Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Fourlis: Επενδύει σε σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους και δρομολογεί την είσοδο της Trade Estates στο ΧΑΑ

Ένα σύγχρονο κέντρο logistics στα Οινόφυτα, για να εξυπηρετεί το δίκτυο των καταστημάτων Intersport και Athlete΄s Foot ολοκλήρωσε ο όμιλος Φουρλής.

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία ενός ακόμη κέντρου αποθήκευσης και διανομής στο Σχηματάρι, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα, που θα εξυπηρετεί το δίκτυο καταστημάτων της ΙΚΕΑ, με προοπτική ολοκλήρωσης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οι συνολικές επενδύσεις ανέρχονται στα 18 εκατ. ευρώ και υλοποιήθηκαν από την Trade Estates, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Φουρλής, με δραστηριότητα στον τομέα ακινήτων, για την οποία υπάρχει πλάνο αυτόνομης εισόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά την επίσημη παρουσίαση των αποθηκευτικών χώρων στα Οινόφυτα, ο επικεφαλής του ομίλου κ. ο Βασίλης Φουρλής, ανέφερε ότι η Trade Estates διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων, που η αξία τους ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί στα 500 εκατ. ευρώ.

Η νέα δραστηριότητα

Το νέο logistic center στα Οινόφυτα έχει δυναμικότητα για να εξυπηρετεί 40.000 τεμάχια την ημέρα, η επιφάνειά του είναι 25.000 τ.μ., ενώ διαθέτει και επιπλέον 10.000 τ.μ. που μπορούν κι αυτά να αξιοποιηθούν.

Η νέα επένδυση έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει και την νεότερη δραστηριότητα του ομίλου Φουρλή, τη στέγαση των προϊόντων ευεξίας και τροφίμων Holland & Barrett, που θα διοχετευτούν στην ελληνική αγορά, μέσα από ένα οργανωμένο δίκτυο λιανικής.

Όπως ανέφερε ο κ. Φουρλής, το επενδυτικό πρόγραμμα για την ερχόμενη πενταετία προβλέπει την ανάπτυξη 100 συνολικά καταστημάτων σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία, αγορές που ήδη δραστηριοποιείται με τον τομέα των αθλητικών ειδών. Σχετικά με το «ντεμπούτο» της βρετανικής αλυσίδας στην ελληνική αγορά, θα γίνει από την οδό Πειραιώς, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα στο retail park που αναπτύσσει η Trade Estates.

Παράλληλα, η Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας του ομίλου, δρομολογεί μια σειρά νέων εμπορικών πάρκων, που θα αναπτυχθούν στα Σπάτα, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Πώς επηρέασε ο πόλεμος την κατανάλωση

Σχετικά με την συμπεριφορά των καταναλωτών λόγω του πολέμου, ο κ. Φουρλής τόνισε ότι οι Έλληνες έχουν επηρεαστεί περισσότερο σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους. Ήδη, οι πωλήσεις που καταγράφουν τα καταστήματα είναι 20% λιγότερες σε σχέση με τις αναμενόμενες, τόσο λόγω του πολέμου, όσο και λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα της Κίνας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά το πρώτο τρίμηνο 2022 ο όμιλος Fourlis παρουσίασε πωλήσεις € 96,3 εκατ. έναντι € 75,6 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021, αυξημένες κατά 27,4%. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ανήλθαν στα € 16,8 εκατ. σε σχέση με € 23,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι ενοποιημένες λειτουργικές ζημίες προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA(OPR), το πρώτο τρίμηνο του 2022 ανήλθαν σε € 0,7 εκατ. έναντι κερδών € 2,5 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι ζημίες προ φόρων το πρώτο τρίμηνο του 2022 ανήλθαν σε € 7,4 εκατ. έναντι ζημιών € 3,5 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι ζημιές μετά από φόρους ήταν € 5,7 εκατ.

Η κερδοφορία του Ομίλου προέρχεται από το υπόλοιπο του έτους και κυρίως το δεύτερο εξάμηνο, λόγω εποχικότητας. Επισημαίνεται ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου τριμήνου 2021 το δίκτυο καταστημάτων του Ομίλου είτε ήταν κλειστό λόγω του lockdown, είτε υπολειτουργούσε ως αποτέλεσμα των μέτρων κατά της πανδημίας Covid-19, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022 τα καταστήματα λειτουργούσαν κανονικά.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις