Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Παντελής Θαλασσινός στο Newsit: “Είμαι πλούσιος από τα τραγούδια μου…”!

Παντελής Θαλασσινός στο Newsit: “Είμαι πλούσιος από τα τραγούδια μου…”!

Είναι από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς -κι όχι μόνο- της γενιάς του και έχει ένα μοναδικό στιλ ερμηνείας, ακόμα κι όταν τα τραγούδια δεν είναι δικές του δημιουργίες. Δεν είναι υπερβολή, αν πω ότι ανήκει στην κατηγορία αυτών που κάθε στιχάκι που βγαίνει από το στόμα του «ταξιδεύει» τον ακροατή!

Ο Παντελής Θαλασσινός μπήκε το 1987 στη δισκογραφία ως «Λαθρεπιβάτης» παρέα με τον Γιάννη Νικολάου, προτείνοντάς μας «Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε», ενώ ακόμα είναι… ύμνος το «Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω»! Οι δρόμοι τους, μετά από τέσσερα χρόνια κοινής πορείας, χώρισαν, αλλά και οι δυο έμειναν πιστοί σε αυτό που τους είχε ενώσει: στο καλό ελληνικό τραγούδι, αυτό που έχει κάτι να σου πει, αυτό που γεμίζει όχι μόνο τα αυτιά σου, αλλά… πάει και πιο μέσα!

Αυτές τις μέρες ο Παντελής Θαλασσινός κυκλοφόρησε το νέο διπλό cd με τίτλο «Ανοιχτή ακρόαση» που ηχογραφήθηκε παρουσία κοινού στο στούντιο και στο οποίο περιλαμβάνονται γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια, επιλεγμένα με προσοχή, αλλά και δύο καινούργια που αγαπήθηκαν από τις πρώτες φορές που ακούστηκαν στις live εμφανίσεις του.

Με αφορμή την κυκλοφορία του cd, αλλά και των live εμφανίσεών του στο «Ρυθμός Stage», βρήκα την ευκαιρία να τον συναντήσω. Ο Παντελής Θαλασσινός διαθέτει ένα ιδιαίτερο χιούμορ, αλλά και μία… καυστική αλήθεια. Την αλήθεια του αυτή, τη λέει κι από όποια σκηνή βρίσκεται, είτε μέσα από τα τραγούδια, είτε και από τα σχόλια που πετά ανάμεσα σε αυτά. Η κουβέντα μας ξεκίνησε με το αν η τέχνη, την οποία σαφώς πρεσβεύει, έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση που περνά η Ελλάδα και ο Παντελής, μου είπε πως

«Την τέχνη σαν δημιουργία νομίζω δεν μπορεί να την επηρεάσει τίποτα, αλλά γενικώς την ανάπτυξη της, και την επικοινωνία της. καθώς αυτή έχει αποδέκτες, την έχει μειώσει και σχεδόν εκμηδενίσει. Όσον αφορά τη βιομηχανία της τέχνης πλέον, είναι ανύπαρκτη.

-Είμαστε ένας λαός που ακόμα και την πίκρα του την κάνει τραγούδι. Θεωρείς ότι γίνονται σημαντικά πράγματα στη μουσική, στο τραγούδι αυτή την περίοδο;
Ναι, ο ελληνικός λόγος είναι ένα προσόν κι ένας κώδικας που ο έλληνας μπορεί να εκφραστεί ποιητικά και με απόλυτη ακρίβεια. Η δύναμη της ελληνικής τέχνης βρίσκεται κατά ένα μέρος στα γράμματα.

-Η αλήθεια είναι ότι δεν ήσουν ποτέ των… πολλών, δεν αποδέχτηκες προτάσεις για «μεγάλες πίστες» και ήσουν πάντα της «παρέας». Μετανιώνεις καθόλου που δεν τα… πήρες τότε, την περίοδο των «παχιών αγελάδων»;
Όχι δε μετανιώνω, γιατί η μουσική μου και τα τραγούδια μου και η στάση μου με αξίωσαν να ζω αξιοπρεπώς και οικονομικά και σαν καλλιτέχνης. Είμαι πλούσιος απ’ τα τραγούδια μου. Με την έννοια ότι έχουν τραγουδηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δε χρειάζεται να γελοιοποιηθεί κάποιος, μόνο και μόνο για τα χρήματα. Οι βιαστικές καριέρες, μπορούν, να τρελάνουν και να αλλάξουν τους καλλιτέχνες. Ο πλούτος ενός καλλιτέχνη, βρίσκεται στο έργο του. Έχουμε μάθει να θεωρούμε επιτυχημένους τους πλούσιους ανθρώπους. Λάθος.

-Αλήθεια, θα συμμετείχες ποτέ σε κριτική επιτροπή ενός talent show; Έχουμε δει σημαντικούς δημιουργούς, αλλά και ερμηνευτές να παίρνουν μέρος. Σε λίγες μέρες μάλιστα ξεκινά το «The Voice» με τη Μελίνα Ασλανίδου ανάμεσά τους, με την οποία έχετε συνεργαστεί…
Δε νομίζω να συμμετείχα σε τέτοιου είδους τηλεοπτικά τεχνάσματα και να δίνω ψεύτικες ελπίδες σε νέους ανθρώπους. Θεωρώ την τηλεόραση, χάσιμο χρόνου. Δεν υπάρχει τίποτα, σ’ αυτήν που να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Το ότι έχω συνεργαστεί με τη Μελίνα Ασλανίδου, δε σημαίνει ότι έχουμε και την ίδια άποψη…

-Έχει κάποιο… απωθημένο ο Παντελής Θαλασσινός;
Το απωθημένο μπορεί να υπονοεί και στέρηση. Νομίζω ότι πάνω στο αντικείμενό μου, δεν έχω. Ό,τι έχω, έως τώρα κάνει σ’ αυτόν τον τομέα, το προσπαθώ χωρίς σχέδιο και στόχους.

-Αν θα έπρεπε τώρα να… αφιερώσεις ένα τραγούδι για όλα όσα συμβαίνουν ποιο θα ήταν αυτό;
Ένα ανέκδοτό μου τραγούδι σε στίχους του Ηλία Κατσούλη, που θα κυκλοφορήσω σε λίγο καιρό και λέει… «Η ζωή μου εδώ, ένα Circo Medrano»”

-Αν σου ζητούσα να στείλεις ένα μήνυμα, σε ποιον θα ήθελες να πεις κάτι και τι…;
Στους κομμουνιστές, που απογοητεύονται ζώντας μια ζωή συμβατική, να μη χάνουν την ψυχή τους μέσα σ’ αυτό το καπιταλιστικό μόρφωμα, που ονομάζουν Δημοκρατία…»!

Αυτή την περίοδο ο Παντελής Θαλασσινός, εκτός από το καινούργιο του cd έχει live τις Παρασκευές 20, 27 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου – τα Σάββατα 21, 28 Δεκεμβρίου- την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου (παραμονή Χριστουγέννων) και την Τετάρτη 1 Ιανουαρίου (ανήμερα Πρωτοχρονιάς) στο «Ρυθμός Stage». Σίγουρα όσοι επιλέξουν να πάνε εκεί θα απολαύσουν αυτό που χαρακτηρίζεται «καλό ελληνικό τραγούδι». Τόσο απλά, αλλά και τόσο αληθινά…!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απάντηση Αγάθωνα και Koza Mostra στον Παντελή Θαλασσινό

Mamacita… το τραγούδι που σου δίνει τόση χαρά κρύβει μια τραγική ιστορία

Οι Onirama στηρίζουν τα Παιδικά Χωριά SOS! Ο Θ. Μαραντίνης μιλά στην Τατιάνα για το τραγούδι που τους αφιερώνουν

 

 

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε