Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Εκτινάχθηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών το 2023 – Αύξηση 65% σε σχέση με πέρσι

Εκτινάχθηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών το 2023 – Αύξηση 65% σε σχέση με πέρσι

Εκτινάχθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές πορτοκαλιών κατά 65% το 2023 σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από στοιχεία ερευνών του Συνδέσμου Εξαγωγών Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές πορτοκαλιών το 2023 έφθασαν τα 225,9 εκατ. ευρώ έναντι 136,8 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 89,1 εκατ. ευρώ.  

Αξίζει να σημείωθεί πως ο ρυθμός αύξησης των ελληνικών εξαγωγών πορτοκαλιών το 2022 – 2023 είναι εξαπλάσιος σε σχέση με το ρυθμό αύξησης του συνόλου των εξαγωγών τροφίμων (65% έναντι 12%).

Η αύξηση των εξαγωγών πορτοκαλιών σημειώνεται την ίδια στιγμή που οι διεθνείς τιμές του χυμού πορτοκάλι έχουν «χτυπήσει ταβάνι» εξαιτίας μίας ασθένειας που έχει βλάψει τις καλλιέργειες στη Λατινική Αμερική και έτσι ο συμπυκνωμένος χυμός στα σουπερμάρκετ είναι κατά 140% πιο ακριβός.

Επιπλέον, η τιμή των πορτοκαλιών για χυμοποίηση έχει αυξηθεί από τα 8 λεπτά/κιλό το 2023 στα 20 λεπτά φέτος και τα τελευταία 2 χρόνια οι τιμές των χυμών στα σουπερμάρκετ έχουν αυξηθεί πάνω από 36% από τα 1,2 ευρώ στα 1,64 ευρώ το λίτρο.

Η κλιματική κρίση επηρεάζει επίσης τη συγκομιδή πορτοκαλιού και ως εκ τούτου ο χυμός πορτοκαλιού είναι η πρώτη ύλη που έχει γίνει η τρίτη πιο ακριβή το 2023, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Handelsblatt.

Τον Οκτώβριο, η τιμή αυξήθηκε ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν οι συναλλαγές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη το 1966.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ασθένεια του κίτρινου δράκου, της οποίας τα βακτηριακά παθογόνα εξασφαλίζουν ότι τα πορτοκάλια γίνονται πικρά και άχρηστα για την παραγωγή χυμών, έχει μειώσει σημαντικά την παραγωγή στις τρεις κύριες χώρες παραγωγής Μεξικό, ΗΠΑ και Βραζιλία.

Η καλλιέργεια πορτοκαλιών στη Φλόριντα έχει επίσης πληγεί από τυφώνες τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με την κερδοσκοπία για περαιτέρω αυξήσεις των τιμών του χυμού πορτοκαλιού: Οι συναλλαγές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με άλλα εμπορεύματα, γι ‘αυτό και μερικές μεγάλες θέσεις μπορούν ήδη να προκαλέσουν έντονες διακυμάνσεις των τιμών.

Τα παγκόσμια αποθέματα χυμού πορτοκαλιού εκτιμήθηκαν σε 463. 940 μετρικούς τόνους στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, 6,7% περισσότερο από το τέλος του 2022, δήλωσε πρόσφατα η ένωση παραγωγών της Βραζιλίας CitrusBR.

Η ετήσια αύξηση έσπασε ένα σερί τριών ετών πτώσης των μετοχών, αλλά δεν ήταν αρκετή για να διευκολύνει την αγορά, καθώς παραμένουν στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδό τους στην ιστορική σειρά της CitrusBR που χρονολογείται πριν από 13 χρόνια.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση  «Orange Juice Market»  (2024-2031), η  παγκόσμια αγορά χυμού πορτοκαλιού αναμένεται να αυξηθεί με σημαντικό ρυθμό κατά την περίοδο πρόβλεψης, μεταξύ 2024 και 2031.

Λόγω της πανδημίας COVID-19, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς χυμού πορτοκαλιού εκτιμάται ότι άξιζε 5,850 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2021 και προβλέπεται να αναπροσαρμοστεί σε 7,016 δισ. ΗΠΑ έως το 2031 με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,6% κατά την περίοδο πρόβλεψης 2023-2031.

Οι βασικοί παίκτες του χυμού πορτοκαλιού περιλαμβάνουν την PepsiCo, την Coca-Cola κ. λπ. Οι δύο κορυφαίοι παίκτες του χυμού πορτοκαλιού αντιπροσωπεύουν περίπου το 73% της συνολικής παγκόσμιας αγοράς.

Η Αμερική είναι η μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά χυμού πορτοκαλιού, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 37%, ακολουθούμενη από την Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό.

Όσον αφορά τον τύπο, η συμβατική είναι η μεγαλύτερη κατηγορία, με μερίδιο περίπου 65%.

Και όσον αφορά την εφαρμογή, η μεγαλύτερη εφαρμογή είναι οι πωλήσεις εκτός σύνδεσης ακολουθούμενες από διαδικτυακές πωλήσεις.

Αυτή η έκθεση επικεντρώνεται στον όγκο και την αξία του χυμού πορτοκαλιού σε παγκόσμιο επίπεδο, περιφερειακό επίπεδο και επίπεδο εταιρείας.

Από μια παγκόσμια προοπτική, αυτή η έκθεση αντιπροσωπεύει το συνολικό μέγεθος της αγοράς χυμού πορτοκαλιού αναλύοντας ιστορικά δεδομένα και μελλοντικές προοπτικές.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η παρούσα έκθεση επικεντρώνεται σε διάφορες βασικές περιοχές: Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Κίνα και Αυστραλία.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις