Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Trade Estates: Στο «κατώφλι» του Χρηματιστηρίου με επενδύσεις 292 εκατ. ευρώ έως το 2027: 1 με 3 Νοεμβρίου η δημόσια προσφορά

Trade Estates: Στο «κατώφλι» του Χρηματιστηρίου με επενδύσεις 292 εκατ. ευρώ έως το 2027: 1 με 3 Νοεμβρίου η δημόσια προσφορά

Με στόχευση στα εμπορικά πάρκα και στα κέντρα Logistics, η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, του ομίλου Φουρλής, υλοποιεί επενδυτικό πλάνο ύψους 292 εκατ. ευρώ έως το 2027, ενώ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εισαγωγή των μετοχών στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με προγραμματισμένη τη δημόσια προσφορά για το διάστημα 1 με 3 Νοεμβρίου 2023.

Με αφορμή την πορεία προς το Χρηματιστήριο, ο Βασίλης Φουρλής, πρόεδρος της Trade Estates, τόνισε ότι «τα χρήματα που θα αντλήσει η εταιρεία θα προσανατολιστούν σε νέες επενδύσεις, με στόχο τη δημιουργία χαρτοφυλακίου που η αξία του θα φθάνει μέχρι 700 εκατ. ευρώ έως το 2027».

Ελληνικό και Smart Park

Αναφορικά με τις επενδύσεις, ο κ. Φουρλής αναφέρθηκε στην εξαγορά του εμπορικού κέντρου Smart Park στα Σπάτα από τη Reds, με τίμημα 110 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα καλό deal, καθώς όπως είπε ο ίδιος η αξία του αποτιμήθηκε σε 127 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας υπεραξία που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της καθαρής θέσης της Trade Estates.

«Το Smart Park το αποκτήσαμε σε μια στιγμή που είχε 100% πληρότητα και με εξαιρετικές επιδόσεις. Η επισκεψιμότητα το 2022 έφτασε τα 6,1 εκατ., αυξημένη κατά 14% σε σχέση με το 2019, το τελευταίο έτος προ Covid εποχής».

Από τα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το retail park στο Ελληνικό, μια επένδυση της τάξης των 70 εκατ. ευρώ, στο οποίο θα στεγαστούν έως 9 ακόμη καταστήματα και προοπτική λειτουργίας στα μέσα του 2027.

Retail Parks και Logistics

Στα προσεχή σχέδια περιλαμβάνεται ακόμη εμπορικό πάρκο στην Πάτρα, επένδυση 27 εκατ. ευρώ και προγραμματισμένο για τις αρχές του 2025, όπου μεταξύ άλλων θα στεγαστεί κι ένα ΙΚΕΑ, ενώ ένα ακόμη retail park θα προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, αυτή τη φορά στην Κρήτη, μια επένδυση της τάξης των 21 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το δεύτερο μεγάλο τομέα που εστιάζει το πεδίο των δραστηριοτήτων της, τα Logistics, η εταιρεία αναπτύσσει αποθηκευτικούς χώρους 56.000 τ.μ. στην Ελευσίνα για την Κωτσόβολος. Πρόκειται για έργο αξίας 45 εκατ. που θα παραδοθεί στα τέλη του 2025. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τη διοίκηση, στο τέλος του 2027 η αξία των ακινήτων της Trade Estates θα φτάσει έως τα 700 εκατ. ευρώ.

Περαιτέρω προοπτικές

Από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο η εταιρεία προσδοκά να αντλήσει περί τα 62 εκατ. ευρώ, κεφάλαιο που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των νέων έργων. Η διοίκηση πιστεύει πολύ στη διασύνδεση του κλάδου Logistics με τα Retails Park, που στηρίζει ουσιαστικά end to end το omnichannel, έτσι, η απόφαση για το Χρηματιστήριο ήρθε ως φυσική εξέλιξη, ανεξαρτήτως των συνθηκών που επικρατούν στον κόσμο.

Η φιλοσοφία της εταιρείας εστιάζει στη δημιουργία εμπορικών πάρκων ανοικτού τύπου, στα οποία απευθύνονται οι καταναλωτές για τις καθημερινές ανάγκες σε τρόφιμα, ρούχα, καλλυντικά κι άλλα, χρησιμοποιώντας ελεύθερο πάρκινγκ. «Η επιχειρηματική ιδέα στηρίζεται σε ένα μοντέλο που αφορά το σύγχρονο καταναλωτή, ο οποίος αξιοποιεί το χρόνο του με έξυπνο και γρήγορο τρόπο» διευκρίνισε ο Δημήτρης Παπούλης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η σχέση με το Χρηματιστήριο

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η στρατηγική της εταιρείας που αφορά το Χρηματιστήριο, καθώς έχει αποφασίσει να διανέμει μέρισμα δύο φορές το χρόνο, από το 80% έως το 90% των κερδών. «Η επικείμενη είσοδός μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου καθώς θα συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε το χαρτοφυλάκιό μας, με αναπτύξεις αξίας έως 292 εκατ. ευρώ ως το 2027» τόνισε ο κ. Παπούλης.

Να σημειωθεί, ότι στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates ανήκουν σήμερα 9 Εμπορικά Πάρκα, 1 υπό ανάπτυξη ακίνητο στην Πάτρα και 3 Κέντρα Logistics, ενώ πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε τη συμφωνία με τη REDS A.E. για την αγορά του 100% των μετοχών του Smart Park (Γυαλού Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Εμπορικών Τουριστικών Δραστηριοτήτων και Εκμετάλλευσης Ακινήτων), η οποία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Εκτός από τον όμιλο Fourlis, μέτοχοι στην εταιρεία είναι ακόμη η Autohellas (οικογένεια Βασιλάκη) και Latsco Hellenic Holdings (οικογένεια Λάτση). Εκτιμάται ότι μετά την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενόψει της εισαγωγής στο ΧΑΑ, ο όμιλος Φουρλή θα κατέχει το 63,03% της ΑΕΕΑΠ και τα ποσοστά των άλλων δύο μετόχων θα διαμορφωθούν σε 9,73% και 3,12% αντίστοιχα. Στρατηγική απόφαση αποτελεί η ελεύθερη διασπορά των μετοχών να φτάσει μεσοπρόθεσμα στο 40%.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις