Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Frigoglass: Στις 28 Μαρτίου κρίνεται το μέλλον της εταιρείας

Frigoglass: Στις 28 Μαρτίου κρίνεται το μέλλον της εταιρείας

Σε δεινή θέση για την επόμενη ημέρα βρίσκεται η Frigoglass, μετά την απώλεια των προθεσμιών για αποπληρωμή ομολόγου ύψους 55 εκατ. ευρώ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια των περιουσιακών στοιχείων και την αξιολόγηση από τον Οίκο Moody’s να τεθεί η εταιρεία σε καθεστώς περιορισμένης χρεωκοπίας.

Η εταιρεία Frigoglass, που δραστηριοποιείται από το 1996 στην παραγωγή ψυγείων και η μετοχή της διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο από το 1996, αλλάζει μετοχική σύνθεση, καθώς οι ομολογιούχοι αποκτούν το 85% και το ποσοστό της οικογένειας Δαυίδ-Λεβέντη (Truad) κατέρχεται στο 15%.

Για την έγκριση διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας προς τους ομολογιούχους, η Frigoglass Βιομηχανία Ψυκτικών Θαλάμων Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση τους μετόχους την 28η Μαρτίου και σε περίπτωση μη απαρτίας θα γίνει επαναληπτική γενική συνέλευση στις 3 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει την πώληση ακινήτου στην Κάτω Αχαϊα, όπου λειτουργούσε ένα από τα εργοστάσια της εταιρείας.

Το χρονικό

Οι λόγοι που οδήγησαν τη Frigoglass σε απώλεια του ενεργητικού της και των περιουσιακών της στοιχείων, χωρίς επιλογή, οφείλεται στο γεγονός ότι έληξε η προθεσμία αποπληρωμής ομολογιακού δανείου στις 28 Φεβρουαρίου. Τον προηγούμενο μήνα, η Frigoglass ανακοίνωσε ότι η Frigoglass Finance B.V. δεν είχε πληρώσει το κουπόνι που έληγε την 1η Φεβρουαρίου 2023, σε σχέση με τα ομόλογα του 2025. Καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για έξτρα χρηματοδότηση από το ήδη υπάρχον ομολογιακό δάνειο λήξεως 2025, ύψους 260 εκατ. ευρώ, ακολούθησε η νομική οδός, που προβλέπει, ότι το σύνολο ενεργητικού και των υποχρεώσεων της Frigoglass περνούν στους ομολογιούχους σε νέα εταιρεία που πρόκειται να συσταθεί, όπου πλέον οι παλαιοί μέτοχοι θα έχουν μειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Υπενθυμίζεται, ότι στο πρόσφατο παρελθόν η εταιρεία από επιχειρηματικής πλευράς είχε βρεθεί σε δεινή θέση, τόσο στην περίοδο της κρίσης, αλλά και όταν ξέσπασε καταστροφική φωτιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας και ακολούθως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις