Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Jumbo: Η πολιτική Βακάκη για την κρίση στα παιχνίδια από τον κορονοϊό

Jumbo

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στα εμπορικά καταστήματα κατά τον μήνα Μάιο, ο όμιλος Jumbo χαράσσει εκ νέου την πολιτική επιστροφής στην «κανονικότητα. Με την επανεκκίνηση των πωλήσεων, τον περασμένο μήνα, ο όμιλος κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ από την αρχή του 2021 μέχρι και το Μάιο, η συνολική αύξηση έφθασε στο +17%.

Παρά τη θετική εικόνα που εμφανίζουν τα καταστήματα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο το ζητούμενο για τον όμιλο και τον επιχειρηματία Απόστολο Βακάκη παραμένει η επιστροφή στην εμπορική και επιχειρηματική «κανονικότητα».

Σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές που δραστηριοποιείται, καλύτερη εικόνα εμφάνισαν τα καταστήματα στην Ελλάδα, όπου οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής κατά το Μάιο, αυξήθηκαν κατά 5% περίπου έναντι του περυσινού αντίστοιχου μήνα, ενώ στο +5% διατηρήθηκαν οι πωλήσεις και το πεντάμηνο από την αρχή τους έτους, μέχρι και το Μάιο.

Η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ξεκίνησε, αρχικά με περιορισμούς ως προς τον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν από τα καταστήματα, ήταν αυστηρότερος για το μέγεθός τους σε σχέση με τα Υπερ Μάρκετ.    Χωρίς τη μέθοδο click inside ή click away, τα καταστήματα λειτούργησαν από τις 14 Μαΐου.

Η δραστηριότητα εκτός συνόρων

Στην Κύπρο τα καταστήματα ξεκίνησαν να λειτουργούν και πάλι από τις 10 Μαΐου, με περιορισμό στον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών εντός των καταστημάτων.  Ολόκληρο τον προηγούμενο μήνα, οι πωλήσεις σημείωσαν οριακή αύξηση κατά +0,39% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Έτσι και οι πωλήσεις κατά το πεντάμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 23% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο.

Στη Βουλγαρία, τα καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν με περιορισμό στον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών εντός των καταστημάτων. Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά +3% περίπου τον Μάιο του 2021, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Κατά συνέπεια οι πωλήσεις το πεντάμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 22% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο.

Όσον αφορά στη Ρουμανία, το Μάιο συνέχισαν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα Jumbo στη χώρα, ενώ άρθηκαν οι περιορισμοί ως προς το ωράριο λειτουργίας τους. Οι πωλήσεις του δικτύου ήταν μειωμένες κατά -2% περίπου τον Μάιο του 2021, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ οι πωλήσεις κατά το πεντάμηνο του 2021 ήταν αυξημένες κατά +49% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο.

Οι προοπτικές

Στη στρατηγική του ομίλου και τα τροποποιημένα σχέδια, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία στον κλάδο του εμπορίου, θα αναφερθεί στην προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ο κ. Α. Βακάκης.  Η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 από απόσταση σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης.  Οι μέτοχοι, μεταξύ άλλων, αναμένουν ενημέρωση για το μέρισμα, το οποίο είχε προαναγγείλει ο κ. Βακάκης, ότι θα διανείμει η εταιρεία στους μετόχους, μόλις ομαλοποιηθούν οι συνθήκες, ενώ ενημέρωση αναμένεται να δώσει και για την απόφαση του ομίλου να διακόψει τη διαφημιστική προβολή της Jumbo, από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Κυβέρνηση εξήγγειλε προσωρινό «λουκέτο» στα εμπορικά καταστήματα, ως μέτρο προστασίας κατά του κορονοϊού.  

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις