Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Μαρτυρίες από τον εφιάλτη στο «Norman Atlantic»

Μαρτυρίες από τον εφιάλτη στο «Norman Atlantic»

Ήταν ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου 2014 όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο επιβατηγό-οχηματαγωγό «Norman Atlantic» με αποτέλεσμα να «χαθούν» πολλοί επιβαίνοντες. Δέκα μήνες μετά τη ναυτική τραγωδία οι επιζώντες και οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν δικαίωση με τη δικαστική έρευνα όμως να «προχωρά» με αργούς ρυθμούς.

Σε όσα συνέβησαν εκείνο το μοιραίο βράδυ στο πλοίο, αλλά και όσα συμβαίνουν τώρα, στις έρευνες, κάνει «Αυτοψία» ο Αντώνης Σρόιτερ στην πρεμιέρα της εκπομπής του για τη φετινή σεζόν. Ο Λεωνίδας , οδηγός φορτηγού, μπροστά στην πόρτα του πλοίου το οποίο βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι του Μπάρι ξαναζεί τις στιγμές που εκδηλώθηκε η φωτιά λέγοντας με δακρυσμένα μάτια πως «Ήμουν στην καμπίνα του φορτηγού. Ένιωσα ένα σύννεφο να πέφτει από πάνω μας κι αρχικά νόμιζα ότι ήταν χαλάζι. Μετά συνειδητοποίησα ότι έλιωνε η οροφή. Πάω να βγω δεξιά αλλά δεν μπορούσα, ήταν άλλο φορτηγό δίπλα – δίπλα. Ανοίγοντας λίγο την πόρτα αισθάνθηκα τη φωτιά να με καίει στα χέρια και στο πρόσωπο. Έκλεισα την πόρτα και περίμενα να καώ. Δεν περίμενα να βγω ζωντανός. Στη συνέχεια πήρα μια κουβέρτα και την έριξα πάνω στη φωτιά. Έτσι αυθόρμητα. Κατέβηκα από την αριστερή πλευρά, ο μόνος δρόμος ασφαλείας ήταν η κίτρινη γραμμή»!

Επιβάτες του πλοίου λένε ότι το «Νοrman Atlantic» αναχώρησε ασφυκτικά γεμάτο, τονίζοντας ότι «Στην Ηγουμενίτσα βλέπω μια “θάλασσα” φορτηγών, ενώ στην Πάτρα δεν άφηναν ούτε μυρμήγκι να περάσει. Στην Ηγουμενίτσα έρχονταν και παιδιά στην πόρτα του πλοίου και έβγαζαν φωτογραφίες. Για αυτό υπήρχαν και μετανάστες. Δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Ο κόσμος βλέποντας τους ανθρώπους του καραβιού να προσπαθούν να λύσουν τη σωσίβια λέμβο κατευθύνθηκε προς τα εκεί χωρίς καμία τάξη. Χωρίς οδηγό ο κόσμος άρχισε να στοιβάζεται σε εκείνη τη βάρκα, να σπρώχνονται, να καβαλάει το προστατευτικό κάγκελο! Όταν μια λαμαρίνα πάνω από ένα εκατοστό καίγεται και στραβώνει η θερμοκρασία είναι 800 βαθμοί άρα εδώ είναι ένα καμίνι, η κόλαση! Τι να σβήσεις…; Τα φορτηγά ήταν τόσο στενά παρκαρισμένα που ούτε οι οδηγοί δεν μπορούσαν να βγουν για να πάνε στα πάνω καταστρώματα , δεν υπήρχαν ούτε οι αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στα αυτοκίνητα….»!

Τον εφιάλτη που έζησε μαζί με την οικογένειά του μαρτυρά στην εκπομπή και ο Ανδρέας Οικονόμου που κατάφερε να μπει στη μοναδική σωστική βάρκα που βρέθηκε στη θάλασσα μετά την εκδήλωση της φωτιάς: «Πήραν φωτιά τα σίδερα, όλα, εκεί που περπατούσα ζεματούσαν οι παντόφλες που φορούσα. Η σύζυγος μου, η Έλενα, πήρε την απόφαση και μου λέει “γρήγορα στη βάρκα”. Η θάλασσα ήταν ο φόβος μου, το να βρεθώ στη βάρκα με 8-9 μποφόρ ήταν για εμένα μεγάλος φόβος. Η γυναίκα μου ήταν κατηγορηματική. Μπροστά η Έλενα, στη μέση η κόρη μας και πίσω εγώ. Πηδάμε τα κάγκελα, η Έλενα κατάφερε να μπει μέσα και γυρνώντας αρχίζει και μου φωνάζει “την κόρη μας”. Η βάρκα και το πλοίο είχαν ένα κενό και αιωρούνταν στο κενό. Εγώ έπρεπε να σηκώσω την κόρη μου και να την δώσω. Ο κόσμος έσπρωχνε, κάγκελο δεν υπήρχε. Έχω την αίσθηση ότι ο διπλανός μου σπρώχτηκε και έφυγε, έπεσε μέσα στη θάλασσα. Εγώ δεν έδινα την κόρη μου και ξαφνικά γύρισε ένας θηριώδης τύπος, κάτι μου λέει στα Ιταλικά και του την έδωσα. Σε αυτόν έχω κάνει μήνυση γιατί είναι αξιωματικός του καραβιού και δεν θα έπρεπε να είναι εκεί μέσα, αλλά αυτός έσωσε την κόρη μου! Είχαμε παγώσει όλοι! Αυτό που μας συγκλόνισε όλους είναι ότι δεν νοιώθαμε τίποτα όταν κάποιος χάνονταν! Ο εγκέφαλός μας είχε κατεβάσει ρολά και δεν αντιδρούσε»!

Απόψε, τα μεσάνυχτα, η «Αυτοψία» του Αντώνη Σρόιτερ φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μέσα από τη συχνότητα του ALPHA, τα όσα συνέβησαν στο «Norman Atlantic» και όσα συμβαίνουν τώρα, στις δικαστικές έρευνες με τις οικογένειες των θυμάτων να περιμένουν την απόδοση δικαιοσύνης…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε