Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Στην κόψη του ξυραφιού το MEGA – Τράπεζες κατήγγειλαν δάνεια

Στην κόψη του ξυραφιού το MEGA – Τράπεζες κατήγγειλαν δάνεια

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει το MEGA ύστερα από την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να καταγγείλει δανειακή σύμβαση ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, απόφαση την οποία όπως αναφέρουν πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί, αναμένεται να ακολουθήσει και η Alpha Bank.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως οι τράπεζες σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το MEGA και ήρθε ύστερα από την προθεσμία μέχρι την περασμένη Τετάρτη, που έδωσαν οι δύο τράπεζες για κατάθεση από τους μετόχους 11 εκατομμυρίων ευρώ και η οποία πέρασε έτσι…

Το επόμενο βήμα είναι η καταγγελία της σύμβασης η οποία έχει εκτός από την πρακτική και τη συμβολική σημασία.
Πρακτικά σημαίνει πως η οικονομική κατάσταση του καναλιού γίνεται ακόμα χειρότερη, ενώ γνώστες των θεμάτων την ερμηνεύουν και ως μία ενέργεια που δυσκολεύει τη συμμετοχή των Θ. Φιλιππόπουλου και Δ. Μάρη στη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ο Θ. Φιλιππόπουλος υποσχέθηκε να επιταχύνει τον έλεγχο στα οικονομικά του καναλιού (due diligence) και να δώσει την απάντησή του μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη ή την ερχόμενη Πέμπτη. Από την απόφαση του Θ. Φιλιππόπουλου, θα εξαρτηθεί και εκείνη του Δ. Μάρη.

Πάντως, γνώστες της υπόθεσης έλεγαν πως το τοπίο είναι πιο εύκολο να ξεκαθαρίσει μετά την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τέσσερις άδειες τηλεοπτικών σταθμών, γιατί ένα μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας για το μέλλον του MEGA έχει απαντηθεί. Πάντως, στην περίπτωση που η απάντηση του Θ. Φιλιππόπουλου για τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι αρνητική, τότε δεν θα συμμετάσχει ούτε ο Δ, Μάρης και ο κίνδυνος να μπει λουκέτο στο κανάλι είναι πολύ μεγάλος. Και θα μπορέσει να αποτραπεί μόνο αν με κάποιους παλιούς μετόχους βρεθούν να συμπράξουν νέοι ισχυροί στρατηγικοί επενδυτές.

Στην περίπτωση που η επιχείρηση σωτηρίας του MEGA αποβεί άκαρπη, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε εξελίξεις και σε άλλες πλευρές του μιντιακού τοπίου, εκτός των άλλων και για δύο πρόσθετους λόγους.

Οι τράπεζες έχουν δεσμεύσει λογαριασμούς και άλλων εταιρειών με χρέη που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ, ενώ οι τραπεζίτες αρνούνται να προχωρήσουν ακόμα και σε ρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί, φοβούμενοι τυχόν ποινικές ευθύνες όσο δεν προχωρά η νομοθετική ρύθμιση που θα τους απαλλάσσει από ποινικές ευθύνες για ρύθμιση δανείων επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες.

Πρόκειται για μία πολύ κρίσιμη ρύθμιση από την οποία θα εξαρτηθεί η αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων, αλλά και η ίδια η τύχη επιχειρήσεων, αφού μετά την εξέλιξη στο σκέλος των ευθυνών των στελεχών των τραπεζών για τη χορήγηση δανείων στο ΔΟΛ, κανένας τραπεζίτης δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει ακόμα και φυλάκιση βάζοντας την υπογραφή σε πράξεις που μπορεί στο μέλλον να τον οδηγήσουν ενώπιον των δικαστηρίων.
Αυτή η διάσταση του θέματος αποτελεί τορπίλη και για το MEGA, αφού η σωτηρία του συνδέεται με τη ρύθμιση των δανείων που έχει το κανάλι.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε