Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Hellenic Cables: Έργο 100 εκατ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης – Νάξου

Hellenic Cables: Έργο 100 εκατ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης – Νάξου

Έργο ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης θα υλοποιήσει η Hellenic Cables, μειοδοτώντας σε διαγωνισμό που πραγματοποίησε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε, με την προσφορά τιμήματος 79,5 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός αφορά το καλωδιακό τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης – Νάξου, έργο που ο αρχικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2021 με τη συμμετοχή των εταιρειών Hellenic Cables και Prysmian Powerlink. Ο ανάδοχος θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, όπως προβλέπουν οι νόμιμες διαδικασίες.

Φθηνή και πράσινη ηλεκτροδότηση

Η ενσωμάτωση της Σαντορίνης στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, μέσω Νάξου, εντάσσεται στη Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες. Το υποβρύχιο τμήμα της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου θα είναι συνολικού μήκους 82,5 χλμ. και θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 400 μέτρων.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Εν μέσω έκτακτων συνθηκών, ο Διαχειριστής ολοκλήρωσε με επιτυχία μια σημαντική διαγωνιστική διαδικασία για την ενεργειακή θωράκιση των νοτιοδυτικών Κυκλάδων. Η Σαντορίνη θα ενταχθεί στην οικογένεια των διασυνδεδεμένων νησιών εξασφαλίζοντας αξιόπιστη, φθηνή και πράσινη ηλεκτροδότηση. Ο ρυπογόνος τοπικός σταθμός παραγωγής θα σβήσει, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών CO2 που συνδέονται με την ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικά είναι τα έργα υποδομής που βελτιώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας εν μέσω κλιματικής κρίσης».

Η δραστηριότητα

Ο όμιλος Cablel Ελληνικά Καλώδια είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1950 ως παραγωγική μονάδα της τότε Βιοχάλκο και το 1973 απέκτησε νομική μορφή ως ανεξάρτητη θυγατρική με την επωνυμία Ελληνικά Καλώδια Α.Ε., διευρύνοντας τις παραγωγικές και εμπορικές της δραστηριότητες. Σήμερα, ο όμιλος αποτελείται από την εταιρία Ελληνικά Καλώδια Α.Ε., η οποία λειτουργεί τρία εργοστάσια στη Βοιωτία που παράγουν καλώδια, σύρματα περιελίξεων καθώς και πλαστικά και ελαστομερή μείγματα. H Ελληνικά Καλώδια Α.Ε. είναι θυγατρική της Viohalco S.A. με έδρα στις Βρυξέλλες, εταιρείας συμμετοχών (holding) σε διάφορες εταιρίες παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας μετάλλων στην Ευρώπη. Ο όμιλος Cablel Ελληνικά Καλώδια διατηρεί επίσης, το εργοστάσιο της Fulgor A.Ε. στην Κόρινθο, που παράγει υποβρύχια καλώδια, καλώδια ισχύος, και ράβδους χαλκού και αλουμινίου, την Icme Ecab S.A., που κατασκευάζει ηλεκτρικά καλώδια και καλώδια τηλεπικοινωνιών με έδρα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας καθώς και τη Lesco O.O.D.στο Blagoevgrad της Βουλγαρίας.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις