Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

Καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ανέλαβε από χθες το Στάθης Λιβαθινός και από σήμερα βρίσκεται επίσημα στο κτήριο της Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο Στάθης Λιβαθινός γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη, της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ σπούδασε και σκηνοθεσία στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου της Μόσχας. Ως ηθοποιός ξεκίνησε µε το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη και τελευταία σε παραστάσεις στα θέατρα «Αµόρε», «Εξαρχείων» και «Αθηνών», ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε κυρίως με τη σκηνοθεσία. Από το 2001 έως και το 2007 ήταν καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ η τελευταία του σκηνοθετική δουλειά στο Εθνικό Θέατρο είναι η «Ιλιάδα» του Ομήρου που ανέβηκε το 2013 στο φεστιβάλ Αθηνών και στη συνέχεια περιόδευσε με μεγάλη επιτυχία σε πολλά θέατρα του εξωτερικού.

Την ίδια ώρα όμως που ανακοινώθηκε το όνομα του Στάθη Λιβαθινού, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την καρατόμησή του από το Εθνικό Θέατρο. Συγκεκριμένα, έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα ακύρωσης της απόφασης ανάκλησης της θητείας του, αλλά και στα πολιτικά δικαστήρια με αίτημα χρηματικής ικανοποίησης, που δεν έχει οριστεί ενώ θα ζητηθεί η κράτηση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, εφόσον δεν ικανοποιηθεί η χρηματική αποζημίωση.

Γνωρίζοντας λοιπόν ότι το ξεκίνημά του στο Εθνικό Θέατρο ως καλλιτεχνικός διευθυντής δεν γίνεται κάτω από τις πιο ήρεμες συνθήκες ο Στάθης Λιβαθινός έστειλε μία ενωτική ανακοίνωση αποφεύγοντας να λάβει θέση για την απερχόμενη διοίκηση και την κόντρα της με την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι:

«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κος Νίκος Ξυδάκης, μου εμπιστεύτηκε την τύχη του Εθνικού Θεάτρου σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και του θεάτρου και της χώρας.
Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείχνει προς το πρόσωπό μου και το ενδιαφέρον που έδειξε στη δουλειά μου. Το Εθνικό Θέατρο υπήρξε το σπίτι μου για 7 χρόνια και τώρα επιστρέφω σ αυτό. Ο διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το νέο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου. Εγώ έρχομαι για να ενώσω το Εθνικό Θέατρο και να δώσω σ αυτό ότι καλύτερο μπορώ. Νοιώθω απεριόριστη στήριξη από τη θεατρική κοινότητα κι αυτό με γεμίζει χαρά και με τιμά. Αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής μαζί μου θα είναι ο Θοδωρής Αμπαζής».

Σίγουρα ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να ενημερωθεί ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής είναι για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για το ρεπερτόριο της επόμενης σεζόν που του άφησε… κληρονομικά η προηγούμενη διοίκηση.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε