Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Motor Oil: «Ανακάμπτει η αγορά καυσίμων, αβέβαιο το μέλλον»

Motor Oil: «Ανακάμπτει η αγορά καυσίμων, αβέβαιο το μέλλον»

«Άνοιξαν τα σύνορα και η ζήτηση της βενζίνης ανεβαίνει». Το παραπάνω μήνυμα στέλνουν από τον όμιλο της Motor Oil, απ’ όπου διαπιστώνουν ότι η απότομη πτώση της ζήτησης και των τιμών στα πετρελαιοειδή, κατά τη διάρκεια του lockdown, αποτέλεσε μία πρωτόγνωρη κατάσταση για τα διεθνή δεδομένα.

Μία μόλις ημέρα αφότου ο πετρελαϊκός όμιλος του ομίλου Βαρδινογιάννη, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα τριμήνου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, διαπιστώνει ανάκαμψη της αγοράς των καυσίμων. Όπως ανέφερε, αρχής γενομένης από τον Μάιο, υπάρχει σταδιακή ανάκαμψη των πωλήσεων, ωστόσο, και παρά το περιβάλλον εμπιστοσύνης που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα για την προσέλκυση τουριστών, προβλέψεις για την πορεία που θα καταγράψουν τα καύσιμα, φέτος το καλοκαίρι, δύσκολα μπορούν να γίνουν, παρόλο που οι αεροπορικές εταιρείες, σταδιακά επαναφέρουν στην κανονικότητα, τα δρομολόγια πτήσεων.

Η εταιρεία σε αριθμούς

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, της Motor Oil κατά το πρώτο τρίμηνο, όπως τα παρουσίασε η εταιρεία: Κατεγράφησαν ζημιές ύψους 96,7 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, έναντι κερδών 106,27 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς η ετιαρεία, υπέστη πλήγμα από την αποτίμηση των αποθεμάτων. Οι ζημιές που κατανέμονται στους μετόχους ανέρχονται σε 96,32 εκατ. ευρώ ή σε 0,87 ευρώ ανά μετοχή. Τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν στα 1,648 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση από τα 2,2 δισ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η μείωση ωστόσο, του δανεισμού σε επίπεδα ρεκόρ, συνέβαλε, ώστε η εταιρεία να αντιμετωπίσει την κρίση με επιτυχία, σχολίασε η διοίκηση του ομίλου. Παρά το γεγονός ότι στο πρώτο δίμηνο, μονάδες διύλισης της Motor Oil ήταν σε διαδικασία συντήρησης, ωστόσο, ο κ. Τζαννετάκης, τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο για την αντιμετώπιση της κρίσης από το lock down, έπαιξε η εμπειρία που απέκτησε η διοίκηση από την προηγούμενη δεκαετή περίοδο ύφεσης της οικονομίας. Στην αντοχή των διυλιστηρίων κατά τη διάρκεια του lockdown, σημαντικά συνέβαλαν επίσης, τα επίπεδα ρεκόρ των πωλήσεων 14 εκ. τόνων πετρελαίου τις προηγούμενες χρονιές. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη θετική πορεία που κατέγραψαν οι Coral και Avin, οι οποίες ανέβασαν μερίδια στην αγορά, ενώ σταδιακά οι πωλήσεις τους αυξάνονται. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις