Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Cosco: «Πράσινο φως» για να αποκτήσει το 16% του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ

Cosco: «Πράσινο φως» για να αποκτήσει το 16% του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ

Την έγκριση για να μεταβιβαστεί το 16% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς από το ΤΑΙΠΕΔ στην κινεζική Cosco, έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η Cosco ελέγχει το 51% των μετοχών του ΟΛΠ και βάσει της σύμβασης παραχώρησης που έχει υπογράψει με το ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να της παραχωρήσει – εντός του Αυγούστου – ένα επιπλέον ποσοστό 16%. Για την απόκτηση του, έχουν μάλιστα κατατεθεί σε λογαριασμό μεσεγγύησης 88 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν μπορεί να εισπράξει το δημόσιο πριν «κλείσει» η μεταβίβαση. 

Υπενθυμίζεται, ότι από το 2020, το λιμάνι του Πειραιά ανήκει κατά πλειοψηφία στην COSCO με 67% των μετοχών (16% σε μεσεγγυητικές μετοχές). Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει το 7,14% των μετοχών. Το υπόλοιπο 25,86% ανήκει σε μη θεσμικούς επενδυτές.

Η Cosco με έδρα το Πεκίνο, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών στον πλανήτη. Πρόκειται για μια κρατική εταιρεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και τον μεγαλύτερο τακτικό μεταφορέα ξηρού χύδην φορτίου στην Κίνα. Κατέχει και λειτουργεί πάνω από 130 πλοία, και δραστηριοποιείται σε πάνω από 100 λιμάνια σε όλο τον κόσμο.

Περιλαμβάνει 6 εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και το Χρηματιστήριο της Σαγκάης, και έχει πάνω από 300 θυγατρικές τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στο εξωτερικό.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις