Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

HIG: Νέα σχέδια σε hospitality & logistics – Ο ρόλος του Κ. Μπήτρου και η στρατηγική των εξαγορών

HIG: Νέα σχέδια σε hospitality & logistics – Ο ρόλος του Κ. Μπήτρου και η στρατηγική των εξαγορών

Την ενίσχυση της θέσης της στην ελληνική αγορά σε δύο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας το hospitality και το logistics επιδιώκει η επενδυτική HIG Capital, καθώς όπως τόνισε, ο Κωνσταντίνος Μπήτρος γενικός διευθυντής της Inventio, στρατηγικού συνεργάτη της εταιρείας, μέχρι τέλους του έτους αναμένονται ανακοινώσεις για νέες εξαγορές.

Στα προσεχή σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται η απόκτηση τριών επιπλέον ξενοδοχείων, σε Κρήτη και ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνει η εταιρεία να συμμετέχει σε διαγωνισμούς ελληνικών περιφερειακών λιμανιών, εστιάζοντας στην Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Τύπου, ο κ. Μπήτρος αναφέρθηκε στον ξενοδοχειακό όμιλο Κυπριώτη, στον οποίο κατέχει το 45% του μετοχικού κεφαλαίου, μετά την εξαγορά των δανείων και ποσοστό μίας εκ των μετόχων. Ωστόσο, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διένεξη για το θέμα των ποσοστών και του μάνατζμεντ, αναζητώντας λύση μέσω της δικαστικής οδού.

Στον τομέα των logistics, η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των εξαγορών θα υλοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας Logistics Streem Global ΑΕ (Sea, Truck, Rail, End-to-End Mobility), ενώ οι επενδύσεις στον τομέα της φιλοξενίας θα υλοποιηθούν μέσω της λειτουργικής πλατφόρμας Hospitality – Ella Resorts ΑΕ.

Η παρουσία στην Ελλάδα

H HIG Capital Advisors LLC είναι ένας διαχειριστής κεφαλαίων με πάνω από 52 δις. δολάρια ενεργητικό και τελεί υπό την εποπτεία της Securities & Exchange Commission των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στην Ελλάδα έχει επενδύσει περισσότερα από 1,350 δισ. ευρώ και συνεχίζει να αναζητά ευκαιρίες, με στόχο να φθάσει σε αξία ενεργητικού το 1,5 δις. ευρώ με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων άνω των 350 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες που έχει επενδύσει

Έως σήμερα, η HIG έχει επενδύσει, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα τόσο για τη διάσωση προβληματικών εταιρειών, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, εξυγιαίνοντας και δίνοντας αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και μέσω εξαγορών, με στόχο την προστιθέμενη αξία.

Έως σήμερα, με την εξαγορά των δανείων της έχει επενδύσει στην εταιρεία Μαϊλης (2014) με εξειδίκευση στον τομέα συσκευασίας και στην Ελληνική Χαλυβουργία (2019) διαγράφοντας τα δάνεια που ξεπερνούσαν τα 150 εκατ. ευρώ και διασώζοντας περί τις 600 θέσεις εργασίας, το χαλυβουργείο Βόλου. Κατόπιν σχεδιασμού της, το οικόπεδο του χαλυβουργείου μετατρέπεται σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης, επένδυση που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Το 2019 η HIG παρείχε κεφάλαια στην Dimand, που της επέτρεψαν να μεγεθύνει την κεφαλαιακή της αξία από 65 εκατ. ευρώ, στα 170 εκατ. ευρώ εντός 3 ετών, ενώ πρόσφατα η εταιρεία μπήκε στο ΧΑΑ. Το 2020 εξαγόρασε την εταιρεία Μακιός ΑΕ – Θεσσαλονίκη και το 2021 την Ολυμπιάς Κανδύλης – Αθήνα με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο των logistics ψυχώμενων φορτίων. Εντός του 2023 πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του ποσοστού μετοχών της Βεϊνόγλου, ισχυρού πάροχου logistics, με διατήρηση του μάνατζμεντ και πάνω από 1.250 θέσεις εργασίας. Φέτος, επίσης, εξαγόρασε την Group Unit Hellas & Unit Shipping με συνολικό τζίρο 50 εκατ. ευρώ και την Contrade SA με δραστηριότητα σε υπηρεσίες μεταφοράς και τζίρο 20 εκατ. ευρώ.

Εξαγορές ξενοδοχείων

Το 2018 η HIG απέκτησε την Εταιρεία Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου, Ρόδος πρώην Aldemar Ρόδου, όπου μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για ανακαίνιση και τη διάσωση 350 θέσεων εργασίας. Ακολούθησε το 2019 η εξαγορά του ποσοστού των παλαιών μετόχων του Mayor Holdings AE στην Κέρκυρα με 4 ξενοδοχειακές μονάδες και 400 θέσεις εργασίες, όπου προγραμματίστηκε επένδυση μεγαλύτερη των 120 εκατ. ευρώ, με προοπτική έναρξης τον Οκτώβριο του 2023 και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 2 με 3 χρόνια. Σε πλήρη τουριστική σεζόν οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν σε 600. Ακολούθησαν οι εξαγορές της Κυπριώτης ΑΕ και του πρώην ξενοδοχείου Aldiana στην περιοχή Μόχλου Κρήτης, όπου χαράσσει επενδυτικό πλάνο 50 εκατ. ευρώ για την αναβάθμισή του σε 5στερο.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις