεία του κόμματος που τις παρήγαγε και να μην προβάλλουν μηνύματα που έχουν ως αποτέλεσμα την προσβολή της προσωπικότητας συγκεκριμένων προσώπων ή του κύρους συγκεκριμένου κόμματος.
3. Δεν επιτρέπεται η άρνηση μετάδοσης πολιτικής διαφήμισης, εκτός εκείνων που ενέχουν παραβίαση της κειμένης νομοθεσίας ή των αρχών αυτής της Οδηγίας.
4. Οι πολιτικές διαφημίσεις διαχωρίζονται σαφώς από το υπόλοιπο πρόγραμμα και τις λοιπές διαφημίσεις. Της μετάδοσής τους προηγείται, για μεν τους τηλεοπτικούς σταθμούς, κάρτα με περιεχόμενο «ακολουθεί πολιτική διαφήμιση», για δε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ηχητικό μήνυμα με το ίδιο περιεχόμενο. Οι αναγγελίες αυτές δεν επαναλαμβάνονται, εφόσον μεταδίδονται περισσότερα από ένα μηνύματα σε συνέχεια.

Ενώ για την εμφάνιση υποψήφιων βουλευτών αναφέρεται ότι:

1. Κατά το άρθρο 72 παρ. 11 του Π.Δ. 26/2012, σε περίπτωση που οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται μέσα σε δεκαοκτώ μήνες από τις προηγούμενες, δεν εφαρμόζονται για τις εκλογές αυτές οι περί εκλογής βουλευτών με σταυρό προτιμήσεως διατάξεις του παρόντος, αλλά οι περί σειράς καταλήψεως εδρών διατάξεις (λίστα). Ενόψει τούτου, δεν υπάρχουν οι προβλεπόμενοι στην ισχύουσα νομοθεσία περιορισμοί ως προς την προβολή των υποψήφιων βουλευτών, οφείλουν όμως οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί να μεταχειρίζονται ισότιμα τους υποψήφιους βουλευτές κάθε κόμματος.
2. Απαγορεύεται από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς η μετάδοση κάθε είδους εκπομπών, οι οποίες παρουσιάζονται, αμέσως ή εμμέσως, από υποψήφιους βουλευτές. Επίσης, απαγορεύεται η µε οποιοδήποτε τρόπο έμμεση προβολή τους, όπως η αναφορά σε αυτούς κατά τη διάρκεια εκπομπών, εκτός των εκπομπών πολιτικού διαλόγου (άρθρο 47 παρ. 1 στοιχ. γ’ του Π.∆. 96/2007). Οι απαγορεύσεις δεν ισχύουν για υποψήφιους βουλευτές που συμμετέχουν σε τηλεοπτικές σειρές ή κινηματογραφικές ταινίες ή άλλους είδους εκπομπές, εφόσον ο προγραμματισμός των ως άνω εκπομπών αυτών έγινε πριν από την προκήρυξη της υποψηφιότητας των ως άνω προσώπων.

Επίσης, στην οδηγία επισημαίνεται ότι το ΕΣΡ πρέπει να ενημερώνεται για τις ειδικές προεκλογικές εκπομπές, καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

1. Όλοι οι ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να ενημερώνουν το ΕΣΡ για τις κάθε είδους εκπομπές τους (συμπεριλαμβανομένων των «ένθετων» αφιερωμάτων κατά τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων) που αφορούν την προεκλογική περίοδο, παραθέτοντας τα εξής ελάχιστα στοιχεία: τίτλος εκπομπής, ημέρα, ώρα και διάρκεια προβολής για κάθε κόμμα, ονοματεπώνυμα προσκεκλημένων προσώπων και ονομασία του συνδυασμού που τυχόν εκπροσωπούν.
2. Τα στοιχεία αυτά θα συμπληρώνονται υποχρεωτικά στο ειδικό έντυπο που επισυνάπτεται στην παρούσα Οδηγία και σύμφωνα με τις οδηγίες που εκεί περιέχονται, θα αποστέλλονται στο ΕΣΡ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση esrpolyphony @ gmail. com μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας και θα αφορούν τις εκπομπές της προηγούμενης εβδομάδας (Δευτέρα έως Κυριακή).

Τέλος το ΕΣΡ υπενθυμίζει ότι θα δέχεται καταγγελίες που αφορούν παραβιάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας ή της παρούσας Οδηγίας, θα επεξεργάζεται τα κάθε είδους στοιχεία που του αποστέλλονται αναφορικά με την προεκλογική περίοδο και σε περίπτωση παραβίασης θα επιβάλλει τις προβλεπόμενες από το νόμο διοικητικές κυρώσεις.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε