Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Το νέο ΔΣ της ΕΡΤ, οι αντιδράσεις και η… εξάρτηση από την κυβέρνηση!

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ - Πηγή: Eurokinissi
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ - Πηγή: Eurokinissi

Με διαδικασίες εξπρές ορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ και εντός της εβδομάδας αναμένεται να αναλάβουν τα καθήκοντά τους στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευή ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η επανένταξη των εργαζομένων στις θέσεις τους.

Η επιλογή έγινε μετά από την εξέταση 153 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί και τα πέντε πρόσωπα που επίσημα αναλαμβάνουν το «τιμόνι» του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα είναι:
Πρόεδρος του Δ.Σ.: ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής
Διευθύνων Σύμβουλος: ο δημοσιογράφος Λάμπης Ταγματάρχης που έχει διατελέσει ξανά διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ το διάστημα 2010-2012.
Μέλος: ο συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου
Μέλος: η σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου
Μέλος: ο γλύπτης Νίκος Τρανός

Η πλήρης σύνθεση του Δ.Σ. θα οριστικοποιηθεί με την εκλογή δύο μελών από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως ορίζει ο νόμος.

Το νέο ΔΣ θα ηγηθεί λοιπόν στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ κάνοντας πράξη την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά όμως έχουν ήδη υπάρξει αντιδράσεις και για την επιλογή προσώπων αλλά και το πόσο θα είναι «μία μη κομματική, πλουραλιστική Ε.Ρ.Τ. στην υπηρεσία του λαού και όχι στην υπηρεσία μεγάλων, ή και μικρότερων, συμφερόντων», όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Χαρακτηριστικό σημάδι του κλίματος που επικρατεί είναι η ανακοίνωση πριν από λίγες ημέρες της ΠΟΣΠΕΡΤ που μεταξύ άλλων επισήμαινε ότι «Η ΠΟΣΠΕΡΤ και η νομική της υπηρεσία κατέθεσαν πολλές ουσιαστικές προτάσεις  και αναγκαίες διατάξεις για την λειτουργία του φορέα που προέρχονταν από την πολύχρονη εμπειρία της και ήταν στέρεες νομικά, δεν περιελήφθησαν στο Νόμο, ένα νόμο αυταρχικό και αλυσιτελή με πολλές ασάφειες χωρίς να περιλαμβάνεται καμία δέσμευση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης αλλά και των προγραμματικών δηλώσεων.

Δικαιολογημένη είναι λοιπόν η έντονη ανησυχία μας για την επόμενη μέρα της ΕΡΤ, για τη λειτουργία της ως ενιαίου φορέα και στο σύνολο της, αλλά και τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, όταν μάλιστα επιλέγετε να συνεχιστούν οι παθογένειες του παρελθόντος και σε πρόσωπα και σε τακτικές. Η ανησυχία μας γίνεται εντονότερη, από τις υπερεξουσίες, που ο νόμος εκχωρεί στο Διευθύνοντα Σύμβουλο και από το διορισμό του κ Ταγματάρχη, γνωστού για τις θέσεις του, την λειτουργία του, και τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του, από την προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ. Γνωρίζουμε τις θέσεις του και τις προσπάθειες του για τη χωρίς όριο συρρίκνωση της ΕΡΤ, τόσο σε θέσεις εργασίας, όσο και σε παραγόμενο έργο καθώς και για της εργασιακές σχέσεις γαλέρας που επιθυμεί. Γνωρίζουμε τις θέσεις του και το ρόλο του για την υλοποίηση του σχεδίου Μόσιαλου τον Αύγουστο του 2011 -διαχρονικό σχέδιο της ολιγαρχίας των ΜΜΕ-, για το κλείσιμο της ΕΤ1, το κλείσιμο των μισών Ραδιοφωνικών προγραμμάτων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, των μισών τοπικών Ρ/Σ της ΕΡΑ, την απαξίωση και υποβάθμιση της ΕΡΤ3,τη συρρίκνωση της εσωτερικής παραγωγής και των ενημερωτικών προγραμμάτων, το κλείσιμο της Ραδιοτηλεόρασης, τις μεικτές παραγωγές, τις αναθέσεις, τη επιμονή του η digea να έχει παράρτημα στον κεντρικό έλεγχο της ΕΡΤ!!! και τον εξοπλισμό της σε άλλους  χώρους της ΕΡΤ, τις οπτικές ίνες που επέβαλε για να δίνεται ΠΑΡΑΝΟΜΑ και δωρεάν όλο το ειδησεογραφικό υλικό  στο ιδ. Κανάλια, παράνομες αποφάσεις για χρηματοδοτήσεις των  προεκλογικών εξαγγελιών του ..ΠΑΣΟΚ !!! και άλλα ¨ουκ εστίν αριθμός ¨, νόμιμα όμως έδινε της λουδοβίκειες συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις του!

Σε όλα αυτά –τότε- αντισταθήκαμε δυναμικά και αποτρέψαμε πολλά, με τη ενεργό συμμετοχή και τη συμπαράσταση της κοινωνίας, αλλά και με την ενότητα των εργαζομένων.
Τότε και τώρα ο Ταγματάρχης είναι ο ίδιος, γεννάται όμως το ερώτημα ποιές είναι οι   κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας».
 
Εκτός όμως από την αναφορά της ΠΟΣΠΕΡΤ στον νέο διευθύνοντα σύμβουλο ιδιαίτερη σημασία για το τι θα είναι τελικά η ΕΡΤ έχουν όσα είπε ο Γιώργος Πλειός μιλώντας στην Ευγενία Λουπάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο». Ο Καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρίνισε ότι δεν υπέβαλε τα χαρτιά του για το ΔΣ της ΕΡΤ τονίζοντας ότι ο «νέος νόμος συνεχίζει να εξαρτά την ΕΡΤ από την κυβέρνηση και μάλιστα με έναν πιο ευθύ και άμεσο τρόπο από ότι στο παρελθόν», ενώ μεταξύ άλλων εξέφρασε και τον προβληματισμό του για το «διακοσμητικό ρόλο» που θα αναλάβει η νέα διοίκησή της!

Όπως φαίνεται λοιπόν το νέο ΔΣ της ΕΡΤ αντιμετωπίζει εκτός από την έντονη αμφισβήτηση των εργαζομένων της και τον προβληματισμό αρκετών που γνωρίζουν πολύ καλά το χώρο των ΜΜΕ. Και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έκανε πράξη την προεκλογική δέσμευσή του για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ αλλά ο καιρός και οι πράξεις θα αποδείξουν κατά πόσο ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα αποκόψει τον ομφάλιο λώρο με την πολιτική ηγεσία της χώρας ή θα συνεχίσει να είναι κρατική ραδιοτηλεόραση εξυπηρετώντας τις πολιτικές σκοπιμότητές της εκάστοτε κυβέρνησης…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε