Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Ταινίες τρόμου και στην πραγματικότητα – «Στοιχειωμένα» σκηνικά και αφύσικα πράγματα που συνέβησαν στα γυρίσματα

Ταινίες τρόμου και στην πραγματικότητα – «Στοιχειωμένα» σκηνικά και αφύσικα πράγματα που συνέβησαν στα γυρίσματα
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τι πιο ταιριαστό θα έλεγε κανείς για την ημέρα του Halloween να δεις μια ταινία τρόμου μαζί με φίλους και κουβάδες ποπ κορν και ζαχαρωτών. Άλλωστε, είναι απλά ταινίες και τα τρομακτικά γεγονότα της οθόνης δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Αλλά κάποιοι από αυτούς που συμμετείχαν σε μερικές από αυτές τις ταινίες, δεν ισχυρίζονται το ίδιο…

Ξέρουμε ότι ο σκοπός της ταινίας τρόμου είναι να προκαλέσει φόβο και να… τσιτώσει τα νεύρα στους θεατές που τις βλέπουν είτε στη μεγάλη είτε μικρή οθόνη. Όμως, κανείς δεν περιμένει να τρομοκρατηθεί το καστ και το συνεργείο την ώρα των γυρισμάτων, χωρίς καν να είναι και η εποχή του Halloween.

Μερικοί, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι τα γυρίσματα είναι ήδη «στοιχειωμένα», σε ταινίες όπως το «The Omen», το «The Conjuring», το «Poltergeist» και το «The Innkeepers», όπου στα σκηνικά τους συνέβαιναν αφύσικα πράγματα.

Είτε ένα αντικείμενο που κουνιόταν από μόνο του είτε τρομακτικές γρατσουνιές μέχρι και φρικτές εμπειρίες από άγνωστα τηλεφωνήματα και στιγμές που μερικοί από τους συντελεστές θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους, πολλά ανεξήγητα περιστατικά έχουν συμβεί στα γυρίσματα των μεγαλύτερων ταινιών τρόμου στον κόσμο.

The Omen – 1976

Λέγεται ότι είναι μια από τις πιο «καταραμένες» ταινίες στην ιστορία του Χόλιγουντ, με τρομακτικά περιστατικά να συμβαίνουν τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την παραγωγή της – που κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι το σετ ήταν στοιχειωμένο.

Σε μια τρομακτική σύμπτωση, ο πρωταγωνιστής Gregory Peck, οι εκτελεστικοί παραγωγοί Mace Neufeld και Harvey Bernhard και ο σεναριογράφος David Seltzer ταξίδευαν μαζί σε ένα αεροσκάφος που χτυπήθηκε από κεραυνό, κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Όλοι τους επέζησαν αλλά η εμπειρία, προφανώς, ήταν τρομακτική.

Όμως, δεν είναι το μόνο γεγονός. Ο σκηνοθέτης του «The Omen», John Moore, αποκάλυψε στην Telegraph ότι χάθηκε δουλειά δύο ημερών λόγω ελαττωματικού εξοπλισμού, με την κάμερα να εμφανίζει το μήνυμα σφάλματος “Error 666”.

Ένα από τα πιο φρικιαστικά περιστατικά λέγεται ότι συνέβη όταν ο σχεδιαστής ειδικών εφέ, John Richardson, ενεπλάκη σε τροχαίο ενώ βρισκόταν στην Ολλανδία, μετά την κυκλοφορία της ταινίας. Στο δυστύχημα σκοτώθηκε ένας από τους επιβάτες του αυτοκινήτου, σε μια στιγμή που έμοιαζε πολύ με αυτήν της ταινίας.

Μάλιστα, το δυστύχημα φέρεται να συνέβη Παρασκευή και 13 του εκάστοτε μήνα ενώ όταν ο Richardson κατάφερε να βγει από το αμάξι, είδε μια μια πινακίδα που έγραφε «Ommen, 66,6 χλμ.» σε μια ανατριχιαστική σύμπτωση.

Maximum Overdrive – 1986

Ο Stephen King είναι ένας από τους μετρ των ιστοριών τρόμου, γνωστός για τα «The Shining», «I.T», «Doctor Sleep» και «Salem’s Lot», μεταξύ άλλων φρικιαστικών ιστοριών που τον ανέδειξαν.

Ωστόσο, τα πράγματα πήραν μια τρομακτική τροπή στα γυρίσματα μιας ταινίας που έγραψε και σκηνοθέτησε το 1986 με τίτλο, Maximum Overdrive.

Οι περισσότεροι από τους συντελεστές πίστευαν ότι το σκηνικό ήταν «καταραμένο» μετά από μια σειρά από παραλίγο θανατηφόρες εμπειρίες για τους οπερατέρ και τους κασκαντέρ στα γυρίσματα. «Κάθε μέρα πιστεύαμε ότι κάποιος μπορεί να πεθάνει στα γυρίσματα», δήλωσε μια εκ των πρωταγωνιστών, η Laura Harrington, στον Independent.

The Innkeepers – 2011

Η ταινία «The Innkeepers» του 2011 μπορεί να παρουσίαζε παραφυσικές δραστηριότητες στην οθόνη, αλλά το καστ και το συνεργείο βίωσαν παρόμοια περιστατικά και στην πραγματική ζωή, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Το ξενοδοχείο όπου έγιναν τα γυρίσματα είναι μέρος που επισκέπτονται συχνά οι κυνηγοί φαντασμάτων και δικαιολογημένα. 

Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι το καστ και το συνεργείο έβλεπαν τα φώτα να ανάβουν και να σβήνουν μόνα τους αλλά και τις πόρτες να ανοίγουν και να κλείνουν χωρίς να τις κουνάει ανθρώπινο χέρι. Μερικά μέλη του καστ είπαν ότι έλαβαν τηλεφωνήματα στο πλατό, αλλά όταν σήκωσαν το τηλέφωνο, κανείς δεν ακουγόταν να μιλάει.

Poltergeist – 1982

Πολλοί πιστεύουν ότι η ταινία του 1982, «Poltergeist», ήταν καταραμένη επειδή στα γυρίσματα χρησιμοποιήθηκαν αληθινοί ανθρώπινοι σκελετοί

Ο ηθοποιός Όλιβερ Ρόμπινς παραλίγο να στραγγαλιστεί από έναν μηχανικό κλόουν την ώρα των γυρισμάτων, με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Στίβεν Σπίλμπεργκ, να επεμβαίνει και να τον απελευθερώνει.

Όμως, μετά την κυκλοφορία της ταινίας, πολλοί από τους ηθοποιούς πέθαναν υπό τραγικές συνθήκες, εκ των οποίων και η ανήλικη Heather O’ Rourke που έπαθε σηπτικό σοκ και έχασε τη ζωή της σε ηλικία 12 ετών.

Η Dominique Dunn, που ενσάρκωσε την αδερφή του χαρακτήρα της μικρής Heather O’ Rourke στην ταινία, πέθανε στα 22 της χρόνια, μετά από την επίθεση του πρώην συντρόφου της και των σοβαρών χτυπημάτων που τις προκάλεσε.

Ωστόσο, ο ηθοποιός Richard Lawson, πού ενσάρκωσε τον Ryan στην ταινία, επέζησε από ένα αεροπορικό δυστύχημα επειδή άλλαξε θέσεις με έναν άλλον επιβάτη, δίνοντάς του ένα αυτόγραφο. Οι 27 από τους επιβάτες πέθαναν τότε, μαζί και ο άνθρωπος που ζήτησε το αυτόγραφο από τον ηθοποιό.

The Conjuring – 2013

Το «The Conjuring» βασίζεται σε ένα από τα πιο διάσημα στοιχειώματα στην αμερικανική ιστορία, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπήρχε παραφυσική δραστηριότητα και στα γυρίσματα της ταινίας του 2013.

Αρκετοί από τους συντελεστές ανέφεραν ότι έβρισκαν γρατζουνιές στο σώμα τους, χωρίς να κάνουν κάποιο επικίνδυνο γύρισμα ενώ η ηθοποιός Vera Farmiga είπε ότι βρήκε χαραγμένη την οθόνη του λάπτοπ της, χωρίς να το πειράξει κανείς.

Λέγεται, επίσης, ότι οι κουρτίνες κινούνταν μόνες τους στο πλατό, με τον σκηνοθέτη James Wan να λέει στο Star2: «Στο τέλος του μέρους που μοντάραμε τον ήχο, υπήρχαν αυτές οι τεράστιες κουρτίνες. Άρχισαν να κουνιούνται από μόνες τους. Απλώς συνέχισαν να ταλαντεύονται».

Ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ο σκύλος του, που βρισκόταν στα γυρίσματα, είχε έντονα νεύρα όλη την ώρα και κοίταγε επίμονα στο κενό ενώ «ένας παράξενος αέρας» ακολουθούσε την οικογένεια που επισκέφθηκε το σκηνικό, οι οποίοι είχαν στοιχειωθεί στην πραγματικότητα και βασίστηκε πάνω τους η ιστορία.

Anabelle – 2014

Η κούκλα Anabelle είναι ένα από τα πιο διαβόητα στοιχειωμένα αντικείμενα στον κόσμο. Υπάρχει στην πραγματικότητα, στο Warren’s Occult Museum στις ΗΠΑ και είναι γνωστή για τα τρία δάχτυλα που έχει στο ένα χέρι.

Σε μια παράξενη εξέλιξη στα γυρίσματα της ομώνυμης ταινίας του 2013, εμπνευσμένη από την κούκλα, ο σκηνοθέτης John R. Leonetti είπε στο Hollywood Reporter ότι είδε «τρία δάχτυλα σχηματισμένα σε σκόνη» σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της παραγωγής της ταινίας.

Σε μια άλλη τρομακτική σύμπτωση, που έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι το σκηνικό της ταινίας ήταν στοιχειωμένο, ένας ηθοποιός που έπαιζε έναν δαίμονα, περπατούσε στον διάδρομο όταν ένα γυάλινο εξάρτημα έπεσε στο κεφάλι του.

«Και στο σενάριο, ο δαίμονας σκοτώνει τον θυρωρό στον ίδιο διάδρομο. Ήταν εντελώς παράξενο», δήλωσε στο Hollywood Reporter ο παραγωγός της ταινίας, Peter Sarfran.

Media Τελευταίες ειδήσεις