Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Ελλάκτωρ: Τα σχέδια για Αττική Οδό, η πώληση της Άκτωρ και η μερισματική πολιτική – Όσα ανακοινώθηκαν στη γ.σ. των μετόχων

Ελλάκτωρ: Τα σχέδια για Αττική Οδό, η πώληση της Άκτωρ και η μερισματική πολιτική – Όσα ανακοινώθηκαν στη γ.σ. των μετόχων
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Το στόχο να διανείμει μέρισμα από την ερχόμενη χρήση, ανήγγειλε η διοίκηση της Ελλάκτωρ προς τους μετόχους στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στις 22/6/23, όπου μεταξύ άλλων ελήφθησαν αποφάσεις για τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση που έληξε στις 31/12/22.

Μιλώντας για την πολιτική της Ελλάκτωρ, ο διευθύνων σύμβουλος Ευθύμιος Μπουλούτας αναφέρθηκε στην υπογραφή σύμβασης με την Ιντρακάτ για την πώληση της Άκτωρ, κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου, η οποία όπως είπε θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 και θα αποφέρει άμεσα το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σταδιακά.

Η πώληση της Άκτωρ, που θα σημάνει την αποχώρηση του ομίλου από τις κατασκευές αποτελεί στρατηγική απόφαση σημασίας για τον όμιλο, το ίδιο και η απόφασή της να εστιάσει στον τομέα των παραχωρήσεων απ’ όπου «ωφελείται» με σταθερές κι επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές, κάνοντας εκτιμήσεις για 1,3 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.  

Αναφορικά με την Αττική Οδό, ο κ. Μπουλούτας εξέφρασε το ενδιαφέρον του ομίλου για τον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι η κοινοπραξία που συμμετέχει ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά, έως τη λήξη της προθεσμίας στις 17 Ιουλίου. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, «καθώς δεν γνωρίζουμε την πορεία άλλων ομίλων, σκοπεύουμε να υποβάλλουμε ανταγωνιστική προσφορά»

Τα real estate έργα

Εστιάζοντας στη δραστηριότητα της Reds, της εταιρείας που αναπτύσσει έργα στο real estate, ο κ. Μπουλούτας εστίασε σε τρία πολύ αξιόλογα έργα που «τρέχει» αυτή τη στιγμή ο όμιλος. Πρόκειται για την ανάπτυξη του project Καμπάς ύψους 150 εκατ. ευρώ, το φιλόδοξο πλάνο για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος στις Γούρνες Ηρακλείου με προϋπολογισμό επιπλέον 150 εκατ. ευρώ και την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου, μία ενδιαφέρουσα επένδυση που η αξία της αποτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ.  Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο με προοπτική ολοκλήρωσης τα 6 έτη και προσδοκίες για απόδοση μεγαλύτερη από 10%

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, η διοίκηση εξέφρασε την αισιοδοξία της για το μέλλον, λέγοντας ότι μετά από 10 χρόνια ζημιών ο όμιλος πέρασε σε κερδοφορία που θα είναι διατηρήσιμη κι ανερχόμενη. Ήδη, το προηγούμενο έτος, ο Ελλάκτωρ πέτυχε σημαντικά θέματα που άπτονται της ενέργειας, όπως ένταξη σε νέους δείκτες αειφορίας και επενδύσεις βιωσιμότητας, ενώ αξιοσημείωτο είναι πώς κατέχει την 97η θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τους μεγαλύτερους ομίλους υποδομών. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων στα τέλη του 2022 ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις