Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Σμαράγδα Καρύδη: “Παρεξηγήθηκαν όσα είπα αλλά είμαι μόνο υπεύθυνη για όσα λέω”

Σμαράγδα Καρύδη: “Παρεξηγήθηκαν όσα είπα αλλά είμαι μόνο υπεύθυνη για όσα λέω”

Στο OK και στην Κάλλια Καστάνη έδωσε συνέντευξη η Σμαράγδα Καρύδη και μίλησε μεταξύ άλλων για την ανάρτησή της που παρεξηγήθηκε.

Ανήκεις κι εσύ σε εκείνους που πιστεύουν ότι όσα γίνονται τώρα, με τις καταγγελίες για εργασιακή βία, σεξουαλικές παρενοχλήσεις κ.λ.π., μπορεί να αμαυρώσουν την εικόνα του κόσμου για το θέατρο;

Όχι, καθόλου. Νομίζω πως πολύ σωστά είναι αυτά που γίνονται και πως οι καταγγελίες θα έπρεπε να επεκταθούν και σε άλλους χώρους. Πρέπει να γίνει μια κάθαρση συνολική, παντού. Αυτό που λέω και επαναλαμβάνω διαρκώς είναι πως θα ήταν λάθος να δοθεί η εντύπωση ότι μόνο στο θέατρο γίνονται αυτά ή ότι είναι όλοι οι άνθρωποι του θεάτρου έτσι. Δεν είναι έτσι το θέατρο – υπάρχουν βέβαια και τέτοια φαινόμενα, θλιβερά, αλλά δεν είναι η πλειοψηφία. Καλό είναι που ανοίγουν τα στόματα και τα πράγματα πια καθαρίζουν, πιστεύω όμως πως στο μέλλον πρέπει να θεσπιστούν νόμοι, θεσμικά πλαίσια, κώδικες δεοντολογίας στους οποίους να μπορούν να καταφύγουν οι πάντες για να βρουν το δίκιο τους. Διότι ο ηθοποιός μπορεί, λόγω της δουλειάς του, να βρει δημόσιο βήμα και να καταγγείλει, τι γίνεται όμως με μια γυναίκα που δουλεύει σε ένα γραφείο, σε ένα εργαστήριο ή ως πωλήτρια στο σούπερ μάρκετ;

Εγώ τον τελευταίο καιρό ακούω συχνά την ίδια ερώτηση: «Μα δεν τα ξέρατε όλα αυτά;». Εσύ;
Κι εγώ το ίδιο. Το θέμα είναι πως πραγματικά δεν είσαι σε θέση να τα ξέρεις όλα αυτά. Ακούς φήμες φυσικά. Ξέρεις πως κακές ή ανάρμοστες συμπεριφορές υπάρχουν και υπήρχαν πάντα και  παντού. Προσωπικά, όμως, έχω μείνει άναυδη με όσα ήρθαν στο φως. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μιλούσαμε για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Με έχει συγκλονίσει η έκταση και η ένταση της βίας που υφίστανται ακόμα οι γυναίκες –και αρκετοί άντρες– στον δυτικό κόσμο.

Νομίζεις πως η θέση που πήρες με εκείνη την ανάρτησή σου στο Instagram παρεξηγήθηκε λίγο;
Παρεξηγήθηκε –όχι από όλους– αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό. Είμαι υπεύθυνη μόνο για όσα λέω, όχι για το πώς ερμηνεύονται από κάποιους. Νομίζω, πάντως, πως αρκετοί –αν κρίνω και από τους ανθρώπους που με πήραν τηλέφωνο ή επικοινώνησαν μαζί μου στα social– κατάλαβαν τι ήθελα να πω.

Media Τελευταίες ειδήσεις