Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Ο υπεραιωνόβιος με τα 3 πτυχία και ο μηχανόβιος 85 ετών

Ο υπεραιωνόβιος με τα 3 πτυχία και ο μηχανόβιος 85 ετών

Η μακροζωία των κατοίκων έχει γίνει αντικείμενο ρεπορτάζ και από διεθνή Μέσα αλλά και από επιστημονικές μελέτες.

Πολλοί πάντως θεωρούν ότι οι Ικαριώτες ζουν πολλά χρόνια λόγω των χαλαρών ρυθμών της καθημερινότητας. Είναι πράγματι έτσι και πώς είναι η ζωή στο αιγαιοπελαγίτικο νησί;

Απόψε το βράδυ ο Νίκος Μάνεσης μας ταξιδεύει στην Ικαριά μέσα από την εκπομπή του «60’ Ελλάδα» και στην ερώτησή μου τι τίτλο θα έδινε σε αυτό το οδοιπορικό μου είπε

«“Παιδιά, χαλαράααααα” ή “Προσοχή το άγχος σκοτώνει”! Οι Ικαριώτες είναι ένας άλλος… λαός! Δηλαδή, είναι άνθρωποι που ξέρουν να περνούν καλά, μακριά από το άγχος και ακολουθώντας τους δικούς τους χαλαρούς ρυθμούς. Οι ρυθμοί τους είναι οι πιο αργοί ρυθμοί που έχω δει στα τόσα οδοιπορικά που έχω κάνει. Βέβαια, κάποια πράγματα λειτουργούν πλέον ως τουριστική ατραξιόν. Για παράδειγμα, έλεγαν κάποτε ότι στις Ράχες ανοίγουν τα μαγαζιά τη νύχτα, ότι πηγαίνεις για να ψωνίσεις και δεν υπάρχει στο μαγαζί ο καταστηματάρχης και ότι μπορείς να πάρεις ό,τι θέλεις και απλά να αφήσεις το ανάλογο τίμημα. Αυτό είναι λίγο – πολύ μύθος, γιατί ισχύει το χειμώνα που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και το καλοκαίρι το κάνουν κάποιοι σαν τουριστική ατραξιόν. Θα έχεις ακούσει που λένε “πάμε στην Ικαρία, να δούμε τα μαγαζιά που δουλεύουν μόνα τους”.

Αυτός ο μύθος λοιπόν καταρρέει, άλλωστε οι Ικαριώτες είναι πολύ εργατικοί, πάρα πολύ εργατικοί, απλά έχουν χαλαρούς ρυθμούς. Να, λένε ότι οι Ικαριώτες δεν ξυπνάνε πρωί. Εγώ στην αποστολή ξυπνούσα κάθε πρωί στις 7 για να ετοιμαστώ και να φύγω για το ρεπορτάζ και σε πληροφορώ ότι στον Άγιο Κήρυκο που έμενα βούλιαζαν οι δρόμοι από κόσμο. Βέβαια, οι ρυθμοί είναι χαλαροί, δηλαδή κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα κουράζεσαι από τη δουλειά και λες “κάτσε να πάω να πιω έναν καφέ και να πω μια κουβέντα και συνεχίζω μετά”. Έτσι απλά, χωρίς άγχος! Άσε, είναι όπως σου είπα άλλος λαός, ωραίος λαός! Από το ρεπορτάζ μάλιστα αναδεικνύεται η μακροζωία των κατοίκων, κάτι για το οποίο έχει ασχοληθεί ακόμα και το CNN.

Οι Ικαριώτες είναι πολύ φιλόξενοι, πολύ φιλικοί και πάρα πολύ, μα πάρα πολύ χαλαροί, άνθρωποι χωρίς άγχη, χωρίς στρες. Προφανέστατα λοιπόν η έλλειψη άγχους βοηθάει στο να έχουν μακροζωία. Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού μας, συναντήσαμε έναν Ικαριώτη 106 ετών, σε πλήρη διαύγεια, με 2 -3 πανεπιστημιακά πτυχία. Δούλευε στο Λογιστήριο του Κράτους και τώρα χαίρεται την ηρεμία του. Έτσι κάνουν όλοι οι Ικαριώτες, χαίρονται την ηρεμία τους και δεν αγχώνονται για τίποτα. Επίσης, είδαμε έναν 85χρονο μηχανόβιο, απίστευτος τύπος, πήγαινε σούπερ μάρκετ για να κάνει τα ψώνια του. Τον έβλεπες να καβαλάει τη μηχανή του, έβλεπες την ενέργειά του και έλεγες “αυτός πάει καρφωτά για τα 110 χρόνια!”. Καλά, εμείς προσπαθούμε να φτάσουμε μέχρι τα 85 και εκείνοι στα 85 καβαλάνε ακόμα μηχανές και είναι μηχανόβιοι».

Λάτρεις του νησιού όμως δεν είναι μόνο οι κάτοικοι και οι παραθεριστές του καλοκαιρινούς μήνες αλλά και κάποιοι που ενώ δεν είχαν σχέση με την Ικαρία αποφάσισαν να μετακομίσουν εκεί.

Όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης: «Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι στην Ικαρία έρχονται πολλοί για μόνιμη εγκατάσταση. Δηλαδή, βρήκαμε και Ικαριώτες που επαναπατρίστηκαν αλλά και ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με την Ικαρία και κάνουν στο νησί διάφορες δουλειές. Βρήκαμε έναν Άγγλο ο οποίος είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και βάζει μουσική, βρήκαμε μια βιοτέχνη από την Αθήνα, η οποία εγκαταστάθηκε στην Ικαρία με τα παιδιά της και άνοιξε κατάστημα ρούχων, βρήκαμε ένα Αμερικανό που μαζί με την γυναίκα του, η οποία είναι από τον Άγιο Δομίνικο άνοιξαν έναν φούρνο, βρήκαμε καθηγητές που τα παράτησαν και ήρθαν στην Ικαρία και άνοιξαν βιβλιοπωλείο, πάρα πολύς κόσμος έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί. Γιατί όλοι αυτοί και άλλοι τόσοι διάλεξαν την Ικαρία για μόνιμο τόπο διαμονής τους; Δεν επικαλούνται την κρίση αλλά κυρίως την ποιότητα ζωής που μπορείς να έχεις σε αυτό το νησί και τους χαλαρούς ρυθμούς. Οι Ικαριώτες ξέρουν και περνούν καλά».

Το οδοιπορικό της εκπομπής του ALPHA έγινε σε δύσκολες και σπάνιες για το αιγαιοπελαγίτικο νησί καιρικές συνθήκες. «Σφοδρότερες χιονοπτώσεις, ανυπόφορο κρύο, άνεμοι 7 με 9 μποφόρ, τεράστια κύματα. Αυτές ήταν οι εικόνες που είδαμε εμείς στην Ικαρία, εικόνες που δεν μπορούν να τις φανταστούν όσοι έχουν επισκεφθεί το νησί καλοκαίρι. Φαντάσου ότι λόγω του παγετού τα σχολεία ήταν κλειστά. Τι να σου πω, έτσι όπως είδαμε την Ικαρία θα μπορούσε να λειτουργήσει άνετα εκεί ένα χιονοδρομικό κέντρο! Και αυτό ήταν το παράδοξο γιατί στην Ικαρία χιονίζει σπάνια, μας είπαν ότι είχε να χιονίσει 10 χρόνια.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν ακραίες, μεγάλη δυσκολία για εμάς, μεγάλη δυσκολία βεβαίως και για τους κατοίκους οι οποίοι ήταν απροετοίμαστοι. Σκέψου ότι δεν υπήρχαν αντιολισθητικές αλυσίδες και καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες για να βρούμε ένα τζιπάκι της δεκαετίας του ’80 ώστε να μπορέσουμε να οδηγήσουμε στα χιόνια και να κάνουμε το ρεπορτάζ μας. Δεν προσέγγιζες, δηλαδή το νησί δεν ήταν προετοιμασμένο για χιόνια, είναι σαν να λέμε ότι αποκλείστηκε από τα χιόνια η Μύκονος, ε, δεν το πιστεύεις!

Κι, όμως, ο καιρός φέτος και για αυτό το νησί ήταν τρελός. Γυρίσαμε όλες τις παραλίες που μπορείς να επισκεφθείς το καλοκαίρι και να τις χαρείς, αλλά τις είδαμε λόγω καιρού πολύ αγριεμένες», μου είπε ο Νίκος Μάνεσης αναφέροντας όμως και ότι «γίναμε μάρτυρες και ενός σπάνιου φαινομένου, για το οποίο υπάρχουν ελάχιστες καταγραφές. Μιλάω για τους υδροστρόβιλους. Τι είναι αυτό; Ας πούμε ένας μικρός τυφώνας. Φαντάσου να κατεβαίνει από το σύννεφο “ένα μικρό σκουλήκι” να ακουμπάει το νερό της θάλασσας και γίνεται ρουφήχτρα. Η κάμερα κατέγραψε αυτό το φαινόμενο και οι εικόνες είναι πραγματικά εντυπωσιακές».

Απόψε τα μεσάνυχτα, μέσα από την εκπομπή «60’ Ελλάδα» στον ALPHA μπορείτε να ταξιδέψετε στην Ικαρία και να δείτε την καθημερινότητα των ανθρώπων κατά τη χειμερινή περίοδο, αλλά και να απολαύσετε τις φυσικές ομορφιές του αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε