Δευτέρα, 6 Μαΐ
17oC Αθήνα

Trade Estates: 21,3% αυξήθηκαν τα έσοδα από μισθώματα στο 9μηνο – Νέες επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα

Trade Estates: 21,3% αυξήθηκαν τα έσοδα από μισθώματα στο 9μηνο – Νέες επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα

Μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο στις 3 Νοεμβρίου και την απόκτηση της εταιρείας Γυαλού, ιδιοκτήτριας του εμπορικού κέντρου Smart Park στα Σπάτα, με εύλογη αξία €126,7 εκατ., η Trade Estates, ανακοινώνει αύξηση άνω του 20% σε έσοδα και προσαρμοσμένα EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη) και αυξημένα έσοδα από μισθώματα κατά 21,3% στο εννεάμηνο 2023.

Ειδικότερα, τα έσοδα της εταιρείας Γυαλού από μισθώματα ανήλθαν στα 16,5 εκατ. ευρώ έναντι 13,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2022. Η αύξηση αυτή προέρχεται από την ενσωμάτωση μισθωμάτων από τις νέες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών (όπως Εμπορικό Πάρκο Ιωαννίνων και Λάρισας, Logistics Ελευσίνας), της σύναψης νέων μισθώσεων με βελτιωμένο έσοδο σε σχέση με προγενέστερες καθώς και τη θετική απόδοση των μισθωτών των εμπορικών ακινήτων κατά τη διάρκεια του ενεαμήνου 2023.

Αυξημένη κερδοφορία

Στο εννεάμηνο 2023, τα προσαρμοσμένα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (Adjusted EBITDA) ανήλθαν στα 13,0 εκατ. ευρώ έναντι 10,6 εκατ. σε σύγκριση με το εννεάμηνο 2022 (αυξημένα κατά 22,1%) και τα καθαρά κέρδη στα 14,9 εκατ. ευρώ έναντι 15,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το εννεάμηνο 2022, επηρεασμένα από τον διπλασιασμό των χρηματοοικονομικών εξόδων, συνέπεια της σημαντικότερης αύξησης των επιτοκίων που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών.

Η δε μεικτή εύλογη αξία επενδύσεων σε ακίνητα (μη συμπεριλαμβανομένων μακροχρόνιων δικαιωμάτων γης και προκαταβολών επενδυτικών ακινήτων) με βάση τις εκτιμήσεις της 30ης Ιουνίου 2023 ανήλθε σε 329,9 εκατ. ευρώ έναντι 288,8 εκατ. ευρώ την 30η Ιουνίου 2022 (αύξηση 12,5%)

Σε Πάτρα και Ηράκλειο

Όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας, και ειδικότερα το έργο ανάπτυξης του Εμπορικού Πάρκου στην Πάτρα από τη θυγατρική εταιρεία POLIKENCO AE, ήδη άρχισε η σταδιακή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), η οποία θα οδηγήσει σταδιακά στη μείωση του μέσου σταθμικού επιτοκίου και στην αύξηση της μέσης σταθμισμένης διάρκειας του δανεισμού.

Εντός του επόμενου διαστήματος, αντίστοιχη χρήση πόρων του RRF θα αξιοποιηθεί και για το έργο ανάπτυξης του Εμπορικού Πάρκου Ηρακλείου Κρήτης, καθώς έχει ληφθεί η σχετική έγκριση ένταξης της χρηματοδότησης της ανάπτυξης από το RRF.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων

Η εικόνα του χαρτοφυλακίου ακινήτων του ομίλου σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο την 30η .09.2023, περιλαμβάνει δώδεκα ακίνητα μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 291.557 τ.μ. και ενός υπό ανάπτυξη ακινήτου και συνολική αξία αποτίμησης της εύλογης αξίας αυτού που ανέρχεται στα 329,9 εκατ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία των ακινήτων των τριών εταιρειών στις οποίες συμμετέχει κατά 50% ανέρχεται σε 10,7 εκατ. ευρώ.

Η σταθμισμένη μέση διάρκεια των μισθωτικών συμβάσεων βάσει της ελάχιστης συμβατικής λήξης των μισθωτηρίων (WAULT) ανέρχεται στις 30.09.2023 σε 12,3 έτη ενώ το ποσοστό πληρότητας ανέρχεται σε 98,2%.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις