Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Μισέλ Γιο: «Μην αφήνετε κανέναν να σας βάζει σε κουτάκια» – Η βραβευμένη με Όσκαρ εξομολογείται

Μισέλ Γιο: «Μην αφήνετε κανέναν να σας βάζει σε κουτάκια» – Η βραβευμένη με Όσκαρ εξομολογείται
Reuters

«Μην επιτρέπετε να σας βάζει κανένας σε κουτάκια», συμβουλεύει η Μισέλ Γιο, η πρώτη Ασιάτισσα που βραβεύτηκε με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η Γιο έπαιξε την Κινεζοαμερικανίδα Έβελιν Γουάνγκ στην ταινία «Τα πάντα όλα», που απέσπασε συνολικά επτά Όσκαρ.

Μετά την ιστορική βράβευσή της με το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, η Μισέλ Γιο παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη Τύπου στην πατρίδα της, τη Μαλαισία. Αναφερόμενη στην πολυπολιτισμικότητα και τη γυναικεία ενδυνάμωση στη βιομηχανία του θεάματος, η Μισέλ Γιο είπε στους δημοσιογράφους στην Κουάλα Λουμπούρ ότι «δεν θα πρέπει ποτέ να επιτρέπουμε σε κάποιον να μας βάζει σε κουτάκια».

«Έχω υπάρξει πολύ ευλογημένη που μπορούσα πάντα να συνεργάζομαι με πολύ ενδιαφέροντες, πολύ διαφορετικούς και πολύ προοδευτικούς κινηματογραφικούς παραγωγούς και σκηνοθέτες. Αυτό μου επέτρεψε να αγωνίζομαι για αυτά στα οποία πιστεύω: Εκπροσώπηση, πολυπολιτισμικότητα και κυρίως γυναικεία ενδυνάμωση», είπε.

«Δεν πιστεύω ότι μόνο και μόνο επειδή είμαστε γυναίκες, είμαστε πιο αδύναμο φύλο… Δεν θα πρέπει ποτέ να επιτρέπουμε σε κάποιον να μας βάζει σε κουτάκια», πρόσθεσε.

Η βράβευσή της με το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου, – η πρώτη Ασιάτισσα που το κέρδισε – «αντιπροσωπεύει τόσα πράγματα για τόσο πολλούς από εμάς», συνέχισε και πρόσθεσε ότι μετά τη νίκη της: «Άκουσε τον ήχο της χαράς και της ευτυχίας σε όλο τον κόσμο μέχρι το Λος Άντζελες».

Η Γιο βραβεύτηκε για τον ρόλο της ως Κινεζοαμερικανίδα Έβελιν Γουάνγκ στην ταινία «Τα πάντα όλα», που απέσπασε συνολικά επτά Όσκαρ.

Σε αυτήν υποδύεται μια εξουθενωμένη ιδιοκτήτρια καθαριστηρίου, η οποία μετά βίας διατηρεί τις ισορροπίες ανάμεσα στον καλοπροαίρετο σύζυγό της, τον δύστροπο πατέρα της και την καχύποπτη κόρη της, όταν καλείται να ξεκαθαρίσει τις γραφειοκρατικές υποθέσεις του μαγαζιού της με μια εχθρική υπάλληλο του σχετικού τμήματος της εφορίας.

Ασία και Όσκαρ

Η έλλειψη εκπροσώπησης από την Ασία στα υψηλότερα επίπεδα του Χόλιγουντ υπήρξε ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στις συνεντεύξεις της ενόψει της απονομής.

Η Γιο συναντήθηκε και με θαυμαστές της μετά τη συνέντευξη σε ένα πολυτελές εμπορικό κέντρο στην καρδιά της Κουάλα Λουμπούρ.

Ερωτηθείσα για το τι θα συμβούλευε τους νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, απάντησε: «Μη γίνετε εγώ, γίνετε εσείς… πιστεύω ότι θα είστε καλύτεροι».

Η 60χρονη βετεράνος ηθοποιός του Χόλιγουντ γεννήθηκε στην πόλη Ιπόχ της βόρειας Μαλαισίας από Κινεζομαλαισιανούς γονείς.

Στην παιδική της ηλικία ασχολήθηκε με τον χορό και ειδικεύτηκε στο μπαλέτο, το οποίο και σπούδασε στην Αγγλία.

Ξεκίνησε την καριέρα της στον κινηματογράφο τη δεκαετία του ’80, αλλά στο Χόλιγουντ διακρίθηκε όταν έγινε το πρώτο κορίτσι του Μποντ από την Κίνα στην ταινία του 1997 «Το Αύριο Ποτέ Δεν Πεθαίνει» δίπλα στον Πιρς Μπρόσναν.

Άλλες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε είναι οι «Τίγρης και Δράκος» (βραβευμένη με Όσκαρ το 2000) και «Οι Αναμνήσεις μιας Γκέισας» (2005).

 

Media Τελευταίες ειδήσεις