Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Οι δολοφόνοι «ξεδιπλώνουν» τις ιστορίες τους

Οι δολοφόνοι «ξεδιπλώνουν» τις ιστορίες τους

Μπορεί ένας δολοφόνος να κερδίσει τη συμπάθεια του κόσμου; Κι αν όχι τη συμπάθεια, τουλάχιστον την κατανόηση για την αποτρόπαια πράξη του;

Τι επιχειρήματα μπορεί να έχει κάποιος που στέρησε τη ζωή από κάποιον συνάνθρωπό του; Αυτοί οι «δολοφόνοι» δεν αποζητούν την κατανόηση των θεατών, αλλά λένε απλά τις ιστορίες τους. «Μικρές ιστορίες φόνων» είναι ο τίτλος της παράστασης που έχει ανέβει στον Πολυχώρο VAULT και Κυριακή απόγευμα βρέθηκα ανάμεσα με άλλους θεατές στη σκηνή του 3ου ορόφου παρακολουθώντας τα «επιχειρήματά» τους, τις ιστορίες τους.

Οι «δολοφόνοι» μέσα από τους ηθοποιούς είπαν ό,τι είχε γράψει στο εξαιρετικά προσεγμένο κείμενό του ο Παναγιώτης Μπρατάκος και κινήθηκαν λιτά από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Καρατζιά. Χωρίς ίχνος εντυπωσιακών κορώνων, με απλές αλλά σύνθετες ερμηνείες οι 8 ηθοποιοί ξεδίπλωσαν τις ιστορίες των 15 ηρώων που είχαν κληθεί να υποδυθούν. Δεν ξέρω να σας πω αν –όπως συνηθίζεται να λέγεται- «έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους» αλλά όλοι τους κατάφερναν να μας βγάλουν από τη μικρή αίθουσα του θεάτρου και να μας παρασύρουν στον κόσμο τους, αυτόν της μυθοπλασίας, που θύμιζε όμως πολλά από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Στη σκηνή εμφανίζονται 15 «πρόσωπα» με τους επτά από τους οκτώ ηθοποιούς σε διπλούς ρόλους και όλοι τους δούλεψαν πολύ για να προσεγγίσουν και στο τέλος να «ντυθούν» με τις ζωές των ηρώων τους.
 

 
Στο έργο «Μικρές Ιστορίες Φόνων», όπως αναφέρει και το δελτίο Τύπου, «διάσημη παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής, κάποτε βασίλισσα της τηλεθέασης, καταλήγει στη φυλακή για ένα έγκλημα πάθους. Μέσα από το κελί της η σκηνή μετατρέπεται σε ένα φαντασιακό αιματοβαμμένο show, ένα σκληρό reality, όπου παρουσιάζονται πέντε εγκλήματα αγάπης. Ο θύτης, ένας μάρτυρας και το ίδιο το θύμα κάθε ιστορίας παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή για το χρονικό του εγκλήματος. Το θέμα της εκπομπής είναι “Ενός λεπτού σιγή για όσους δολοφόνησαν από αγάπη”. Πέντε ιστορίες, όπου ο ρόλος του θύτη και του θύματος ανατρέπεται συνεχώς, ενώ το μόνο ξεκάθαρο είναι τα εγκλήματα της κοινωνίας απέναντι τους. Πέντε ιστορίες γεμάτες χαμένα όνειρα, χαμένα πάθη, χαμένες ζωές. Καθώς οι ιστορίες ξετυλίγονται, το reality αγριεύει με ζωντανό κοινό τους ίδιους τους θεατές.
Μια παρουσιάστρια που ακόμα διψάει για αίμα. Που διεκδικεί τη χαμένη της δόξα με μια ακόμα εκπομπή. Έτοιμη για όλα. Πάντα. Μια γυναίκα που ξέρει καλά ότι “η τραγωδία των άλλων ναρκώνει τη δική σου”.  Αφιερωμένη στο κυνήγι για το καλύτερο αποκλειστικό στην ιστορία της είδησης. Και οι καλεσμένοι της εκπομπής; Οι καλύτεροι. Δεκατέσσερις εξομολογήσεις ιδανικές να εκτοξεύσουν τα νούμερα της τηλεθέασης.
Πέντε μικρές ιστορίες φόνων. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας σε ακραίες καταστάσεις. Γερές δόσεις ανθρώπινου πόνου, “λίγο χιούμορ για να σπάσει η μαυρίλα” και τραγούδι».


 
Στην παράσταση που κυριολεκτικά απόλαυσα και συνιστώ ανεπιφύλακτα πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά οι: Νίκος Γκέλια, Μυρτώ Γκόνη, Τζένη Διαγούπη, Πολ Ζαχαριάδης, Βάνα Παρθενιάδου, Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη, Δώρα Χρυσικού και Στέλιος Ψαρουδάκης. Αυτή είναι η διανομή στις παραστάσεις του σαββατοκύριακου, γιατί υπάρχει διπλή διανομή και κάθε Δευτέρα και Τρίτη με βασικές αλλαγές στην ερμηνεία των ρόλων, άλλο σκηνικό και φωτισμούς και διαφορετικό τέλος του έργου πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά οι Νίκος Γκέλια, Τζένη Διαγούπη, Γιάννης Καραούλης, Δήμητρα Κολλά, Αλεξάνδρα Κόνιακ, Ιωάννα Πηλιχού, Δώρα Χρυσικού, Γιώργος Σεϊταρίδης.
 

 
Να σημειωθεί ότι υπάρχει και κοινό -πιο οικονομικό- εισιτήριο για κάποιον που θέλει να παρακολουθήσει και τις δύο παραστάσεις για να ακούσει τις «Μικρές ιστορίες φόνων» του Παναγιώτη Μπρατάκου. Και να είστε σίγουροι πως τόσο κατά τη διάρκεια της παράστασης, όσο και μετά από αυτήν, οι «δολοφόνοι» θα έχουν αποκτήσει ένα άλλο πρόσωπο, όχι πιο αθώο αφού έχουν στερήσει κάποια ανθρώπινη ζωή, αλλά ίσως πιο κατανοητό για το πώς ξεπέρασαν τα όρια. Δεν ξέρω αν ιστορίες φόνων μπορεί να είναι μικρές, αλλά οι «Μικρές ιστορίες φόνων» στον Πολυχώρο VAULT είναι μία σπουδαία καλοδουλεμένη παράσταση!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε