Δευτέρα, 26 Φεβ.
14oC Αθήνα

Optima Bank: Ορόσημο το 3ο τρίμηνο 2023 – 175% αύξηση στα καθαρά κέρδη ενεαμήνου

Optima Bank: Ορόσημο το 3ο τρίμηνο 2023 – 175% αύξηση στα καθαρά κέρδη ενεαμήνου

Καθαρά κέρδη υψηλότερα κατά 175% πέτυχε στο εννεάμηνο 2023 η Optima Bank, τα οποία ανήλθαν σε €73,6 εκατ., ενώ και το τρίτο τρίμηνο του 2023 αποτελεί ορόσημο για την τράπεζα, καθώς ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά €151 εκατ. μέσω της δημόσιας προσφορά και της εισαγωγής των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αρχές Οκτωβρίου.

Τα οικονομικά αποτελέσματα σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Optima bank Δημήτρης Κυπαρίσσης, λέγοντας ότι: «Το τρίτο τρίμηνο του 2023 είναι ένα τρίμηνο ορόσημο για την τράπεζά μας, καθώς ολοκληρώσαμε την αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου κατά €151 εκατ. μέσω της δημόσιας προσφορά και της εισαγωγής των μετοχών μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις αρχές Οκτωβρίου.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των 4 ετών που καθιέρωσαν την Optima bank ως ένα δυναμικό τραπεζικό οργανισμό με σαφώς καθορισμένη στρατηγική και τη φιλοδοξία να είναι μια απλή, ευέλικτη και σύγχρονη τράπεζα που προσφέρει τη βέλτιστη τραπεζική εμπειρία».

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις

«Το 2023, συνεχίσαμε να επεκτείνουμε την παρουσία μας στην αγορά, αξιοποιώντας τα υγιή θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και αυξήσαμε το δανειακό μας χαρτοφυλάκιο, το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2023 διαμορφώθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ, 59% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Παράλληλα, αυξήσαμε σημαντικά τις καταθέσεις μας, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε €3,1 δισ., διατηρώντας ένα υγιή δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 71%.

Τα καθαρά κέρδη του εννεάμηνου ανήλθαν σε €73,6 εκατ., 175% υψηλότερα σε ετήσια βάση, ενώ η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) (προσαρμοσμένη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου) διαμορφώθηκε στο 24,9%. Η αύξηση των εσόδων συνεχίζει να είναι ο κύριος μοχλός της κερδοφορίας, προερχόμενη από την αύξηση των μεγεθών και το ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον».

Στρατηγική ανάπτυξης

Συνεχίζουμε να παραμένουμε σε επαγρύπνηση ως προς τα κόστη μας τα οποία έμειναν σταθερά το 3ο τρίμηνο έναντι του 2ου τριμήνου. Το Κόστος προς Βασικό Εισόδημα (Cost to Core Income) έφτασε το 26,3% στο 3ο τρίμηνο. Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο δείκτης CET1 και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώνονται στο 18,8%, με σημαντικό περιθώριο έναντι των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων του 13,95%.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στην υλοποίηση της στρατηγικής μας να αναπτύξουμε τα μεγέθη μας, να διατηρήσουμε υψηλές αποδόσεις, να βελτιστοποιήσουμε την παρουσία μας στην αγορά και να μείνουμε μια υποδειγματική τράπεζα προς όφελος των μετόχων μας, των πελατών μας, των εργαζομένων μας και της κοινωνίας γενικότερα».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις