Σάββατο, 11 Μαΐ
17oC Αθήνα

ΕΛΤΑ: Ψηφιακές επενδύσεις στο Κρυονέρι στα πρότυπα της China Post – Τι αλλάζει

ΕΛΤΑ: Ψηφιακές επενδύσεις στο Κρυονέρι στα πρότυπα της China Post – Τι αλλάζει

Σε νέα ψηφιακή εποχή εισέρχονται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με προγραμματισμένες επενδύσεις για την αναβάθμιση του ρομποτικού συστήματος διαλογής αντικειμένων, την «έλευση» του Ψηφιακού Ταχυδρόμου και των Ψηφιακών Καταστημάτων 24ωρης λειτουργίας, την ώρα που η διοίκηση προχωρά σε εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας, με στόχο την πλήρη επαναφορά στην κερδοφορία έως το 2023.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΕΛΤΑ έχει ξεκινήσει από το Κέντρο Διαλογής στο Κρυονέρι με την εγκατάσταση των 55 πρώτων mini robots, που μπορούν να εξυπηρετήσουν 3.000 αντικείμενα την ώρα. Πρόκειται για τα ίδια robots που χρησιμοποιεί και ο γίγαντας των Ταχυδρομείων της Κίνας, η China Post.

Το επόμενο βήμα αποτελεί η αύξηση του αριθμού των robots σε 125 πριν το τέλος του έτους, για να μπορούν να εξυπηρετούν σχεδόν 7.000 αντικείμενα την ώρα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του oμίλου ΕΛΤΑ, κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος σε ειδική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Κρυονέρι, εκεί όπου χτυπά η «καρδιά» των ΕΛΤΑ.

Ποιες είναι οι ψηφιακές επενδύσεις

-Αναβάθμιση του ρομποτικού συστήματος διαλογής αντικειμένων. Η αναβάθμιση σε 125 από 55 robots που λειτουργούν σήμερα θα προσφέρει δυνατότητα διαχείρισης 165.000 αντικειμένων την ημέρα, υπερπενταπλασιάζοντας τη συνολική ικανότητα διαχείρισης και παρέχοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, δυνατότητα για παράδοση στον πελάτη ακόμα και την ίδια μέρα.

-Ανάπτυξη του Ψηφιακού Ταχυδρόμου. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, με απεριόριστες δυνατότητες στη διάθεση του πελάτη. Οι διανομείς του Ομίλου ΕΛΤΑ αναβαθμίζονται  τεχνολογικά, εξοπλίζονται με PDA’s και ειδικό λογισμικό που θα τους δίνουν τη δυνατότητα, πέραν των συμβατικών ταχυδρομικών υπηρεσιών, να πραγματοποιούν και ανέπαφες συναλλαγές, πληρωμές, εισπράξεις και αντιπαραβολή παραγγελιών και λογαριασμών στην πόρτα του πελάτη. Επιπλέον, οι πελάτες, μέσω των νέων εφαρμογών που φέρνει ο Ψηφιακός Ταχυδρόμος, θα έχουν real time ενημέρωση για την εξέλιξη της παραγγελίας τους και ειδοποιήσεις για την παραλαβή, με το στίγμα του διανομέα που τους εξυπηρετεί, σε πραγματικό χρόνο.

-Ανάπτυξη των Ψηφιακών Καταστημάτων 24ωρης λειτουργίας (Smart Lockers). Στα καταστήματα αυτά, που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου δικτύου των ΕΛΤΑ, οι πελάτες θα μπορούν να παραδίδουν ή να παραλαμβάνουν το αντικείμενο, το πακέτο ή την αλληλογραφία τους, 24 ώρες το 24ωρο, κάθε ημέρα του έτους.

Όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος: «Αυτό που διαμορφώνουμε μέσα από την ψηφιοποίηση και το πρόγραμμα του μετασχηματισμού μας, αφορά μια ολιστική επαναπροσέγγιση της εξυπηρέτησης. Μια νέα “ψηφιακή εποχή”  που θα συνδυάζει την καθολική κάλυψη της επικράτειας, με 1600 σημεία εξυπηρέτησης, ταχύτερες διαδικασίες αλλά και νέες ψηφιακές λειτουργίες, με εφαρμογές που θα συνοδεύουν κάθε βήμα της λειτουργίας μας. Ο Έλληνας πολίτης, ζητά από εμάς ένα νέο, ανταγωνιστικό μοντέλο. εξυπηρέτησης. Και με τον Ψηφιακό μας Μετασχηματισμό, έχει έρθει η ώρα να δει αποτελέσματα».

Το σχέδιο εξυγίανσης των ΕΛΤΑ

Σχετικά με την κατάσταση που βρίσκονταν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι «Τα ΕΛΤΑ, πριν λίγους μόνο μήνες, βρίσκονταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Λάθη και παραλείψεις ετών είχαν φέρει την εταιρία στο χείλος της χρεοκοπίας. Και χρειάστηκαν τολμηρές αποφάσεις και ενέργειες για τη διάσωσή της. Αποφάσεις που λάβαμε και εφαρμόζουμε με επιτυχία.  Τέθηκε σε εφαρμογή μία από τις μεγαλύτερες και δραστικότερες μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η οποία, με την έμπρακτη υποστήριξη των μετόχων μας -της ΕΕΣΥΠ αλλά και της Πολιτείας- έχει ήδη αλλάξει τα δεδομένα. Και σας διαβεβαιώνω ότι πρόκειται να αλλάξει πολύ περισσότερα, πολύ σύντομα.

Ίσως το σημαντικότερο πρώτο βήμα ήταν ότι διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού. Έτσι ώστε να μπορεί να γίνει πραγματικότητα, να μην μείνει στα χαρτιά.  Και να προσφέρει μία ολοκληρωμένη λύση με τη χαμηλότερη δυνατή επιβάρυνση για το Δημόσιο και τους φορολογουμένους, αλλά και με τη μεγαλύτερη αξία για την ίδια την εταιρεία.

Από την πλευρά μας, πριν καν ξεκινήσει το πρόγραμμα, προχωρήσαμε σε μια σειρά από ενέργειες εξορθολογισμού του κόστους λειτουργίας των ΕΛΤΑ, που αποφέρουν εξοικονόμηση 85 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η καθαρή ανάγκη χρηματοδότησης μέσω της ΑΜΚ, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο, περιορίστηκε στα 100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σημαντικά μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων.

Αμέσως μετά, ξεκινήσαμε την προσαρμογή του οργανισμού στα ευρωπαϊκά δεδομένα διανομής της αλληλογραφίας, το λεγόμενο D+3.

Ταυτόχρονα, υπογράψαμε με τους εργαζομένους μία νέα ΣΣΕ, επίσης βασισμένη σε ρεαλιστικά δεδομένα, ενώ διευθετήσαμε οριστικά το ζήτημα των αναβαλλόμενων αποζημιώσεων της Καθολικής Υπηρεσίας που ταλάνιζε τον ισολογισμό των ΕΛΤΑ εδώ και χρόνια. Και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί για τη βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ και την ομαλή οικονομική τους λειτουργία.

Η εθελούσια έξοδος

Αυτό, όμως που ήταν το «κλειδί» του μετασχηματισμού, ήταν το μεγάλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που υλοποιήσαμε στις αρχές του χρόνου και αποδείχθηκε ίσως το πιο επιτυχημένο στα χρονικά του ευρύτερου δημοσίου τομέα στην Ελλάδα. Αναφέρω τον όρο «επιτυχημένο», γιατί πέτυχε πλήρως τους στόχους του, από την πρώτη κιόλας φάση, με 2.000 εργαζόμενους να επιλέγουν να το ακολουθήσουν. Σε αυτό, δε υπήρχε κάποιο μυστικό. Ήταν ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε αντικειμενικά, με παροχές αγοράς, αλλά και σεβασμό προς τους εργαζομένους και την προσφορά τους. Και, αντίστοιχα, ένα πρόγραμμα, που μετά την ολοκλήρωσή του μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό μας, με ασφάλεια και σιγουριά στο μέλλον.

Με όλες αυτές τις κινήσεις, θέσαμε τις βάσεις για σταθεροποίηση της λειτουργικής κερδοφορίας, που πετύχαμε για πρώτη φορά το 2020 και με την φετινή χρονιά να κινείται σε ακόμη καλύτερα επίπεδα. Στόχος μας είναι η πλήρης επαναφορά στην κερδοφορία μέχρι το 2023. Τα οικονομικά μας αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2021, που θα ανακοινωθούν σύντομα, θα επιβεβαιώσουν την πορεία αυτή».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις