Τετάρτη, 8 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ελλάκτωρ: Η συνάντηση της Reggeborgh με τον Πρωθυπουργό και το έργο της Άκτωρ στη Ρουμανία

Ελλάκτωρ: Η συνάντηση της Reggeborgh με τον Πρωθυπουργό και το έργο της Άκτωρ στη Ρουμανία
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι ευκαιρίες για επενδύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο Χένρι Χόλτερμαν, μεγαλομέτοχος της ολλανδικής Reggeborgh, βασικής μετόχου της Ελλάκτωρ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνάντηση τους την Πέμπτη 9/12.

Εν τω μεταξύ, τέλος Νοεμβρίου, παραδόθηκε από την Άκτωρ, τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ, ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής της Ρουμανίας, το τμήμα 2 του αυτοκινητόδρομου Sebes – Turda. Ο όμιλος Reggeborgh δηλώνει παρών στις νέες ευκαιρίες για επενδύσεις που ανοίγονται στη χώρα. Το μήνυμα έστειλε ο επικεφαλής της Reggeborgh σε συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία δίνει το παρών στις επενδύσεις και παράλληλα διαχωρίζει τη θέση της από αρνητικά δημοσιεύματα. Συγκεκριμένα αναφέρει «Σήμερα, Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο CEO της Reggeborgh Invest B.V. κ. Χένρι Χόλτερμαν. Θέματα της συζήτησης ήταν οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, και στις οποίες ο Όμιλος Reggeborgh δηλώνει παρών. Είναι πλήρως αντίθετα με την πραγματικότητα και ανάξια σοβαρού σχολιασμού μεμονωμένα διαδικτυακά σχόλια περί συζήτησης θεμάτων της εταιρικής μειοψηφίας του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ».

Με αυτή την ανακοίνωση η Reggeborgh επιχειρεί να αποσυνδέσει τη συνάντηση που είχε ο κ. Χόντερμαν με τον Πρωθυπουργό από την αντιπαράθεση που έχει η εταιρεία με την Greenhill και την Kiloman για την Ελλάκτωρ, καθώς και με την πίεση που ασκεί προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ζητώντας να ενημερωθεί εάν η τελευταία διεξάγει έρευνα εις βάρος της.

Διαφάνεια

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η Reggeborgh είχε στείλει νέα εξώδικη δήλωση την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021, προς όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, διαμαρτυρόμενη για το απίστευτο γεγονός της μη ενημέρωσής της μέχρι σήμερα, σχετικά με τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Επιτροπής της περασμένης Δευτέρας, 29ης Νοεμβρίου 2021 και τις συναφείς παράνομες διαρροές προς τον τύπο.

Κατά τις διαρροές αυτές, η Reggeborgh τελούσε υπό διερεύνηση για υποτιθέμενο «έλεγχο» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε «συνεννόηση» με το μεγάλο επενδυτικό fund, Atlas. Επ’ αυτών, η Reggeborgh είχε ζητήσει από το Δ.Σ. της Επιτροπής επίσημη ενημέρωσή της, με εξώδικη διαμαρτυρία της, την 1η Δεκεμβρίου 2021. Κατόπιν αυτών, η εταιρεία ζητούσε, εντός τριών ημερών από τη λήψη του εξωδίκου της, να της κοινοποιηθούν οι αποφάσεις του Δ.Σ. που την αφορούν και η σχετική εισήγηση της Υπηρεσίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, διαφορετικά, όπως τόνιζε, θα θεωρήσει την παράλειψη αυτή ως επιβεβαίωση των διαρροών και φημών που «ανακυκλώνονται» σε διάφορα sites.

Η Reggeborgh επισημαίνει ότι παρ’ ότι έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια άνω των 200 εκατ. ευρώ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, εντούτοις υφίσταται άνιση και διακριτική μεταχείριση κατά παράβαση του ευρωπαϊκού δικαίου και βλάβη των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και ζημία της εθνικής οικονομίας. Μάλιστα κοινοποιεί την εξώδικη δήλωσή της προς τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για την ενεργοποίησή του.

Ελλάκτωρ: Παραδόθηκε αυτοκινητόδρομος στη Ρουμανία

Όσον αφορά το κατασκευαστικό έργο του ομίλου Ελλάκτωρ, στα τέλη Νοεμβρίου η ΑΚΤΩΡ, ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου παρέδωσε στις αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα οδικά έργα της χώρας, το τμήμα 2 (Lot2) του αυτοκινητόδρομου Sebes – Turda.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τέλη Νοεμβρίου, ο Sorin Grindeanu, Υπουργός Μεταφορών της Ρουμανίας, ο Cristian Pistol, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Εταιρείας Υποδομών της χώρας και η Διοίκηση της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ ανακοίνωσαν την έναρξη του Lot2 του αυτοκινητόδρομου Sebes – Turda, μήκους 24,5 χλμ., το οποίο ενώνει τις ομώνυμες περιοχές εξυπηρετώντας και συνδέοντας κατά αυτό τον τρόπο όλη την γεωγραφική απόσταση από την περιοχή του Sibiu έως το Cluj.

Συγχαρητήρια από τη ρουμανική κυβέρνηση

Με αφορμή τα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου, ενός έργου που αποτελεί ορόσημο για τις υποδομές της Ρουμανίας, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Στρατηγός Nicolae Ciuca, συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ολοκλήρωση του έργου υπογραμμίζοντας ότι: «Η ανάπτυξη των οδικών υποδομών στη Ρουμανία αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Δημιουργεί μακροπρόθεσμα οφέλη και εξασφαλίζει τη διασύνδεση πολλών περιοχών με ποιότητα, ασφάλεια και μεγαλύτερη ταχύτητα. Συγχαίρω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην ολοκλήρωση του έργου και εύχομαι κάθε επιτυχία για τη συνέχεια.»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ, κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Η Ρουμανία ήταν και θα παραμείνει μία περιοχή σημαντικής προτεραιότητας για την ΑΚΤΩΡ ενώ θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όλα τα έργα και τις συμβάσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό ανάπτυξη και σε εξέλιξη. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την ολοκλήρωση της υποδομής αυτής γιατί καταφέραμε, υπό αρκετά δύσκολες συνθήκες, να παραδώσουμε ένα άρτιο και σύγχρονο έργο – ορόσημο για τη χώρα. Η ΑΚΤΩΡ, κάνει συνεχή και σταθερά βήματα επαναφοράς σε τροχιά ανάκαμψης και ανακτά τη θέση που της αξίζει στην ελίτ των κατασκευαστικών εταιρειών, εστιάζοντας πλέον σε συγκεκριμένες αγορές, όπως είναι η Ελλάδα και η Ρουμανία, με στόχο τη δημιουργία άρτιων έργων πνοής που αναβαθμίζουν τις υποδομές και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Μεταφορών και την Εταιρείας Διαχείρισης Εθνικών Υποδομών της Ρουμανίας για τη στήριξη, την άψογη συνεργασία και τον επαγγελματισμό τους.»

Έργα υποδομών στη Ρουμανία

Ο αυτοκινητόδρομος Sebes – Turda Lot2 έρχεται να προστεθεί σε μία ευρύτερη λίστα καινοτόμων έργων υποδομής της ΑΚΤΩΡ στη χώρα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το Lot 3 της Περιφερειακής Οδού Βουκουρεστίου (Bucharest Ring Road), και τα έργα αναβάθμισης σιδηροδρομικών δικτύων όπως τα τμήματα Lot 1. Brasov-Apata και Lot 3. Cata-Sighisoara, το σιδηροδρομικό τμήμα Lot 2 Apata-Cata αλλά και η αποκατάσταση του υποτμήματος 2c της Gurasada, συνολικού προϋπολογισμού €682 εκατ.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις