Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Ενέργεια: Φιλόδοξες επενδύσεις από την νεοσύστατη Faria Renewables – Η «συμμαχία» Faria Group και Omnes Capital

Ενέργεια: Φιλόδοξες επενδύσεις από την νεοσύστατη Faria Renewables – Η «συμμαχία» Faria Group και Omnes Capital

Η FARIA Group, μία ελληνική εταιρεία με εμπειρία και δυναμική στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και το Capenergie 5, το Επενδυτικό Ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 5ης γενιάς της OMNES Capital, το οποίο πρόσφατα ανακοίνωσε την επίτευξη της πρώτης συγκέντρωσης κεφαλαίων ύψους 800 εκατ. ευρώ, ίδρυσαν την εταιρεία «FARIA Renewables Α.Ε.», με τη φιλοδοξία και το στόχο να εξελιχθεί σε έναν κορυφαίο ανεξάρτητο Παραγωγό Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΙPP), τόσο στην ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά, όσο και στο εξωτερικό.

Η εταιρεία FARIA Renewables εδρεύει στην Ελλάδα, όμως ο στρατηγικός της στόχος είναι να επεκταθεί και πέρα από αυτήν, δημιουργώντας ένα διεθνές προφίλ και στοχεύοντας στην ανάπτυξη μιας πλατφόρμας με ανάπτυξη έργων Φωτοβολταϊκών, Χερσαίων και Υπεράκτιων Αιολικών, Αποθήκευσης Ενέργειας, Υβριδικών και “πράσινου” Υδρογόνου (Η2) .

Το επενδυτικό σχέδιο

Με το Capenergie 5, η OMNES έχει αναλάβει το πλειοψηφικό μερίδιο της εταρείας «FARIA Renewables Α.Ε.», και θα διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση μιας στρατηγικής που βασίζεται σε δύο άξονες: εξαγορές υφιστάμενων αδειών και έργων και ανάπτυξη έργων από το αρχικό στάδιο.

Μέσω της συγκεκριμένης στρατηγικής, τα επόμενα 4-6 χρόνια, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα αξιοσημείωτου μεγέθους, με έργα σε λειτουργία, ισχύος πάνω από 350 MW και έργα υπό αδειοδότηση και κατασκευή, με ισχύ πάνω από 1,5 GW στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικούς αιολικούς και ηλιακούς πόρους, και υλοποιεί γρήγορα βήματα προς την απανθρακοποίηση, θέτοντας φιλόδοξους στόχους όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος τα επόμενα χρόνια.

Η επίτευξη της στρατηγικής συνεργασίας, δίνει τη δυνατότητα στην FARIA Renewables να αξιοποιήσει τις επιστημονικές γνώσεις, την εμπειρία και τις δυνατότητες της ομάδας ανάπτυξης και διοίκησης της FARIA Group, και σε συνδυασμό με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία της OMNES Capital να αναπτυχθεί και να επιδράσει στην ελληνική αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το πρώτο φ/β έργο

Προχωρώντας άμεσα στην υλοποίηση της στρατηγικής της, η FARIA Renewables ανακοινώνει την απόκτηση και την έναρξη κατασκευής του πρώτου φωτοβολταϊκού έργου ισχύος 20 MW, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 1ο τρίμηνο του 2024. Το έργο βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα, σε ιδανική περιοχή για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων, καθώς επωφελείται από τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.

Η FARIA Renewables εξετάζει την απόκτηση και άλλων έργων και χαρτοφυλακίων τρίτων, για την ενσωμάτωσή τους στην πλατφόρμα της. Επιπρόσθετα, έχει υπό ανάπτυξη έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά, χερσαία αιολικά και αποθήκευσης ενέργειας) σημαντικής δυναμικότητας, και παράλληλα διαπραγματεύεται στρατηγικές συνεργασίες στον τομέα της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έργων και “πράσινου” υδρογόνου, με έναν στρατηγικό στόχο σε διεθνές επίπεδο, συνολικού μεγέθους τουλάχιστον 5 GW.

Η διαδικασία

Η Akereos Capital ενήργησε ως αποκλειστικός σύμβουλος συγχωνεύσεων και εξαγορών, και η δικηγορική εταιρεία KLC Law firm και o νομικός σύμβουλος Toμ Κυριακόπουλος υποστήριξαν την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η Θάλεια Βαλκούμα, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Faria Renewables, δήλωσε: «Αυτή η συνεργασία στοχεύει στην επιτάχυνση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο βιώσιμων, διαφανών και κοινωνικά υπεύθυνων αναπτυξιακών και επενδυτικών στρατηγικών».

Ο Δημήτρης Κιντσάκης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της FARIA Renewables, πρόσθεσε: «Η συνεργασία αυτή βασίστηκε σε κοινές σκέψεις, κοινά οράματα και κοινούς στόχους, η FARIA Renewables να αποτελέσει έναν κορυφαίο Ανεξάρτητο Παραγωγό Ηλεκτρικής Ενέργειας (IPP), ο οποίος θα συμβάλει με τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες του στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και την επίτευξη της “πράσινης” οικονομίας».

Ο Michael Pollan, Managing Partner της OMNES Capital, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την εξαιρετικά έμπειρη ομάδα της εταιρείας FARIA Group, και να έχουμε την ευκαιρία να τους υποστηρίξουμε στο ταξίδι τους να γίνουν κορυφαίοι Ανεξάρτητοι Παραγωγοί Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις