Τρίτη, 7 Μαΐ
21oC Αθήνα

Attica Bank: Με μηδενικά κόκκινα δάνεια και 3ετές επιχειρηματικό σχέδιο, εισέρχεται σε νέα τροχιά ανάπτυξης

Attica Bank

Την εξυγίανση του ισολογισμού της Attica Bank, σηματοδοτεί η δημοσίευση της οικονομικής Έκθεσης για το 2020, ενώ παράλληλα, η τράπεζα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην εφαρμογή νέου τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου, με στόχο το διπλασιασμό των χορηγήσεων και το μηδενισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Απαλλαγμένη πλέον από τα βάρη του παρελθόντος – το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ), την έκθεση στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) και το κεφαλαιακό έλλειμμα – η τράπεζα ολοκληρώνει τη δύσκολη προσπάθεια εξυγίανσης, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2016.

Το πρόγραμμα εξυγίανσης

Η στρατηγική της Attica Bank για την περίοδο 2021-2023, συνοψίζεται στα εξής σημεία:

– Στο διπλασιασμό του ενεργητικού της Τράπεζας μέσω της αύξησης των χορηγήσεων στους κλάδους των υποδομών/κατασκευών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Στόχος είναι η χρηματοδότηση του οικοσυστήματος ενός έργου καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών που εμπλέκονται στην υλοποίηση του.

– Στην περαιτέρω ενίσχυση της καταθετικής βάσης μέσω ανταγωνιστικής τιμολόγησης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς το ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου των ATMs.

– Στη διεύρυνση των υφιστάμενων πηγών εσόδων. Η Τράπεζα προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, όπως η επέκταση της στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων σε συνεργασία με τις εταιρίες του Ομίλου Interamerican.

– Στον πρακτικά, μηδενισμό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) του παρελθόντος εντός του 2021 και τη διατήρηση του σχετικού δείκτη ΜΕΔ σταθερά κάτω από 4%.

– Στην ολοκλήρωση του ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας. Η Τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει τις ενέργειες της για την ψηφιοποίηση των παρεχόμενων προς τους πελάτες της υπηρεσιών και στην αυτοματοποίηση διαδικασιών ώστε η Τράπεζα να προσφέρει εξατομικευμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με ταχύτητα και ασφάλεια. Η πανδημία, έχει επιταχύνει σημαντικά την πρόοδο της Attica Bank και στον τομέα αυτό, όπως αποδεικνύεται από την αυξημένη χρήση των ψηφιακών συναλλαγών.

Στόχος της Τράπεζας είναι η προσφορά πλήθους ψηφιακών υπηρεσιών σε πελάτες λιανικής καθώς και σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με γνώμονα την άμεση εξυπηρέτηση μέσω των ψηφιακών καναλιών, δίχως να απαιτείται φυσική παρουσία.

Τα οικονομικά μεγέθη το 2020

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη του 2020 η Attica Bank συνέχισε την προσπάθειά της για τη στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σε πρωτόγνωρες συνθήκες αβεβαιότητας και οικονομικής αστάθειας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.  Συμμετείχε ενεργά σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης με την εγγύηση κρατικών φορέων προς όφελος των πελατών της και παράλληλα αύξησε τις χρηματοδοτήσεις της για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε €2,0 δις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,7% σε ετήσια βάση.

Σημαντική αύξηση ύψους 12% παρατηρήθηκε σε σχέση με το 2019 στα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων. Οι νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις για τη χρήση ανήλθαν σε €322 εκατ. περίπου, εκ των οποίων €315,7 εκατ. αφορούν την επιχειρηματική τραπεζική και €6,4 εκατ. τη λιανική τραπεζική. Το μέσο ticket για τις επιχειρηματικές χορηγήσεις ανήλθε σε €501,5 χιλ. και σε €9,2 χιλ. αντίστοιχα για τις χορηγήσεις ιδιωτών.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της κερδοφορίας

Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν σημαντική αύξηση το 2020 κατά 15,6% σε ετήσια βάση κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης του κόστους χρηματοδότησης. Το κόστος χρηματοδότησης παρουσίασε σημαντική μείωση ύψους 20% σε ετήσια βάση, λόγω της σημαντικής συγκράτησης του κόστους καταθέσεων, το οποίο απορρόφησε το κόστος που σχετίζεται με τους τόκους από τα νέα δάνεια που εκταμιεύθηκαν το 2020.

Τα έσοδα από προμήθειες για το 2020 ανήλθαν σε €12,7 εκατ., μια ανθεκτική απόδοση, δεδομένου των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Κύριοι συντελεστές στην ανθεκτικότητα αυτή ήταν η παραγωγή νέων δανείων καθώς και τα έσοδα από ασφαλιστικά προϊόντα στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Interamerican.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις