Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Αυστηρό μήνυμα της Total: Μη λέτε ψέματα στους πολίτες για το κόστος της ενεργειακής μετάβασης

Αυστηρό μήνυμα της Total: Μη λέτε ψέματα στους πολίτες για το κόστος της ενεργειακής μετάβασης

Δεν μάσησε τα λόγια του ο επικεφαλής της γαλλικής Total Energies όταν ερωτήθηκε από τη Financial Times, σχετικά με το κόστος που θα έχει η ενεργειακή μετάβαση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Πατρίκ Πουγιάν, τόνισε σχετικά ότι οι κυβερνήσεις αποκρύπτουν το υψηλότερο κόστος ενέργειας ως αποτέλεσμα της σταδιακής αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με πράσινες πηγές.

Όπως ανέφερε, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δεν είναι ακόμα σε θέση να σηκώσουν το βάρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, άρα η όποια προσπάθεια να αποσύρουμε τα ορυκτά καύσιμα πρόωρα θα οδηγήσει σε άνοδο του κόστους και διαταραχές. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που η ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την πλευρά της, η ίδια η Total έχει επιλέξει μια διπλή στρατηγική, καθώς επενδύει ταυτόχρονα και στους υδρογονάνθρακες και στις ΑΠΕ, επιλέγοντας όμως προσεκτικά τα έργα της με όρους καθαρά οικονομικούς. Αντιθέτως, οι αμερικανικές πετρελαϊκές συνεχίζουν να επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στο πετρέλαιο και το αέριο.

Ο Πουγιάν θεωρεί ότι η κορύφωση της κατανάλωσης πετρελαίου, το λεγόμενο peak oil, θα αργήσει περισσότερο από ότι αναμένουν οι περισσότεροι. Αρκετοί διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές τοποθετούν αυτή την ημερομηνία εντός της δεκαετίας που διανύουμε.

Σε γενικές γραμμές, οι δηλώσεις του Πουγιάν είναι αντίστοιχες με άλλων στελεχών του πετρελαϊκού τομέα που προφανώς έχουν στόχο να προστατεύσουν το βασικό τους προϊόν.

Εντούτοις, περιέχουν μια αλήθεια, ότι το συστημικό κόστος της πράσινης ενέργειας αν ληφθούν υπόψη όλα όσα εμπεριέχει (ΑΠΕ, δίκτυα, αποθήκευση, πράσινα καύσιμα) είναι υψηλότερο από ότι αφήνουν να εννοηθεί οι πολιτικοί.

Στον αντίποδα, οι υπέρμαχοι του πράσινου κλάδου τονίζουν ότι και πάλι είναι πιο χαμηλό από το αντίστοιχο των ορυκτών καυσίμων, ιδίως αν στα τελευταία συμπεριλάβουμε και τις εξωτερικότητες, δηλαδή το κόστος της ρύπανσης σε όρους κλιματικής αλλαγής, επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία κτλ.

Η σύγκριση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχουν πολλές μεταβλητές και μεθοδολογίες που μπορούν να ληφθούν υπόψη για όλα τα παραπάνω μεγέθη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ενεργειακή πολιτική είναι μια δύσκολη υπόθεση τις μέρες μας.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις