Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

ΔΕΗ: Χρηματοδότηση για φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πτολεμαΐδα

ΔΕΗ: Χρηματοδότηση για φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πτολεμαΐδα

Δανειακή σύμβαση ύψους 8,7 εκατ. ευρώ με τη μορφή ομολογιακού δανείου υπέγραψε η Ηλιακά Πάρκα Δυτικής Μακεδονίας ΕΝΑ ΑΕ, 100% θυγατρική της εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, με σκοπό τη χρηματοδότηση ανάπτυξης φωτοβολταϊκού πάρκου εγκατεστημένης ισχύος 15 MW στην Πτολεμαΐδα.

Το ποσό που δανείστηκε η ΔΕΗ αποτελεί μέρος της ευρύτερης συμφωνίας χρηματοδότησης για την κατασκευή ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 230 MW επίσης στην Πτολεμαΐδα.

Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης, η Εθνική Τράπεζα Α.Ε. και η Eurobank A.E. συμμετέχουν ως ομολογιούχοι, ενώ δικαίωμα συμμετοχής στην χρηματοδότηση έχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το σύνολο του χαρτοφυλακίου των 230MW.

Η δομή της χρηματοδότησης με τη μορφή project finance χωρίς αναγωγή, επιβεβαιώνει την στόχευση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, στην υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου του ομίλου ΔΕΗ με σκοπό την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος 1,5GW μέχρι το 2023.  Να σημειωθεί, ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ Α.Ε.

Εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων

Στο πλαίσιο δραστηριοποίησής της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η επένδυση για την αξιοποίηση έκτασης 5.200 στρεμμάτων εξαντλημένου ορυχείου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ,  υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ.

Στις προδιαγραφές περιλαμβάνονται η παραγωγή 260.000 MWh καθαρής ενέργειας ανά έτος, η απασχόληση 550 ατόμων συνολικά και η δημιουργία 200 νέων θέσεων εργασίας. Με την λειτουργία του θα καλύπτει την ηλεκτρική κατανάλωση 55.000 νοικοκυριών.

Το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία του μεγαλύτερου στον κόσμο φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 200 MW και την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Πρόκειται για ένα έργο – οδηγό για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που θα δημιουργήσει άμεσα θέσεις απασχόλησης και θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή πνοή στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας καθώς θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την άνοδο της κοινωνικής ευημερίας και της απασχόλησης, μέσα σε ένα καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις