Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Lamda Development: Γιατί προχωρά στην έκδοση «πράσινου» ομολόγου – Οι όροι και οι αειφόρες επενδύσεις

Lamda Development: Γιατί προχωρά στην έκδοση «πράσινου» ομολόγου – Οι όροι και οι αειφόρες επενδύσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έκδοση «πράσινου» ομολόγου έως 230 εκατ. ευρώ από την Lamda Development και με διάρκεια 7 έτη, καθώς η δημόσια προσφορά ξεκινά την Τετάρτη 6 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Από την έκδοση του ομολόγου, η εταιρεία επιδιώκει να αντλήσει «φρέσκα» κεφάλαια, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για νέες επενδύσεις με έμφαση στη βιωσιμότητα. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της Lamda Development για τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή για διαπραγμάτευση νέων, κοινών, ανωνύμων, άυλων ομολογιών της στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, οι βασικές κατηγορίες που θα επενδύσει είτε η ίδια, είτε θυγατρικές ή άλλες εταιρείες και κοινοπραξίες που συμμετέχει, είναι τρεις.

Όπως αναφέρεται λοιπόν στο ενημερωτικό δελτίο, μέσω του ομολόγου, έως το τέλος του 2025, προβλέπεται ότι θα δαπανηθούν τα εξής ποσά:

Βιώσιμα Κτίρια

Ποσό που θα κυμανθεί από 85 εκατ. έως 110 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις σε βιώσιμα κτίρια και βιώσιμους αστικούς εξωτερικούς χώρους.

Προβλέπεται, ότι θα ανεγερθούν νέα κτίρια ή θα αναβαθμιστούν ενεργειακά ήδη υπάρχοντα. Πρόθεση είναι τα κτίρια να αποκτήσουν διεθνή πιστοποιητικά βιωσιμότητας, που θα διασφαλίσουν την προσαρμογή τους σε συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.   Οι επενδύσεις σε βιώσιμα κτίρια και βιώσιμους αστικούς εξωτερικούς χώρους, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν μερικώς από τα κεφάλαια του ΚΟΔ, ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν επενδύσεις σε κτίρια, που θα λάβουν τις διεθνείς πιστοποιήσεις βιωσιμότητας LEED “Silver” ή παραπάνω, BREEAM “Very Good” ή παραπάνω, εφαρμογή οικονομικά βέλτιστων μεμονωμένων ή δέσμης μέτρων ανακαίνισης υφιστάμενων κτιρίων που βελτιώνουν την ενεργειακή τους αποδοτικότητα, όπως η προσθήκη μόνωσης σε υφιστάμενα στοιχεία του κελύφους των κτιρίων, η εγκατάσταση, αντικατάσταση, συντήρηση και επισκευή συστημάτων θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού (HVAC) και θέρμανσης νερού, με τεχνολογίες υψηλής απόδοσης και η εγκατάσταση και αντικατάσταση ενεργειακά αποδοτικών πηγών φωτισμού, η εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Πράσινη Ενέργεια

Ποσό που θα κυμανθεί από 65 έως 85 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί στην «πράσινη» ενέργεια. 

Συγκεκριμένα, προβλέπονται δαπάνες για την αδειοδότηση, απόκτηση, κατασκευή, ανάπτυξη και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και εγκαταστάσεων ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ή/και παραγωγής υδρογόνου και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται ενέργεια από ΑΠΕ ή υδρογόνο και επιστρέφεται αργότερα), για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Έργου του Ελληνικού αλλά και των υπολοίπων ακινήτων του Ομίλου (εμπορικά κέντρα, μαρίνες). Οι επιλέξιμες ΑΠΕ θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά την ηλιακή, την αιολική, τη γεωθερμική και την υδροηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να περιορίζονται σε αυτές.

Έξυπνες Πόλεις

Ποσό που θα κυμανθεί από 45 έως 60 εκατ. ευρώ θα δαπανηθεί σε «Έξυπνες» Πόλεις.

Οι επενδύσεις αυτής της κατηγορίας αφορούν την απόκτηση, κατασκευή, ανάπτυξη και εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων στο Έργο του Ελληνικού με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης και τη βιώσιμη χρήση και προστασία των υδατικών πόρων.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις