Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Aegean: Βάζει ψηλά τον πήχη – Δημιουργεί υπερσύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης πιλότων και πληρώματος καμπίνας

Aegean: Βάζει ψηλά τον πήχη – Δημιουργεί υπερσύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης πιλότων και πληρώματος καμπίνας

Θέμα χρόνου, η δημιουργία του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, από την Aegean, καθώς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο παραλαμβάνει τους δύο πρώτους προσομοιωτές.

Με την νέα επένδυση της Aegean με το πρώτο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων, δημιουργείται ο πιο σύγχρονος κόμβος αεροπορικής εκπαίδευσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, τοποθετώντας την Ελλάδα στο επίκεντρο του κλάδου αερομεταφορών.

«Η Ελλάδα εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς σταδιακά θα αποτελέσει εκκολαπτήριο στελεχών για την εταιρεία και τη χώρα, εκπαιδεύοντας του πιλότους και τους μηχανικούς του μέλλοντος» ανέφερε ο Δημήτρης Γερογιάννης διευθύνων σύμβουλος της Aegean, από τη Μαδρίτη, όπου εκπρόσωποι του Τύπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το αντίστοιχο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων, που λειτουργεί από την CAE, συνεργάτη της Aegean.

Υψηλή τεχνογνωσία

Το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με σύμπραξη (joint venture) της Aegean και της καναδικής CAE, ηγέτιδας στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας, με κύκλο εργασιών, που φτάνει τα 3,5 δισ. δολάρια το 2022. Τη συνεργασία τους ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές το Μάρτιο του 2023.

Η εκπαίδευση πιλότων και πληρώματος καμπίνας, αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας για την Aegean. Προς αυτή την κατεύθυνση, το επενδυτικό πρόγραμμα 140 εκατ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει για τη δημιουργία του πρώτου Σύγχρονου Οικοσυστήματος Υπηρεσιών Υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα, περιλαμβάνει και τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου κέντρου εκπαίδευσης με προσομοιωτές πτήσης υψηλής τεχνολογίας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους τον χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και περισσότερους από 10.500 εργαζόμενους ως πλήρωμα καμπίνας.

Όπως στη Μαδρίτη

Εκπρόσωποι του Τύπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων που λειτουργεί η CAE στη Μαδρίτη. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, διαπιστώνοντας από κοντά το είδος των εγκαταστάσεων και την εμπειρία που μπορούν να αναμένουν οι πιλότοι που θα εκπαιδεύονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Aegean, όταν θα τεθεί σε λειτουργία

Σε ιδανική τοποθεσία, 10 λεπτά από το αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης, το CAE Madrid εκπαιδεύει περισσότερους από 5.000 πιλότους και περισσότερα από 15.000 άτομα πληρώματος καμπίνας ετησίως. Συνολικά, παρέχει περισσότερες από 50.000 ώρες εκπαίδευσης προσομοιωτών ετησίως, ενώ φιλοξενεί 11 προσομοιωτές πλήρους πτήσης για τους ακόλουθους τύπους αεροσκαφών: A320, A330, A340, A350, DASH8 Q-300, CRJ200/900/1000, ATR72-600 και B787.

Επιπλέον, υπάρχουν 3 συσκευές APT για τα A320, A330 και A340, καθώς και μία IPT για τα αεροσκάφη CRJ200 και CRJ900, μία για DASH8 και μία για B787. Όσον αφορά την εκπαίδευση του πληρώματος καμπίνας, υπάρχουν υποδομές τόσο για τον τύπο αεροσκάφους Α340 όσο και για το Α320, καθώς και, δύο χώροι κατάσβεσης φωτιάς και ένας καπνού. Διατίθενται, επίσης, 20 αίθουσες διδασκαλίας, πλήρως εξοπλισμένες με ψηφιακούς πίνακες και προβολείς, καθώς και 22 αίθουσες ενημέρωσης για τους προσομοιωτές.

Επίσης το κέντρο της CAE στη Madrid στεγάζει ένα εστιατόριο, ερμάρια και χώρους αποσκευών, δωρεάν χώρο στάθμευσης και αίθουσα προσευχής πολλαπλών θρησκειών που διατίθεται κατόπιν αιτήματος του πελάτη.

Το επόμενο βήμα στην Ελλάδα

Η επένδυση για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα από την Aegean σε συνεργασία με την CAE, στην ωρίμανσή της, πρόκειται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών.

Το κέντρο θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα αποτελεί μέρος της νέας τεχνικής βάσης 85.000 m2 της AEGEAN στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Θα εκτείνεται σε 2.800 m2 και θα έχει χωρητικότητα έως και επτά προσομοιωτές πλήρους πτήσης και εξοπλισμό εκπαίδευσης πληρώματος καμπίνας/εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για τη διενέργεια ειδικών ασκήσεων εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας

Το κέντρο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του πριν από το τέλος του 2023.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις