Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ανδρέας Σιάμισης CEO Helleniq Energy: Επιταχύνουμε το πλάνο μετασχηματισμού – Τι έδειξε το 3ο τρίμηνο και εννεάμηνο 2023

Ανδρέας Σιάμισης CEO Helleniq Energy: Επιταχύνουμε το πλάνο μετασχηματισμού – Τι έδειξε το 3ο τρίμηνο και εννεάμηνο 2023

Ισχυρά αποτελέσματα λόγω ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος, λειτουργικών επιδόσεων και εξαγωγών πέτυχε η Helleniq Energy Holdings το 3ο τρίμηνο και 9μηνο του 2023, επιτυγχάνοντας την ίδια στιγμή επιτάχυνση του πλάνου ενεργειακής μετάβασης με ωρίμανση των επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Στα βασικά σημεία της εταιρείας, συμπεριλαμβάνεται η επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΑΠΕ, με 0,4 GW εγκατεστημένης ισχύος, το προχωρημένο στάδιο υλοποίησης έργων 0,7 GW, με ολοκλήρωση σειράς συμφωνιών που διαμορφώνει στα 4,2 GW το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων και ο δανεισμός που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο 15ετίας, καθώς και η απόφαση για προσωρινό μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Η εταιρεία σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα στα €400 εκατ. διαμορφώνονται τα συγκρίσιμα EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη) 3ου τριμήνου και στα €968 εκατ. στο σύνολο του εννεάμηνου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Holdings A.E., Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: «Το γ’ τρίμηνο 2023 πετύχαμε ακόμα ένα θετικό αποτέλεσμα, υποστηριζόμενο από υψηλά περιθώρια διύλισης, υψηλή εξαγωγική δραστηριότητα, βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις τόσο στη Διύλιση όσο και στην Εμπορία, αλλά και αυξημένη συνεισφορά από τις ΑΠΕ. Τα Συγκρίσιμα EBITDA του εννεάμηνου διαμορφώθηκαν σε €968 εκατ., με υψηλές ταμειακές ροές που βελτιώνουν τον ισολογισμό ακόμη περισσότερο. Η κερδοφορία εννεάμηνου και η προοπτική για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για την τρέχουσα χρήση, επιτρέπει τη διανομή προσωρινού μερίσματος €0,30 ανά μετοχή στους μετόχους μας. Η ενεργειακή κρίση έχει μεν υποχωρήσει σε έναν βαθμό, ωστόσο το μακρο-οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή που δραστηριοποιούμαστε παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητο, με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού να αποτελεί το πρωταρχικό μας μέλημα. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια στις βασικές μας αγορές.

Πλάνο Μετασχηματισμού

Ταυτόχρονα, επιταχύνουμε το πλάνο μετασχηματισμού, διαμορφώνοντας επιλογές ανάπτυξης εναλλακτικών καυσίμων, πιο φιλικών στο περιβάλλον, αλλά και αναπτύσσοντας νέες δραστηριότητες στις ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, έχοντας ήδη εγκατεστημένη ισχύ περίπου 0,4 GW, αναπτύσσουμε έργα ΑΠΕ με συνολική ισχύ 0,7 GW και ορίζοντα λειτουργίας το 2025, με το σύνολο των υπό ανάπτυξη έργων σε διάφορα στάδια να ανέρχεται σε 4,2 GW, χωρίς να υπολογίζεται η δραστηριοποίηση στον χώρο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Υλοποιούμε τη μετεξέλιξή μας σε έναν ενεργειακό όμιλο με σημαντική παρουσία στις παραδοσιακές δραστηριότητες και επιταχυνόμενη ανάπτυξη στις ΑΠΕ και σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στοχεύοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας μας και την αυξανόμενη συνεισφορά από νέες, πιο βιώσιμες πηγές εσόδων.

Κοινωνικό Έργο

Παράλληλα, η HELLENiQ ENERGY βρίσκεται διαχρονικά δίπλα στην κοινωνία. Μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στήριξης της τοπικής κοινωνίας, υλοποιώντας πρόγραμμα δράσεων ύψους €10 εκατ. για την αποκατάσταση υποδομών και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Επιπλέον, στο πλαίσιο στήριξης των καταναλωτών ενόψει της χειμερινής περιόδου, η ΕΚΟ προχωρά σε παροχή εκπτώσεων και διευκολύνσεων στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις