Κυριακή, 12 Μαΐ
25oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Η ΕΡΤ2, ο «ΤηλεΒόας» του Καπουτζίδη και ο… Γκοντό!

Η ΕΡΤ2, ο «ΤηλεΒόας» του Καπουτζίδη και ο… Γκοντό!

Πρεμιέρα χθες για τη «νέα» ΕΡΤ, όπως θέλει να την ονομάζει η κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι η δημόσια τηλεόραση θα λειτουργεί ανεξάρτητα τηρώντας τον πραγματικό ρόλο της. Το αν τελικά θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος που για χρόνια «έδενε» τη διοίκησή της με την εκάστοτε κυβέρνηση θα αποδειχτεί εν καιρώ…!

Σκοπός της ΕΡΤ είναι η ανεξάρτητη ενημέρωση του πολίτη –και φορολογούμενου που την πληρώνει μέσα από το ανταποδοτικό τέλος της ΔΕΗ- χωρίς το άγχος και το «κυνήγι» της τηλεθέασης. Και σίγουρα μέσα στο πλαίσιο που οφείλει να λειτουργεί η δημόσια τηλεόραση δεν είναι η… είσπραξη υψηλών τηλεθεάσεων μέσα από οποιοδήποτε πρόγραμμα αμφιβόλου ποιότητας και αισθητικής.

Ωστόσο είναι σαφές ότι η δημόσια τηλεόραση πρέπει να κερδίσει τους τηλεθεατές προσφέροντας, έστω και αν λίγοι το αντιλαμβάνονται, αυτά που οφείλει να προσφέρει. Με τη δικαιολογία όμως της «ποιότητας» έχουν γίνει παραγωγές στην κρατική τηλεόραση εξυπηρετώντας σκοπούς και εντολές του Μαξίμου. Κοινό μυστικό στα παλαιότερα χρόνια λειτουργίας της ΕΡΤ –και ιδιαίτερα στην επί ΝΕΡΙΤ εποχή- ότι αρεστοί και «ημέτεροι» έπαιρναν θέσεις στην κρατική τηλεόραση! Ελπίζουμε ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει και η ΕΡΤ θα γίνει επιτέλους η δημόσια τηλεόραση καταφέρνοντας όπως και άλλες δημόσιες τηλεοράσεις ανά τον κόσμο να κερδίσουν τους τηλεθεατές.

Προς το παρόν… περιμένουμε, αν και ορισμένες από τις κινήσεις που γίνονται στο Ραδιομέγαρο σε συνεννόηση με την κυβέρνηση δεν μας προδιαθέτουν θετικά. Το να περιμένουμε την «επιστροφή της ΕΡΤ» και αυτή να μην έρχεται όπως θα έπρεπε, προετοιμασμένη με τα κατάλληλα εφόδια, μας προϊδεάζει για τη «μία από τα ίδια» τακτική. Οι βιαστικές αποφάσεις για την επιλογή προσώπων που αναιρούνται την επόμενη στιγμή όταν διαπιστώνεται ότι δεν πληρούν τις δέουσες κατά το νόμο προϋποθέσεις (όπως έχει γίνει!), αλλά και η επιλογή ακόμα και ηχητικών σημάτων που υπάρχουν σε άλλα κανάλια (όπως στο κεντρικό δελτίο του EPSILON) ενισχύουν την άποψη όσων ισχυρίζονται ότι εξακολουθεί η τακτική «άρπα κόλλα»!
Τόσο καιρό λοιπόν ακούγαμε για την «επιστροφή της ΕΡΤ.

Θα έπρεπε λοιπόν η διοίκησή της να φροντίσει εκτός από τη γιορτή στο προαύλιο να υπάρξει και «γιορτή» μέσα από το πρόγραμμά της. Ιδιαίτερα όμως στην περίπτωση της ΕΡΤ2 υπήρξε η πλήρης απαξίωση… βάζοντας ό,τι να ‘ναι από τα αρχεία της ΕΡΤ. Σίγουρα δεν υπήρχε ο κατάλληλος χρόνος για να κάνουν και στην ΕΡΤ2 καινούργιο πρόγραμμα, ιδιαίτερα όταν τα τελευταία χρόνια λειτουργίας της πριν το «μαύρο» και επί διοίκησης και πάλι του Λάμπη Ταγματάρχη η ΕΡΤ είχε σταματήσει να παράγει ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Το να βγάζεις όμως ένα κανάλι στον αέρα μόνο ως «πράξη Δημοκρατίας» χωρίς να το εφοδιάζεις με όσα πρέπει ίσως τελικά κάνεις κακό στην ίδια τη Δημοκρατία και σε όλους τους πολέμιούς της.

Αποτέλεσμα; Θυμάστε τον «ΤηλεΒόα», τον τηλεοπτικό σταθμό στη σειρά «Παρά πέντε» του Γιώργου Καπουτζίδη που έκανε 0% τηλεθέαση; Χθες λοιπόν, η «νέα» ΕΡΤ2 από τις 19:30 έως τις 19:59 σημείωσε 0,0% τηλεθέαση επιλέγοντας εκείνη την ώρα να προβάλλουν σε χιλιοστή επανάληψη μία από τις καλύτερες εκπομπές που έχουν προβληθεί στην ΕΡΤ, το «Παρασκήνιο». Γιατί όμως εκείνη την ώρα και για χιλιοστή φορά να παρακολουθήσει κάποιος την ίδια εκπομπή; Κι η απάντηση δεν πρέπει να είναι «γιατί έπρεπε να εκπέμψει η ΕΡΤ2», αφού έτσι χάνει τη δύναμή της, την αξιοπιστία της, τους τηλεθεατές…!

Η απρογραμμάτιστη «επιστροφή της ΕΡΤ» δεν φαίνεται να κέρδισε τους τηλεθεατές για όλη τη διάρκεια της ημέρας, αφού η τηλεθέαση της ΕΡΤ1 ήταν 7,4% στο γενικό σύνολο και 4% στο δυναμικό κοινό, ενώ της ΕΡΤ2 1,07 και 0,7% αντίστοιχα. Αν λοιπόν η διοίκησή της δεν φροντίσει να δημιουργήσει πρόγραμμα αντάξιο μίας πραγματικά δημόσιας τηλεόρασης δεν θα πείσουν τους τηλεθεατές να συντονιστούν στη συχνότητα των σταθμών της ΕΡΤ και να μην… βρίζουν κάθε φορά που βλέπουν το ανταποδοτικό τέλος στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Προς το παρόν δεν τα κατάφερε…! Το «Περιμένοντας την ΕΡΤ» θύμισε το «Περιμένοντας τον Γκοντό» αφού η «νέα ΕΡΤ» δεν ήρθε όπως δεν ήρθε κι ο ήρωας του Σάμιουελ Μπέκετ! Η διοίκηση φάνηκε… κοντύτερη των προσδοκιών ή του ρόλου που της ανατέθηκε. Αν λοιπόν δεν σηκώσει τα μανίκια και μαζί με τους εργαζομένους να «χτίσουν» μία αληθινά «νέα ΕΡΤ» τότε η «επιστροφή της ΕΡΤ» μπορεί να αποδειχτεί χειρότερη… από το μαύρο που επέλεξε η προηγούμενη κυβέρνηση, διαπράττοντας κι αυτή με το δικό της τρόπο «έγκλημα» στο θεσμό της δημόσιας τηλεόρασης!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε