Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Intrakat: Οι επιτυχίες της διοίκησης Εξάρχου και οι στόχοι για την πρωτιά

Intrakat: Οι επιτυχίες της διοίκησης Εξάρχου και οι στόχοι για την πρωτιά

Η επιστροφή στην κερδοφορία, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλάνο αναδιάρθρωσης, που συνοδεύεται με την ανάληψη αξιόλογων έργων σε κατασκευές, υποδομές κι ενέργεια είναι ο απολογισμός της εταιρείας Intrakat, τον τελευταίο χρόνο, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την είσοδο των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, κατά την πρώτη γενική συνέλευση της νέας διοίκησης έκανε τον απολογισμό του τελευταίου έτους και μίλησε για τη 2η θέση στις ισχυρές του κλάδου και το στόχο της πρωτιάς, χαρακτηρίζοντας τη χρονιά που μόλις συμπλήρωσε η νέα διοίκηση, χρονιά «ορόσημο».

Έργο $382,7 εκατ. στα ΗΑΕ

Στα νέα έργα που προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνεται η υπογραφή σύμβασης με την Ecomar Storage Solutions FZE, συνδεδεμένη εταιρεία με την Ecomar Energy Solutions, με έδρα στη Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και δραστηριότητα στους τομείς επεξεργασίας, εμπορίας πετρελαίου – φυσικού αερίου και βιώσιμης ασφαλούς διύλισης.

Η σύμβαση προβλέπει την εκτέλεση του έργου «Ecomar Phase 3 Terminal Project, συνολικού προϋπολογισμού 382.729.700 δολαρίων Η.Π.Α κι αφορά στην κατασκευή ενός νέου Τερματικού Σταθμού Αποθήκευσης Πετρελαίου (ΤΣΑΠ) στα Η.Α.Ε., δυναμικότητας 1.300.000 κυβικών μέτρων.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν αρχές Αυγούστου 2023 με προοπτική ολοκλήρωσης σε 2 φάσεις και 4 χρόνια και προβλέπεται να αναβαθμίσουν σημαντικά τον στρατηγικό ρόλο της περιοχής. Ο νέος σταθμός θα περιλαμβάνει 34 υπερσύγχρονες δεξαμενές, τοποθετώντας την Intrakat στον τομέα των Oil & Gas Projects, και αυξάνοντας, παράλληλα, το ανεκτέλεστό της κατά 382 εκατ.

Ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο

Στο τέλος Ιουνίου 2023 το ανεκτέλεστο ανερχόταν στα 2,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 850 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Στο τέλος του έτους, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης εξαγοράς της Άκτωρ ΑΤΕ από τις αρμόδιες αρχές, το ανεκτέλεστο του ομίλου, υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί στα 4,9 δισ. ευρώ.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η εταιρεία υπέγραψε συμβάσεις, ή είναι προς υπογραφή, και συμμετέχει σε μια σειρά νέων, σημαντικών έργων κατασκευών και υποδομών, όπως π.χ. η κατασκευή του ΒΟΑΚ (τμήμα Χερσονήσου – Μαλίων – Νεάπολης) και του Οδικού Άξονα ΝΔ Πελοποννήσου (τμήμα Καλαμάτας – Ριζόμυλου – Πύλου – Μεθώνης), τη διευθέτηση ρεμάτων στην Ανατολική Αττική, την κατασκευή του Riviera Marina Tower και των Αθλητικών Εγκαταστάσεων στο Ελληνικό, τα Δίκτυα Διανομής ΔΕΔΔΗΕ, κ.ά., προσθέτοντας συνεχώς νέα τεχνικά αντικείμενα στις δραστηριότητές της.

Πλάνο αναδιάρθρωσης

Όσον αφορά στην πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων, η Intrakat πέτυχε επιστροφή στην κερδοφορία σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο κ. Εξάρχου προς τους μετόχους, όταν η νέα διοίκηση παρέλαβε την εταιρεία, η κεφαλαιοποίηση της ήταν €142,8 εκατ. και πλέον έχει φτάσει στα €345,9 εκατ. (αύξηση 142%).

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλάνο αναδιάρθρωσης, η εταιρεία εκπόνησε με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών δράσεων, εστιάζοντας σε κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις. Μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, καθώς χρειάστηκε να γίνει «εν κινήσει», αλλά απαραίτητη προκειμένου η Intrakat να αποτελεί σήμερα έναν ισχυρό παίκτη του κατασκευαστικού κλάδου και να αλλάξει ριζικά η προοπτική της στην αγορά εν γένει.

Ενέργεια και Κατασκευές

Οι επενδύσεις σε ενέργεια είναι ιδιαίτερα σημαντικός κλάδος. Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε στα αξιόλογα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία, όπως η απόκτηση φωτοβολταϊκών πάρκων, διαμορφώνοντας έτσι ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7GW. Τόνισε πως στόχος είναι τα 750MW σε βάθος τριετίας, αξιοποιώντας το ομολογιακό δάνειο ύψους €120 εκατ.

Με την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ, κατά το πρώτο εξάμηνο 2023, η Intrakat κατάφερε όχι μόνο να καλύψει πλήρως τις υποχρεώσεις του παρελθόντος, αλλά κυρίως απέκτησε την απαραίτητη ώθηση για στρατηγικές συνεργασίες και επενδύσεις.

Οι νέες συμμετοχές

Παράλληλα, ο ίδιος, στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα ΣΔΙΤ, που μάλιστα μαζί με τις παραχωρήσεις αποτελούν έναν νέο τομέα δραστηριότητας για την Intrakat. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα δύο εμβληματικά έργα ΣΔΙΤ, τον Οδικό Άξονα Καλαμάτας – Πύλου προϋπολογισμού €239,2εκατ. και τον Οδικό Άξονα ΒΟΑΚ (τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη), προϋπολογισμού €188,6 εκατ.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην κοινοπραξία με την πορτογαλική εταιρεία Brisa, σε 49%, για τον διαγωνισμό Παραχώρησης της Αττικής Οδού έναντι 30% που όριζε η αρχική συμφωνία.

Στα σημαντικά ιδιωτικά έργα περιλαμβάνεται και το Riviera Tower στο Ελληνικό, προϋπολογισμού €350 εκ..

Νέα εποχή

Ο κ. Εξάρχου, σχετικά με την εξαγορά – ορόσημο της Άκτωρ Α.Τ.Ε. υπογράμμισε πως ήταν μια κίνηση στρατηγικής σημασίας που θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του ομίλου, ώστε πλέον να αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα.

Παράλληλα, επισήμανε πως στη νέα εποχή της εταιρείας, τα ιδιωτικά έργα θα έχουν σημαντικό ποσοστό τονίζοντας πως όταν αυτά είναι ασφαλή, δηλαδή είναι εγγυημένη η πληρωμή τους, αποτελούν μια εναλλακτική και σημαντική πηγή εσόδων, καθώς η διαφοροποίηση αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη της εταιρείας.

Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε εκ νέου πως η Intrakat διαθέτει τη δύναμη, την τεχνογνωσία, τις ταμειακές ροές, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να πετύχει όλους τους αναπτυξιακούς της στόχους, ώστε να κατακτήσει την πρώτη θέση ανάμεσα στις κατασκευαστικές εταιρείες στη χώρα.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις