Επιχειρήσεις

Aegean: Η χρηματοδότηση, οι δελεαστικές προσφορές και οι επόμενες κινήσεις

Καθοριστική είναι η 12η  Μαρτίου για την Aegean, καθώς θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση, όπου οι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσουν για τη διενέργεια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τουλάχιστον κατά το ποσό των 60 εκατ. ευρώ, καθώς και για την έκδοση τίτλων κτήσης που θα διατεθούν στο ελληνικό Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία εφαρμόζει στρατηγική προσφορών σε εισιτήρια για συγκεκριμένους προορισμούς, εν αναμονή της νέας τουριστικής σεζόν. 

Η έγκριση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και έκδοσης τίτλων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία καταβολής της κρατικής ενίσχυσης των 120 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη εγκριθεί, μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη η αεροπορική εταιρεία από το απαγορευτικό πτήσεων που επιβλήθηκε ως μέτρο προστασίας κατά της μετάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται, ότι τα 120 εκατ. ευρώ της κρατικής ενίσχυσης και τα 60 εκατ. ευρώ της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποτελούν επιπλέον κεφάλαια που θα ενισχύσουν οικονομικά το Ταμείο της εταιρείας, καθώς έχει προηγηθεί η συμφωνία ομολογιακού δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid -19.

Προσφορές και προσδοκίες για την καλοκαιρινή σεζόν

Εν τω μεταξύ η Aegean συνεχίζει το δελεαστικό πρόγραμμα με προσφορές τύπου 30% έκπτωση ή έκδοση ενός ακόμη εισιτηρίου με κάθε αγορά αναλόγως του προορισμού. Την ίδια στιγμή, προσδοκά ότι θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς που μιλούν για έκρηξη του τουρισμού το ερχόμενο καλοκαίρι, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού.   Εν αναμονή λοιπόν της ερχόμενης σεζόν, η Αεροπορία Αιγαίου, όπως και οι υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες, προσπαθούν με συντηρητική πολιτική να διαχειριστούν τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην τουριστική βιομηχανία η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η πρόσκληση των μετόχων και τα θέματα ημερήσιας διάταξης

Σχετικά με τη γενική συνέλευση της 12ης Μαρτίου, όπως ανακοινώθηκε, στην ημερήσια διάταξη θα συζητηθούν τα εξής θέματα:

  1. Παροχή εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για λήψη απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της Εταιρείας, δυνάμει των άρθρων 24 παρ. 1(β) και 27 παρ. 4 του Ν. 4548/2018 που θα χρησιμοποιηθεί και για τους σκοπούς του άρθρου 30 του Ν. 4772/2021 ως προς την άντληση των εκεί προβλεπόμενων κεφαλαίων ύψους τουλάχιστον €60.000.000.
  2. Παροχή εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, σύμφωνα με τα άρθρα 56 παρ. 2, 24 παρ. 1(β) και 27 παρ. 4 του Ν. 4548/2018, για την έκδοση Τίτλων Κτήσης Μετοχών της Εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 56 του Ν. 4548/2018, και διάθεση αυτών στην Ελληνική Δημοκρατία με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της Εταιρείας κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 30 του Ν. 4772/2021.
  3. Τροποποίηση των άρθρων 3, 8, 15 και 19 του Καταστατικού της Εταιρείας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Ο ΣΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη
Η 1η εκδήλωση του ΣΕΛΠΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας του Συνδέσμου
Κώστας Γεράρδος
Υπογράφηκε νέα ΣΣΕ στον κλάδο παραγωγής και επεξεργασίας μετάλλου-Πάνω από 10,5% οι αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες
Η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας επαναφέρει τη συλλογική διαπραγμάτευση στον πυρήνα της εργασιακής ζωής, αποκαθιστά μισθολογικές ανισότητες και θεσμικά δικαιώματα και ενισχύει τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων.
A worker cuts a metal plate inside an industrial tank manufacturing factory on the outskirts of Ahmedabad, India, January 31, 2025.
Π. Σουρέτης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): «Η Βόρεια Ελλάδα μετασχηματίζεται σε ευρωπαϊκό κόμβο υποδομών, ενέργειας και καινοτομίας»
Ο κος Στουρέτης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ανέφερε πως «η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα σήμερα φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσουν, ως κόμβος μεταφορών, ενέργειας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων
Το λογότυπο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 1