Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Prodea Investments: Το χαρτοφυλάκιο των 382 ακινήτων, η συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα και η πολιτική αειφορίας

Prodea Investments: Το χαρτοφυλάκιο των 382 ακινήτων, η συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα και η πολιτική αειφορίας

Σημαντικές αποδόσεις επιφέρουν στην Prodea Investments οι νέες επενδύσεις σε ακίνητα εισοδήματος, οι νέες μισθώσεις, καθώς και η ωρίμανση έργων ανάπτυξης, με βασικό πυλώνα τις αρχές της αειφορίας.

Tο πρώτο τρίμηνο 2023 ο κύκλος εργασιών του ομίλου Prodea Investments κατέγραψε αύξηση 14,3%, φθάνοντας στα €41,7 εκατ. έναντι €36,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Καθοριστικής σημασίας, το μνημόνιο συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), για την αξιοποίηση ακινήτων, που αφορούν τις δύο πλευρές.

Το χαρτοφυλάκιο

Την 31η Μαρτίου 2023, το χαρτοφυλάκιο του ομίλου αποτελείτο συνολικά από 382 ακίνητα (κυρίως καταστήματα και γραφεία) συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 1.494 χιλ. τ.μ.  Τα 328 απ’ αυτά τα ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας. Επίσης, 24 ακίνητα βρίσκονται στην Κύπρο, 26 ακίνητα στην Ιταλία, 2 στη Βουλγαρία και 2 στη Ρουμανία.   Η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα του ομίλου την 31η Μαρτίου 2023 ανήλθε σε €2.616,3 εκατ.

Η κτηματαγορά

Όπως αναφέρουν από την εταιρεία, η ελληνική αγορά ακινήτων παραμένει δραστήρια, βασιζόμενη σε πολύ μεγάλο βαθμό στη σχέση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς καταγράφεται μικρή προσφορά ακινήτων και μεγάλη ζήτηση και για αυτό το λόγο φαίνεται ότι η αγορά στην Ελλάδα, τόσο την τρέχουσα περίοδο όσο και σε σχέση με τις άμεσες προοπτικές της, εμφανίζει θετικές προσδοκίες.  Η έλλειψη προϊόντος, οι αυξημένες ξένες επενδύσεις (άμεσες και έμμεσες) και ο παράγοντας της πολιτικής σταθερότητας συνηγορούν στο να διατηρηθεί το momentum της ελληνικής αγοράς ακινήτων. 

Οι επενδύσεις

Στις 22 Φεβρουαρίου 2023 η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας Θέτις Κτηματική – Εμπορική ΑΕ, η οποία είναι ιδιοκτήτρια συγκροτήματος 4 ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούνται ως Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής. Το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών της Θέτις υπολογίστηκε βάσει της καθαρής της θέσης την ημερομηνία της απόκτησης και ανήλθε σε €26,2 εκατ.

Με την ΕΤΕ

Η Prodea Investments συνεχίζει να υλοποιεί με συνέπεια την τρέχουσα επενδυτική της στρατηγική μέσω της ενίσχυσης της σύνθεσης του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου με περισσότερα αειφόρα ακίνητα και μέσω της αποεπένδυσης από μικρότερα ακίνητα  με χρήση κυρίως τραπεζικού καταστήματος και μεγάλη γεωγραφική διασπορά. Στόχος της στρατηγικής αυτής είναι η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και η καλύτερη προβλεψιμότητα των εσόδων της σε βάθος χρόνου. 

Στο πλαίσιο αυτό έχει υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), αναφορικά με τα ακίνητα που σήμερα εκμισθώνει η εταιρεία στην ΕΤΕ που περιλαμβάνει δύο σκέλη, αφενός μεν την πώληση ακινήτων στην ΕΤΕ, έναντι συνολικού τιμήματος €237,25 εκατ. που αντιστοιχεί στην αγοραία αξία αυτών των ακινήτων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανεξάρτητων εκτιμητών, αφετέρου δε την τροποποίηση κάποιων όρων της, μεταξύ των μερών, μίσθωσης για τα εναπομένοντα ακίνητα, τα οποία δεν θα πωληθούν και θα παραμείνουν μισθωμένα στην ΕΤΕ.  

Η 1η συμφωνία

Ήδη έλαβε χώρα η πρώτη από τις πωλήσεις, η οποία αφορά ακίνητο αξίας €83.25εκ. Η υλοποίηση της λοιπής συμφωνίας αναμένεται να λάβει χώρα έως την 31.10.2023.  

Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει σημαντικό μέρος των προσόδων από την πώληση για τη μείωση του δανεισμού της ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα αποτελέσματα 1ου τριμήνου 2023, τα καθαρά κέρδη που αναλογούν σε μετόχους της εταιρείας ανήλθαν σε €17,7 εκατ., έναντι €17,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Η δε, εύλογη αξία των ακινήτων υπό διαχείριση ανήλθε σε €2.864,9 εκατ. έναντι €2.809,1 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου 2022 (αύξηση 2,0%).

 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις