Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Dimand: Πώς θα μετατρέψει τις πρώην εγκαταστάσεις τις ζυθοποιίας ΦΙΞ – Τα οφέλη της επένδυσης

Dimand: Πώς θα μετατρέψει τις πρώην εγκαταστάσεις τις ζυθοποιίας ΦΙΞ – Τα οφέλη της επένδυσης

Επενδυτικό πλάνο της τάξης των 400 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Dimand, από το οποίο ξεχωρίζει η μεγάλη αστική ανάπλαση του συγκροτήματος ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, επί της οδού 26 ης Οκτωβρίου, μια επένδυση που θα αγγίξει τα 180 εκατ. ευρώ με συνεπενδυτή, την εταιρεία ELVIAL κι αναμένεται να παραδοθεί στα μέσα του 2027.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος: «Η ανακατασκευή της ιστορικής ζυθοποιίας, αποτελεί μέρος της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο αστικής ανάπλασης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Dimand στη Βόρεια Ελλάδα».

Το πλάνο ανάπλασης

Η ανάπτυξη περιλαμβάνει την αποκατάσταση και επανάχρηση των τριών διατηρητέων συγκροτημάτων της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ Θεσσαλονίκης καθώς και την ανέγερση δύο νέων κτηριακών όγκων, πιστοποιημένων σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED σε επίπεδο GOLD, με δύο κοινά υπόγεια χώρων στάθμευσης.  Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου υπολογίζεται σε 46.500 τ.μ.

Η αγορά του ακινήτου από την εταιρεία ολοκληρώθηκε και οι διαδικασίες ωρίμανσης είναι ήδη σε εξέλιξη, ώστε στην 23 στρεμμάτων έκταση, να αναπτυχθούν κατοικίες, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και πολιτισμού, εμπορικές δραστηριότητες και γραφειακοί χώροι.

Μακρά ιστορία

Στην αναβίωση του μνημείου, σημαντικό ρόλο για την αποκατάστασή του αποτελούν η αυστηρή διατήρηση της μορφής του, της αρχιτεκτονικής του αλλά και της πολύπλοκης ογκοπλασίας του. Το σύνολο των επεμβάσεων, τόσο στις όψεις όσο και στο εσωτερικό των κτηρίων θα υλοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου καθώς το μεγαλύτερο μέρος και ο τεχνολογικός εξοπλισμός του συγκροτήματος έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς (ΦΕΚ 479/Β/24.6.1994).

Το ακίνητο «ΦΙΞ» το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1880 και ολοκληρώθηκε σταδιακά, στο τέλος του 1980, πρόκειται να πάρει ξανά ζωή, με τις προπαρασκευαστικές εργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει και την περάτωση του έργου να προβλέπεται σε φάσεις έως το Q2 του 2027.

Επιπλέον επενδύσεις

Να σημειωθεί, ότι η Dimand επενδύει στη Θεσσαλονίκη, αναπτύσσοντας, παράλληλα, το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βορείου Ελλάδας, σε κοινοπραξία με την PRODEA Investments. Το HUB26, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ακίνητο ΦΙΞ, θα αποτελέσει έναν καινοτόμο χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας για εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες.

Το έργο αφορά στην ανέγερση νέου συγκροτήματος γραφείων, τεσσάρων κτηρίων, συνολικής ανωδομής 20.200 τ.μ. με υπόγεια 10.800 τ.μ., σε έκταση 7.700 τ.μ. Επιπλέον, στην ίδια ανάπτυξη προστίθεται το κτήριο CITRUS, το οποίο συμπληρώνει στη δόμηση τέσσερις χιλιάδες εξακόσια τετραγωνικά μέτρα (4.600 τ.μ.), σε συνολική έκταση 9 στρεμμάτων. Η υλοποίηση των HUB26 και CITRUS θα ολοκληρωθεί σε φάσεις από το Φθινόπωρο του 2023 και έπειτα. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις