Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Θοδωρής Κατσαφάδος: Τα τελευταία χρόνια η ανημποριά και η άγνοια έχουν «βαπτιστεί» άποψη

Θοδωρής Κατσαφάδος: Τα τελευταία χρόνια η ανημποριά και η άγνοια έχουν «βαπτιστεί» άποψη

“Δεν μπορείς να λες ότι ανεβάζεις ένα έργο του Ευριπίδη και να ανεβάζεις άλλα ντ’ άλλων” εξηγεί ο Θοδωρής Κατσαφάδος.

Στους πειραματισμούς που γίνονται πάνω σε αρχαία κείμενα εξέφρασε την έντονη αντίθεση του ο Θοδωρής Κατσαφάδος μιλώντας στο περιοδικό My Tv και την δημοσιογράφο Μαίρη Καράμπελα.  

Έχει περισσότερες απαιτήσεις ένας ρόλος αρχαίου κειμένου;

Όλα αυτά τα έργα του αρχαίου δράματος δεν είναι έργα χαρακτήρων, αλλά ιδεολογίες. Είναι ποιητικά κείμενα. Όποιος τα αντιμετωπίζει με μια καθημερινότητα, κατά τη γνώμη μου, κάνει μεγάλο λάθος. Η κάθε λέξη του αρχαίου κειμένου έχει σημασία.

Πρέπει ο καλλιτέχνης να ξέρει τι λέει, τι κρύβει και πως πρέπει να ειπωθεί το κάθετι. Είναι γεωμετρικά δομημένα τα έργα στο αρχαίο δράμα του Ευριπίδη, του Αισχύλου, του Σοφοκλή αλλά και στις κωμωδίες του Αριστοφάνη. Πρέπει, λοιπόν, οι σκηνοθέτες και οι ερμηνευτές να προσεγγίζουν με μεγάλη σεμνότητα, προσοχή και δέος.

Δεν συμβαίνει πάντα αυτό;

Δυστυχώς, όχι. Αν δεν θέλουν να πουν αυτά που λέει ο συγγραφέας, ας ανεβάσουν ένα δικό τους έργο. Διαφωνώ με την παραποίηση, τη μεταποίηση και την καπηλεία. Δεν μπορείς να λες ότι ανεβάζεις ένα έργο του Ευριπίδη και να ανεβάζεις άλλα ντ’ άλλων. Τα τελευταία χρόνια η ανημποριά και η άγνοια έχουν «βαπτιστεί» άποψη. Δεν είναι, όμως, άποψη αλλά αδυναμία.

Λέτε δημόσια τη γνώμη σας χωρίς φόβο. Σας έχει στοιχίσει;

Ναι, βέβαια μου έχει στοιχίσει διότι λέω τη γνώμη μου ευθαρσώς από τα νιάτα μου, όχι τώρα που μεγάλωσα και είμαι 50 χρόνια ακατάπαυστα σε αυτή τη δουλειά. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτά που λέω δεν αρέσουν, αλλά δεν με νοιάζει. Θα πω πάντα αυτό που θέλω και δέχομαι ότι μπορεί να κάνω και λάθος.

Media Τελευταίες ειδήσεις