Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Ελλάκτωρ: Συζητά την πώληση της Άκτωρ – Ποιος είναι ο υποψήφιος αγοραστής και ποια η «προίκα»

Ελλάκτωρ: Συζητά την πώληση της Άκτωρ – Ποιος είναι ο υποψήφιος αγοραστής και ποια η «προίκα»

Ένα ακόμα σημαντικό deal στον κλάδο των κατασκευών ετοιμάζεται να υπογραφεί, καθώς ο όμιλος Ελλάκτωρ, ανακοίνωσε την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το σχήμα εταιρειών Wade Adams Hellas SMSA και Adamas Group Limited, για ενδεχόμενη πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας Άκτωρ ΑΤΕ.

Στο σχήμα των αγοραστών της Άκτωρ με τους οποίους συζητά η Ελλάκτωρ, συμμετέχουν Κύπριοι επιχειρηματίες από τον κλάδο των κατασκευών και ο Δημήτρης Κούτρας, που το πιο πρόσφατο επαγγελματικό του βήμα αφορούσε τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Ιντρακάτ.

Ποια είναι η Wade Adams

Η δραστηριότητα της κατασκευαστικής Wade Adams ξεκίνησε στην αφρικανική ήπειρο από μια μικρή οικογενειακή εταιρεία, φθάνοντας σήμερα  να αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εργολάβους του Κόλπου, με πλούσια δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή.

Οι ρίζες του ομίλου, χρονολογούνται από το 1976, με την ίδρυση της Union Transporting and Contracting Company (UTCC). Στην πορεία το όνομα άλλαξε και σήμερα η Wade Adams δραστηριοποιείται σε όλους τους εμπορικούς, βιομηχανικούς και οικιακούς τομείς, με εξειδίκευση σε όλες τις πτυχές του σχεδιασμού και της κατασκευής, της EPIC και των κατασκευαστικών υπηρεσιών εργοδότη, έχοντας δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο έργων μεγάλης κλίμακας που συμπεριλαμβάνει από αεροδρόμια, φράγματα, δρόμους και γέφυρες, μέχρι οικιστικά, υποδομές και δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο, πληροφορίες προσκείμενες στο σχήμα των υποψήφιων αγοραστών, αναφέρουν ότι το τίμημα για την απόκτηση του κατασκευαστικού βραχίονα της Ελλάκτωρ, θα κυμανθεί στα 160 εκατ. ευρώ.  Η κυπριακή εταιρεία επιδιώκει να αποκτήσει την πλειοψηφία της Άκτωρ, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%

Ποια είναι η Άκτωρ

Σχετικά με την Άκτωρ, να σημειωθεί, ότι κατέχει ηγετική θέση και διεθνή παρουσία στον τομέα των υποδομών, παρέχοντας μεγάλο εύρος διαφοροποιημένων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στις Κατασκευές, στα Φωτοβολταϊκά Πάρκα, στις Λατομικές δραστηριότητες, στη Διαχείριση Τεχνικών Εγκαταστάσεων και στη Διαχείριση Έργου.

Μεταξύ των εμβληματικών έργων υποδομής στην Ελλάδα και το εξωτερικό περιλαμβάνονται η Γραμμή 2 του Μετρό της Αθήνας, η Χρυσή Γραμμή του Μετρό στο Κατάρ, το Μουσείο της Ακρόπολης, ο Αγωγός Φυσικού Αερίου TAP, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Αθήνας στην Ψυττάλεια, ο Αυτοκινητόδρομος Demir Kapija –Smokvica στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και τα υπό εξέλιξη έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου κ.ά.

Επίσης, εξειδικεύεται στην κατασκευή και την ανάπλαση μεγάλων και πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, έχοντας συμβάλλει στη δημιουργία κι αναβάθμιση τουριστικών θέρετρων υψηλών διεθνών προδιαγραφών που αναδεικνύουν το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, όπως τα ξενοδοχεία Costa Navarino, Four Seasons Astir Palace, Grand Hyatt, Ikos, Sani Dunes κ.ά.  το €Το 2021, ο κύκλος εργασιών της Άκτωρ ανήλθε στα 463 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ανεκτέλεστο ξεπέρασε τα 2,8 δισ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή ανακοίνωση

Η Διοίκηση της εταιρείας «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» (εφεξής «η Εταιρεία») σε συνέχεια της από 26.01.2023 ανακοίνωσής της, προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, ανακοινώνει την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το σχήμα εταιρειών Wade Adams Hellas SMSA και Adamas Group Limited, για ενδεχόμενη πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Η Εταιρεία, συμμορφούμενη πάντα με το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς και ειδικότερα με το άρθρο 17 του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 και τις ρυθμίσεις του Κανονισμού Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαβεβαιώνει ότι θα προβεί στις απαραίτητες γνωστοποιήσεις σχετικά με την εξέλιξη της ανωτέρω διαδικασίας. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις