Παρασκευή, 23 Φεβ.
14oC Αθήνα

Patras IQ 2023: Η Έκθεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας που σχεδιάζει να γίνει διεθνής

Patras IQ 2023: Η Έκθεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας που σχεδιάζει να γίνει διεθνής

Μήνυμα εξωστρέφειας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στη διεθνή αγορά έστειλε από την Πάτρα η 8η Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνολογίας “Patras Innovation Quest-PATRAS IQ”, η οποία επέστρεψε δια ζώσης και σε πλήρη ανάπτυξη, για πρώτη φορά μετά την πανδημία, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Η Patras IQ, προωθεί ένα σύνολο δράσεων δικτύωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας. Έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης μεταξύ ερευνητικού και παραγωγικού τομέα και αποτελεί μια μακροχρόνια αναπτυξιακή πρωτοβουλία που προωθεί ένα σύνολο δράσεων δικτύωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας.

Από το 2012 συνδιοργανώνεται, από το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, και μέσω Προγραμματικής Σύμβασης συμμετέχουν επίσης το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ανταλλαγή απόψεων

Το τριήμερο 25 με 27 Νοεμβρίου 2023, το Συνεδριακό Και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, μετατράπηκε σε σημείο συνάντησης για 70 και πλέον εκθέτες, οι οποίοι μέσα από τα περίπτερα τους ενημέρωναν τους επισκέπτες για τις δράσεις καινοτομίας που αναπτύσσουν.

Ανάμεσά στους εκθέτες, συμμετείχαν ερευνητικά εργαστήρια των Πανεπιστημίων Πάτρας και Πελοποννήσου, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ερευνητικοί οργανισμοί κ.ά. Πολλές και παράλληλες ήταν ακόμη οι δράσεις με το Πρόγραμμα να περιλαμβάνει συνολικά 38 συνεδρίες και περισσότερες από 190 ομιλίες εστιασμένες στην Καινοτομία, στην Έρευνα και στη Μεταφορά Τεχνογνωσίας.

Πρωτιά για τα Επιμελητήρια

Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, με πρωτοβουλία και πρόσκληση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα, συμμετείχαν συνολικά επτά Επιμελητήρια όπου φιλοξενήθηκαν και είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την καινοτομία που αναπτύσσεται μέσα από τις θερμοκοιτίδες ή τους επιταχυντές που αυτά έχουν.

Τα Επιμελητήρια Αχαΐας,, Ηλείας, Ζακύνθου, Καβάλας, Δράμας, Έβρου και το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), έφεραν στην PATRASIQ startups που καινοτομούν μέσω των δράσεων τους.

Οι startups στην έκθεση

Συμφωνήθηκε πως τα επιμελητήρια που διαθέτουν θερμοκοιτίδες θα εκθέτουν τις startups εταιρείες τους κάθε χρόνο στο Patras IQ. Παρόντες ήταν: ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου κ. Φώτιος Κόττης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης με την Δομή Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Δράμας Lab.40, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας με την Δομή Στήριξης Επιχειρηματικότητας “ΚickIT”, ο κ. Λεωνίδας Σκερλετόπουλος απ’ το Επιμελητήριο Έβρου με την Δομή Στήριξης Επιχειρηματικότητας «Light Hub», η κα Ιουστίνη Δεβετζή που εκπροσωπούσε το ΕΒΕΑ και την Θερμοκοιτίδα Θ.Ε.Α.

Παράλληλες δράσεις

Όλοι οι εκπρόσωποι και συμμετέχοντες στα booths των Επιμελητηρίων, εκτός των Β2Β στα οποία συμμετείχαν, παρακολούθησαν και δύο εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αχαΐας στο πλαίσιο της Έκθεσης: 1) «INTECMED-ένα έργο καλή πρακτική προς τη Διεθνοποίηση της PATRASIQ» και 2) «Καινοτομία και Επιμελητήρια: καλές πρακτικές» όπου παρουσιάστηκαν startups από την Αχαΐα οι οποίες ανέπτυξαν καινοτομία και ωφελήθηκαν μέσω των έργων που υλοποιεί το Επιμελητήριο Αχαΐας. Μάλιστα, έγινε παρουσίαση από το Επιμελητήριο Ζακύνθου τα εφαρμογής “Re-Zante: History meets Virtual Reality” η οποία αναβιώνει την πόλη της Ζακύνθου πριν τον σεισμό του 1953.

Τα φετινά συμπεράσματα

Η διοργάνωση και η φιλοξενία των Επιμελητηρίων στην 8η Patras IQ, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες, ενώ όλοι συμφώνησαν ότι η παρουσία των Επιμελητηρίων και των startups που καινοτομούν μέσα από αυτά, θα πρέπει να διευρυνθεί, δίνοντας υπόσχεση για μεγαλύτερη επιμελητηριακή συμμετοχή στην επόμενη διοργάνωση.

Λίγο πριν την τελετή λήξης παρουσιάστηκε η «ΥΠΑΤΙΑ» που αποτελεί Σύμπραξη Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας μεταξύ Επιστημονικών και ερευνητικών φορέων όπως και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Από τον πρύτανη κο. Χρήστο Μπούρα επισημάνθηκε η ανάγκη συμμετοχής και του Επιμελητηρίου Αχαΐας ως ο θεσμικός φορέας εκπροσώπησης της επιχειρηματικής κοινότητας της περιοχής. Στην εκδήλωση που συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτων Μαρλαφέκας, τονίστηκε ιδιαίτερα η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για την ίδρυση Ζώνης Καινοτομίας στην περιοχή μας, κάτι το οποίο γίνεται πλέον επιτακτική ανάγκη, χάρη στο ανεπτυγμένο ερευνητικό οικοσύστημα που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις