Δευτέρα, 17 Ιουν.
32oC Αθήνα

HIG Capital: Οι επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε logistics και ξενοδοχεία

HIG Capital: Οι επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε logistics και ξενοδοχεία

Στα 1,5 δισ. ευρώ έχουν φτάσει οι επενδύσεις της H.I.G. Capital στην Ελλάδα τόσο στον τομέα των logistics, μέσω της λειτουργικής πλατφόρμας Streem Global, όσο και στον κλάδο της φιλοξενίας, με όχημα τον όμιλο Ella Resorts.

Την ώρα που το αμερικανικό fund χτίζει έναν ισχυρό διάδρομο εφοδιαστικής αλυσίδας που θα έχει ως στόχο να καταστήσει την Ελλάδα κεντρική πύλη για ολόκληρη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, η HIG έχει στα σκαριά την κατασκευή του Hull Logistics Park στον Ασπρόπυργο,  στο παλαιό εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Η εταιρεία προχωρά στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών – trimodal) με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των 300 εκατ. ευρώ. Το οικόπεδο εκτείνεται σε 291 στρέμματα και περιλαμβάνει τη δημιουργία αποθηκών 180.000 τ.μ. και 20.000 τ.μ. συνοδών χώρων, με δυνατότητα μεταποιητικών δράσεων. Το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για την Ελληνική Οικονομία ανέρχεται σε τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ από την έναρξη λειτουργίας του, έχοντας σημαντικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο για την Ελληνική Οικονομία.

Το έργο πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή κι εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας τον Μάρτιο του 2023. Έχει, προς ώρας, ολοκληρωθεί η εξυγίανση του οικοπέδου, καθώς και το γκρέμισμα του παλαιού χαλυβουργείου. Στην παρούσα φάση τρέχει η αδειοδοτική διαδικασία. H επένδυση ωριμάζει υπό την εποπτεία της Inventio Edge που έχει αναλάβει τον συντονισμό του μελετητικού, αδειοδοτικού και κατασκευαστικού αντικειμένου των έργων και η οποία συστάθηκε από τη Inventio που δρα ως αποκλειστικός operating partner της HIG.

Την ίδια στιγμή, τρέχουν και οι διαδικασίες συγχώνευσης σειράς εταιρειών logistics που ελέγχει η αμερικανική εταιρεία κάτω από την ομπρέλα της Streem Global. Συγκεκριμένα, στις αρχές του έτους, ολοκληρώθηκε η συγχώνευση, των εταιρειών Unit Hellas AE, Unit Shipping AE, Contrade AE. σε συνδυασμό με τις Unit Logistics SRL, Rohel Trans International SRL και Translink Expedition SRL, στο πλαίσιο της Ά φάσης του σχεδιασμού για το 2024, με στόχο τη δημιουργία συνεργιών και οικονομίας κλίμακας. Σύντομα θα ακολουθήσει και η συγχώνευση της Μακιός ΑΕ και κατόπιν και της ΟΡΦΕΑΣ ΒΕΙΝΟΓΛΟΥ ΑΕ, με αποτέλεσμα η Streem Global να αποτελεί μια ενοποιημένη εταιρεία που θα πρωταγωνιστεί στο χώρο των logistics.

Η Streem Global επίσης μετά την πρόσφατη εξαγορά του 100% της εταιρείας ΝΑΜΙ στη Σερβία, η οποία ειδικεύεται στα logistics ψυχόμενων προϊόντων, στοχεύει να επεκταθεί και στις αγορές της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, και της Πολωνίας με τελικό στόχο τη Γερμανία.

Στο τομέα της φιλοξενίας, στα Εlla Resorts έχουν ενταχθεί 8 ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη, Αθήνα με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων. Στόχος, για την εντός Ελλάδος δραστηριότητα της είναι τα 6.000 δωμάτια ενώ ευρύτερα στη Μεσόγειο, τα 10.000 δωμάτια. Σταθερές προτεραιότητες για τα Ella Resorts αποτελούν ταυτόχρονα, η διαρκής επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, η στήριξη των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών, καθώς και η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών βιώσιμου τουρισμού, όπου βρίσκονται οι ξενοδοχειακές μονάδες του Ομίλου.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις