Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Δ. Μπάκος – Ι. Καϋμενάκης: Κινήσεις ματ σε κατασκευές και media – Τα νέα σχέδια του εφοπλιστικού διδύμου

Δ. Μπάκος – Ι. Καϋμενάκης: Κινήσεις ματ σε κατασκευές και media – Τα νέα σχέδια του εφοπλιστικού διδύμου

Στο προσκήνιο του «επιχειρείν» βρέθηκαν το φετινό καλοκαίρι οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης, ιδρυτές της Volton και ιδιοκτήτες της ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης. Το εφοπλιστικό δίδυμο ολοκλήρωσε δύο πολύ πετυχημένα deals, που αφορούν την απόκτηση του 31,7% των μετοχών του κατασκευαστικού ομίλου Ιντρακάτ, μέσω της Winex Investments Limited και την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας που κατέχει τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Με τις νέες επιχειρηματικές συμφωνίες, οι δύο ισχυροί άνδρες, επιδιώκουν να πρωταγωνιστήσουν, πέραν της ναυτιλίας στους τομείς των κατασκευών, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των ΣΔΙΤ, της Διαχείρισης Απορριμμάτων και του real estate, τομείς που εξειδικεύεται η Ιντρακάτ, ενώ διεκδικούν ενεργό ρόλο στο χώρο της media, μέσω του Action 24, χαράσσοντας ήδη σχέδια που αφορούν την ανάπτυξη ενημερωτικού προγράμματος, τα οποία συνοδεύονται και από νέες προσλήψεις.

Τα σχέδια για Ιντρακάτ

Επισήμως η είσοδος των κ.κ. Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη στην εταιρεία που κατασκεύασε προ 35ετίας ο Σωκράτης Κόκκαλης, έγινε αρχές Ιουλίου, όταν η Winex Investments Limited – η οποία έχει συσταθεί και λειτουργεί σύμφωνα με το δίκαιο της Δημοκρατίας της Κύπρου – ανακοίνωσε στις Αρχές του Χρηματιστηρίου ότι απέκτησε μετοχές της Ιντρακάτ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 31,7%.  «Πιστεύουμε στην Ιντρακάτ και γι’ αυτό επενδύσαμε 70,1 εκατ. ευρώ αποκτώντας το 31,7% της εταιρείας» τόνισαν σε σχετική ανακοίνωση.

Καθένας τους κατέχει από 40% στη Winex, ενώ το υπόλοιπο 20% κατέχει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Άκτωρ και νυν διευθύνων σύμβουλος της Ιντρακάτ κ. Αλέξανδρος Εξάρχου.  Επισήμως, η νέα διοίκηση, με πρόεδρο την Νίκη Τζαβέλλα, έκανε το ντεμπούτο της στη γενική συνέλευση των μετόχων της 15ης Ιουλίου, όπου ανακοίνωσαν ότι στόχος είναι να καταστεί η Intrakat, η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία σε βάθος τριετίας.

Το πρώτο εγχείρημα

Το εφοπλιστικό δίδυμο, όπως συνηθίζει η αγορά να αποκαλεί τους Δ. Μπάκο και Ι. Καϋμενάκη, είχαν εκδηλώσει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον τους για μακράς πνοής επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών-υποδομών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εδώ και καιρό.

Αρχικά επιχείρησαν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους μέσω της Ελλάκτωρ, αποκτώντας το 30% περίπου των μετοχών της εισηγμένης, μέσω των εταιρειών Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited.   Η αδυναμία ωστόσο σύμπλευσης με τη στρατηγική του έτερου μεγαλομετόχου, της ολλανδικής Reggeborgh, εμμέσως «επέβαλε» την έξοδό τους από τη εταιρεία.  Έτσι, αρχές Μαΐου, οι Δ. Μπάκος και Ι. Καϋμενάκης ανακοίνωσαν την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατείχαν στην Ελλάκτωρ προς τη Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη.  Σε σχετική ανακοίνωση ανέφεραν ότι: «H απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης. Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχτήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία». Πληροφορίες της αγοράς ανέφεραν ότι το αντίτιμο από την πώληση της συμμετοχής τους στην Ελλάκτωρ ανήλθε στα 190 εκατ. ευρώ, όταν το ποσοστό είχαν αποκτήσει έναντι 135 εκατ. ευρώ.

Νέα σελίδα για την Action 24

Κι ενώ οι εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο ήταν ραγδαίες, στις 21 Ιουλίου το εφοπλιστικό δίδυμο εξέδωσε ανακοίνωση για την απόκτηση του Action 24, με την οποία εισήλθαν και στην εγχώρια μιντιακή αγορά.  Ήδη στο τηλεοπτικό κανάλι του Γαλατσίου, δρομολογούνται εξελίξεις, για ενίσχυση του ενημερωτικού προγράμματος, αναζητώντας παράλληλα νέα στελέχη.  Η αναζήτηση «οχήματος» για την είσοδό τους στο χώρο των μίντια είχε ξεκινήσει καιρό, έχοντας διεξάγει παράλληλα συζητήσεις και με άλλα τηλεοπτικά κανάλια, όπως το Open TV της οικογένειας Σαββίδη και το Kontra Channel της οικογένειας Κουρή. Μάλιστα η αγορά αναφέρει ότι ακόμα ο κύκλος των διαπραγματεύσεων για τους νεοεισερχόμενους καναλάρχες δεν έχει κλείσει. Όσον αφορά το Action 24, η ολοκλήρωση της συναλλαγής με τον Διονύση Παναγιωτάκη υπολογίζεται ότι θα γίνει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2022.

Ποιοι είναι  

Εφοπλιστές με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οι Δ. Μπάκος και Ι. Καϋμενάκης έχουν αναπτύξει πολυσχιδή δραστηριότητα, που εκτείνεται από την ναυτιλία, τα διυλιστήρια, και την ενέργεια, μέχρι το ποδόσφαιρο, τα βιολογικά προϊόντα, τις κατασκευές και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η εταιρεία τους Akron Trade and Transport με έδρα την Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ιδρύθηκε το 1996, με δραστηριότητα στον τομέα της μεταφοράς καυσίμων (κυρίως σε Κίνα, Ινδία). Η παρουσία τους στον τομέα της ναυτιλίας ενισχύεται στον Πειραιά, μέσω των εταιρειών Altomare και Smart Tankers, που διαχειρίζονται στόλο με πλοία, ενώ παράλληλα ελέγχουν κι άλλες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Το 2016, ίδρυσαν τη Volton, μέσω της οποίας εισήλθαν στην λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας. Τρία χρόνια αργότερα απέκτησαν το 100% της ΚΕΝ του ομίλου Καράτζη, ενισχύοντας έτσι, το μερίδιό τους.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε νεαρή ηλικία, στα καράβια, όταν εργάζονταν ως καπετάνιος ο ένας κι ως πρώτος μηχανικός ο άλλος.   Η «χημεία» και οι κοινές τους φιλοδοξίες τους, τους οδήγησε πριν από 27 χρόνια, στη δημιουργία μιας εταιρείας, που έμελλε να αποτελέσει την αρχή πολλών ακόμη κοινών δραστηριοτήτων.  Στην Ελλάδα τα ονόματά τους έγιναν γνωστά, όταν επένδυσαν στην ποδοσφαιρική ομάδα του Αστέρα Τρίπολης. Καθώς, οι οπαδοί γνώριζαν ελάχιστα για τους νέους ιδιοκτήτες, το παρατσούκλι που τους έδωσαν ήταν «σεϊχηδες».

Με καταγωγή από το ορεινό χωριό Κολλίνες της Αρκαδίας, ο Δ. Μπάκος και το Αρχοντοχώρι Αιτωλοακαρνανίας ο Ι. Καϋμενάκης, αν και διατηρούν χαμηλό προφίλ, ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι το προσεχές διάστημα οι επιχειρηματικές τους κινήσεις θα συνεχίσουν να απασχολούν την επικαιρότητα. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις