Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Ελλάκτωρ: Νέο πλάνο μετά την πώληση της Άκτωρ – Στα 186 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 6μηνο 2023 – Δηλώσεις CEO

Ελλάκτωρ: Νέο πλάνο μετά την πώληση της Άκτωρ – Στα 186 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 6μηνο 2023 – Δηλώσεις CEO

Επενδύσεις στον τομέα Παραχωρήσεων και των έργων ΣΔΙΤ, της Διαχείρισης Απορριμμάτων και της Ανάπτυξης Ακινήτων δρομολογεί ο όμιλος Ελλάκτωρ, μετά την απόφαση για πώληση της Άκτωρ, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ Ευθύμιος Μπουλούτας με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων Α’ εξαμήνου 2023, σύμφωνα με τα οποία από Συνεχιζόμενες Δραστηριότητες οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε €186 εκατ. για το Α’ εξάμηνο ’23 (στα ίδια περίπου επίπεδα με το εξάμηνο 2022) και τα καθαρά κέρδη στα €32 εκατ. από ζημιές €0,3εκατ. το περσινό Α’ εξάμηνο 2022.

Όσον αφορά τα βασικά οικονομικά μεγέθη του ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των Διακοπεισών Δραστηριοτήτων): Οι συνολικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα €441 εκατ. μειωμένες κατά 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (€479 εκατ.) λόγω της μη ενσωμάτωσης πλέον του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η πώληση του οποίου ολοκληρώθηκε τον 12ο του 2022.  Τα δε συνολικά καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε €13 εκατ. έναντι €12 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 4%.

Δηλώσεις Διευθύνοντος Συμβούλου

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα 6μηνου ο κ. Μπουλούτας τόνισε ότι: «Έχοντας ολοκληρώσει την χρηματοοικονομική και λειτουργική αναδιάρθρωση, καθώς και την αντιστροφή της αρνητικής πορείας των προηγουμένων ετών, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ επικεντρώνεται πλέον στην κερδοφόρο ανάπτυξη των Συνεχιζόμενων Δραστηριοτήτων του, με έμφαση στη δημιουργία προβλέψιμων ταμειακών ροών και την παραγωγή αξίας για τους μετόχους του.

Διαθέτουμε πλέον ίδια κεφάλαια €840εκατ. και καθαρή ρευστότητα €180εκατ. (εξαιρουμένης της παραχώρησης του Μορέα), καθιστώντας τον Όμιλο, μια από τις πιο υγιείς επιχειρήσεις στο κλάδο των υποδομών της Ελλάδας.

Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναφορικά με την πώληση της ΆΚΤΩΡ, η οποία ήδη έχει εκκινήσει τη Β’ φάση διερεύνησης της γνωστοποιηθείσας συναλλαγής.

Με την υλοποίηση της συναλλαγής αυτής ο Όμιλος θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά του, έχοντας πλέον τη δυνατότητα, αφενός να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο και αφετέρου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους.

Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι να ενισχύσουμε τις επενδύσεις μας στον τομέα των Παραχωρήσεων και των έργων ΣΔΙΤ, της Διαχείρισης Απορριμμάτων και της Ανάπτυξης Ακινήτων.»

Βασικές Δραστηριότητες

Εντός του πρώτου εξαμήνου 2023, η Ελλάκτωρ και η Άκτωρ Παραχωρήσεις υπέγραψαν

συμφωνία με την Ιντρακάτ για την πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής Άκτωρ ΑΤΕ στην Ιντρακάτ. Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όλων των λοιπών κατά νόμον εγκρίσεων και αδειών και η ολοκλήρωσή της αναμένεται έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Κατόπιν τούτου, σε όλες τις οικονομικές πληροφορίες γίνεται διάκριση μεταξύ Διακοπεισών Δραστηριοτήτων (Δ.Δ.) και Συνεχιζόμενων Δραστηριοτήτων (Σ.Δ.). Συγκεκριμένα για το 6Μ2022 οι Δ.Δ. περιλαμβάνουν τον τομέα των ΑΠΕ και για λόγους συγκρισιμότητας και το τομέα της Κατασκευής, ενώ για το 6Μ2023 οι Δ.Δ. περιλαμβάνουν μόνο τον κλάδο της Κατασκευής.

Δείτε ΕΔΩ

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις