Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Κίμωλος: «Η ζωή μας έχει ποιότητα»!

Κίμωλος: «Η ζωή μας έχει ποιότητα»!

Όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και προσπαθούν να «στήσουν» τη ζωή τους μακριά, σε μικρότερες πόλεις, σε χωριά και νησιά…! ΟΙ λόγοι όμως δεν είναι μόνο οικονομικοί καθώς αρκετοί είναι αυτοί που έχουν σκοπό την καλύτερη ποιότητα ζωής, μακριά από το άγχος των μεγαλουπόλεων…! Κάπως έτσι βρέθηκαν στην Κίμωλο αρκετοί από τους κατοίκους της που όχι μόνο δεν μετανιώνουν για την επιλογή τους να φύγουν από την Αθήνα, αλλά χαίρονται την κάθε μέρα στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί.

Στην Κίμωλο βρέθηκε ο Νίκος Μάνεσης για τις ανάγκες της εκπομπής του «60’ Ελλάδα» και όπως μου είπε «είναι ένα μικρό και πολύ όμορφο νησάκι με λιγοστούς κατοίκους που είναι τόσο φιλόξενοι και χαρούμενοι, ενώ δεν ακούς ούτε ένα παράπονο. Είναι, επίσης πολύ απλοί. Ξέρεις ποια είναι η “λιμουζίνα” του Δήμαρχου; Ένα παπάκι, ένα μηχανάκι παπάκι! Έχουμε συνηθίσει σε απόμερα νησιά, οι νέοι να την έχουν κοπανήσει για την Αθήνα και να υπάρχουν μόνο ηλικιωμένοι. Εκεί, έχουμε γεμάτα σχολεία από παιδιά. Παντού νέοι άνθρωποι και μάλιστα υπάρχουν πολλοί Αθηναίοι που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο νησί. Για παράδειγμα, συναντήσαμε μια νοσηλεύτρια της εντατικής μονάδας του Ερυθρού Σταυρού, η οποία μαζί με τον άνδρα της άφησαν την Αθήνα. Τώρα έχουν ανοίξει παγωτατζίδικο και φτιάχνουν δικά τους, χειροποίητα παγωτά. Όταν τους ρωτήσαμε γιατί παγωτά, μας απάντησαν “γιατί δεν υπήρχε τέτοιο μαγαζί στο νησί και θέλαμε να κάνουμε κάτι για να διαφοροποιηθούμε από τους άλλους μαγαζάτορες”. “Μα καλά”, τους είπαμε, “εδώ δεν είναι ερημιά για έναν Αθηναίο;”. “Όχι”, μας είπαν, “εμείς περνάμε μια χαρά γιατί επιτέλους εδώ μπορούμε και βλέπουμε τα παιδιά μας, ενώ στην Αθήνα δεν τα βλέπαμε. Άσε που στην Αθήνα με την κρίση δεν βγαίναμε και οικονομικά. Εδώ, όχι μόνο κάναμε απόσβεση αλλά και τα λεφτά μας φτάνουν και η ζωή μας έχει ποιότητα”. Αξιοσημείωτο είναι και ότι στο νησί έχει αναπτυχθεί ένας υπέροχος εθελοντισμός. Μαζεύονται όλοι οι κάτοικοι και κάνουν μαζί διάφορες δουλειές. Εμείς πετύχαμε να βάφουν τα σοκάκια. Βλέπεις, ετοιμάζονται για την τουριστική περίοδο και θέλουν όλα να είναι καθαρά και όμορφα»!

Το οδοιπορικό της εκπομπής στο αιγαιοπελαγίτικο νησί όμως είχε και περιπετειώδη γυρίσματα καθώς, όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «Ξεκινήσαμε να κάνουμε τον περίπλου του νησιού, αλλά ο καιρός χάλασε και πέσαμε σε 7 μποφόρ. Όπως καταλαβαίνεις θαλασσοπνιγήκαμε και καταγράφονται συγκλονιστικές εικόνες με ένα σκάφος να “πολεμά” να πάει κόντρα στους ανέμους. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Όλες οι αποβιβάσεις έγιναν με άλματα γιατί δεν έδεναν τα σκάφη. Το σκάφος προσέγγιζε και εμείς έπρεπε να “πετάξουμε”, ενώ το σκάφος έμενε με τις μηχανές ανοιχτές! Σε μεγάλο κομμάτι των παραλιών της Κιμώλου, υπάρχουν υπόσκαφα, τρύπες, σπηλιές λαξεμένες πάνω στους βράχου και από εκεί οι ψαράδες τραβάνε τις βάρκες τους όταν ο καιρός είναι άσχημος. Αυτά είναι τα περίφημα “σύρματα” και λέγονται έτσι γιατί έχουν μια τροχαλία με ένα σύρμα το οποίο τραβάει την βάρκα και τη βάζει μέσα στο υπόσκαφο. Στην Κίμωλο είδαμε και μια ιαματική πηγή, η οποία είναι υποθαλάσσια. Το ιαματικό νερό βγαίνει μέσα από τη θάλασσα. Είδαμε, επίσης, πολλές σπηλιές όπου πηγαίνουν και γεννάνε οι φώκιες αλλά και καταγράψαμε εντυπωσιακές εικόνες από ένα ναυάγιο εμπορικού πλοίου. Το πλοίο αυτό είχε μείνει ακυβέρνητο λόγω προβλημάτων στις μηχανές, παρασύρθηκε, τσακίσθηκε στα βράχια, βούλιαξε και τώρα είναι σε βάθος 10 μέτρων. Το ναυάγιο είχε γίνει τη δεκαετία του ’80. Επίσης, στην παραλία Ελληνικά καταγράψαμε πολύ εντυπωσιακές εικόνες της βυθισμένης πόλης. Αλλά το κορυφαίο αξιοθέατο του νησιού, όπου πηγαίνεις είτε με τα πόδια είτε με ζώα γιατί δεν υπάρχει δρόμος για αυτοκίνητο, είναι το Σκιάδι, ένας βράχος που μοιάζει με μανιτάρι. Το πέτρωμα είναι μαλακό στη βάση, άρα έχει γίνει σαν τον κορμό του μανιταριού, ενώ πάνω είναι πιο σκληρό και θυμίζει το πάνω μέρος του μανιταριού. Δηλαδή, βλέπεις ένα πέτρινο μανιτάρι τεραστίων διαστάσεων, αφού το ύψος του πρέπει να είναι πάνω από 4 μέτρα, αποδεικνύοντας πως όταν η φύση έχει κέφι κάνει τα καλύτερα έργα τέχνης»!

Απόψε, στις 23:50, μέσα από τη συχνότητα του ALPHA ο Νίκος Μάνεσης μας ξεναγεί στην Κίμωλο και μέσα από «60’ Ελλάδα» γνωρίζουμε τους κατοίκους της που παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας δηλώνουν ανέμελοι και ευτυχισμένοι έχοντας βρει την ηρεμία στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε