Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Δ. Γερογιάννης, Aegean: «Οι πληρότητες σήμερα προσεγγίζουν τα προ πανδημίας επίπεδα»

Δ. Γερογιάννης, Aegean: «Οι πληρότητες σήμερα προσεγγίζουν τα προ πανδημίας επίπεδα»

Την αισιοδοξία του για την επιβατική κίνηση προς την Ελλάδα και τις προοπτικές της Aegean, εξέφρασε σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης, μιλώντας προς τους μετόχους, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean «μετά από δύο χρόνια προκλήσεων, το 2022 έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε νωρίς τη δραστηριότητά μας για την καλοκαιρινή περίοδο». Η επιβατική κίνηση στην Ευρώπη εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη, μια δυναμική που σημειώνεται και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η χώρα μας παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ανάκαμψης τόσο αναφορικά με τη ζήτηση από τους καταναλωτές αλλά και σαν ενδιαφέρον από τις αεροπορικές εταιρείες.

Η σημαντική πρόοδος που έγινε τα προηγούμενα χρόνια στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος  και στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης, καθιέρωσε τη χώρα μας σε ένα από τα σημαντικότερα διεθνή brand. Συνεπώς, σε συνδυασμό με την διάθεση του κόσμου να ταξιδέψει, η ζήτηση για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Η πορεία της Aegean

Στην ΑEGEAN οι θετικές τάσεις έγιναν ορατές από τον Απρίλιο του 2022, που ήταν και ο πρώτος μήνας που ξεπεράσαμε σε εισπράξεις (ήτοι πωλήσεις για μελλοντικά ταξίδια) τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Εν συνεχεία τον Μάιο μεταφέραμε περισσότερους από 1 εκατομμύριο επιβάτες, ενώ και ο Ιούνιος συνέχισε το ίδιο δυναμικά μεταφέροντας 1,3 εκατομμύρια επιβάτες. Οι πληρότητες σήμερα προσεγγίζουν τα προ-πανδημίας επίπεδα, η επιβατική κίνηση κυμαίνεται σε επίπεδα περίπου 10% χαμηλότερα από το 2019, διατηρείται η καλή πορεία των προ-κρατήσεων, ενώ επιπρόσθετα βελτίωση σημειώνεται και στα έσοδα ανά πτήση.

Για την καλοκαιρινή περίοδο συνεχίζουμε τη σταδιακή επαναφορά χωρητικότητας προσθέτοντας νέους προορισμούς και αυξημένες συχνότητες σύνδεσης στο δίκτυο εσωτερικού και εξωτερικού, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για διαφοροποίηση και διάχυση του  τουριστικού προϊόντος σε περισσότερες περιοχές ενώ επενδύουμε και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. 

Οι συγκυρίες της αγοράς

Από την άλλη μεριά όμως αδιαμφισβήτητα η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η σημαντική ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ επηρεάζει σημαντικά το κόστος μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, λέγοντας επίσης, ότι ο πληθωρισμός, το υψηλό κόστος ενέργειας και η όποια επίδραση τους στην καταναλωτική εμπιστοσύνη συμβάλλουν στον γενικότερο περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας. Ωστόσο οι διεθνείς κρατήσεις δείχνουν υψηλή ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό, μία θετική τάση που αναμένεται να διαρκέσει σε όλη τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο. Αυτό αποδεικνύουν και οι συντελεστές πληρότητας στην Ευρώπη που εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένοι.

Στόχος μας είναι το 2022 να είναι μια χρονιά με νέες υπηρεσίες και περισσότερες επιλογές για τους επιβάτες μας, αλλά και η πρώτη κερδοφόρα χρήση μετά την πανδημία.

Αδιαμφισβήτητα όμως, μέσα σε ένα περιβάλλον κατά το οποίο οι γεωπολιτικές ισορροπίες έχουν διαταραχθεί, το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί, και οι πληθωριστικές πιέσεις να επιδρούν στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η εγρήγορση, η ευελιξία και  προσαρμοστικότητα παραμένουν προτεραιότητες.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Την καλοκαιρινή περίοδο του 2021 παρά τον έντονο ανταγωνισμό, καθώς οι κύριοι ανταγωνιστές αύξησαν σημαντικά τις προσφερόμενες θέσεις προς την χώρα, στην Aegean καταφέραμε να ανακτήσουμε  το 65%  περίπου της επιβατικής κίνησης σε σχέση με το 2019 προσφέροντας το 78% της πτητικής της δραστηριότητας (σε αριθμό πτήσεων), επίσης σε σχέση με το 2019.

Το τρίτο τρίμηνο του 2021 είναι και το πρώτο τρίμηνο από την έναρξη της πανδημίας που η AEGEAN κατέγραψε οργανική κερδοφορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των συνολικών πωλήσεων για το έτος πραγματοποιήθηκε από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Η νέα παραλλαγή Όμικρον, που οδήγησε στην επαναφορά νέων περιοριστικών μέτρων, επηρέασε εκ νέου τη δραστηριότητα και τη ζήτηση το τελευταίο τρίμηνο του έτους.   

Ο συνολικός κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση κατά 62% σε σχέση με το 2020 και διαμορφώθηκε σε €674,8 εκατ., αλλά έφτασε μόλις το 52% του συνολικού κύκλου εργασιών του 2019. Οι Ζημίες προ φόρων σε οργανική συγκρίσιμη βάση ανήλθαν σε €72,5  εκατ., σημαντικά περιορισμένες από Ζημίες  προ φόρων ύψους €296,8 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα έκτακτα μη οργανικά έσοδα (δηλαδή τα συνολικά μη επαναλαμβανόμενα έσοδα ύψους €63,2 εκατ., – το ποσό της κρατικής ενίσχυσης μειωμένο κατά την εύλογη αξία των warrants που δόθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο και η πρόβλεψη απομείωσης σχετιζόμενη με την αναδιάρθρωση του στόλου αεροσκαφών) οι Ζημίες προ Φόρων ανήλθαν σε €9,3 εκατ. το 2021, ενώ ο Όμιλος εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους €5,1 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε € 474,4 εκατ. 

Καθ’ όλη τη χρονιά δουλέψαμε με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς για να διασφαλίσουμε τις συνθήκες επανόδου σε όλα τα επίπεδα δραστηριότητας. Το 2021 η AEGEAN  πέρα από την αποτελεσματική αξιοποίηση του δικτύου και του στόλου όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν, ενίσχυσε την κεφαλαιακή της επάρκεια και υπήρξε ιδιαίτερα ανταγωνιστική στη διαχείριση του κόστους της.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις