Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Επένδυση στην τέχνη: Η Spania.io και η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εισέρχονται στην ψηφιακή αγορά

Επένδυση στην τέχνη: Η Spania.io και η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εισέρχονται στην ψηφιακή αγορά

Μετά το ψηφιακό χρήμα, σειρά έχουν τα ψηφιακά έργα τέχνης (NFT), μια αγορά που διανύει τα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα, πρόκειται ωστόσο για το μέλλον του καλλιτεχνικού κόσμου.

Η αγορά των NFTs (non – fungible tokens), όπως αποκαλείται η αγορά των έργων ψηφιακής τέχνης, απλώνεται σε διάφορες μορφές τέχνης, όπως απέδειξαν πρόσφατα η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, που σε συνεργασία με την Spania.io – την πρώτη πλατφόρμα – marketplace για NFT στην Ελλάδα – διοργάνωσαν μια πρωτοπόρα και καινοτόμα έκθεση, όπου 13 Έλληνες καλλιτέχνες διέθεσαν τα έργα τους σε ψηφιακή, μοναδική έκδοση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στον χώρο της γκαλερί, φίλοι της τέχνης είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα και τον παράλληλο κόσμο του metaverse, μέσα από την παρουσίαση των έργων και συζήτηση με τον ιδρυτή του Spania.io, Ηλία Τουτουδάκη και την ομάδα του.

Ψηφιακή Τέχνη

Η Δάφνη Ζουμπουλάκη, που στήριξε από την πρώτη στιγμή τη φιλόδοξη και πρωτοποριακή ιδέα ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας η γκαλερί προσανατολίστηκε και σε ενέργειες στο ψηφιακό περιβάλλον, κάτι που «δημιούργησε το έδαφος να συνεργαστούμε με το Spania.io» ενώ ο επικεφαλής του marketplace συμπλήρωσε: «μετά από σημαντική δουλειά δύο ετών έχουμε δημιουργήσει μια πλήρη πλατφόρμα NFT, προκειμένου ένας καλλιτέχνης να μπορεί να διαθέσει τα έργα του με έναν σύγχρονο, εύκολο, ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα 13 έργα που διατίθενται σε NFT, είναι όλα μοναδικά, δηλ. εκδόσεις 1/1. Η διάθεση τους ξεκίνησε χθες, 12 Δεκεμβρίου, μέσα από το NFT marketplace Spania.io.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο εικαστικό αυτό εγχείρημα είναι οι Cacao Rocks (Ιάσονας Μέγκουλας), Θωμάς Διώτης, Georgia Fambris, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Βασιλική Κούκου, Τζένη Κωδωνίδου, Melina Mosland, Ελένη Μυλωνά, Βασίλης Πάτμιος – Καρούκ, Νατάσσα Πουλαντζά, Μυρτώ Σταμπούλου και Παύλος Τσάκωνας.

Τα NFT τους βασίζονται σε ζωγραφικά έργα, σχέδια, χαρακτικά, ψηφιακά σχέδια, animation, βίντεο και φωτογραφίες, και μπορεί κανείς να τα δει συγκεντρωμένα στον σύνδεσμο Spania.io/zoumboulakis_galleries αλλά και στο χώρο του Spania.io στο Metaverse.

Πρωτοπόροι ψηφιακής τέχνης

To Spania.io είναι η πρώτη πλατφόρμα – marketplace για NFT στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το 2021 και έχει ήδη διαθέσει συλλεκτικά NFT για εικαστικούς καλλιτέχνες, αθλητές, μουσικούς, φωτογράφους κ.ά. Είναι η πρώτη πλατφόρμα στην Ελλάδα που διαθέτει όλη την τεχνογνωσία και την υποδομή για τη δημιουργία και τη διάθεση NFT και συνεργάζεται μόνο με πιστοποιημένους, επιλεγμένους δημιουργούς. https://www.spania.io

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους τέχνης στην Αθήνα. Στην αίθουσά της έχουν παρουσιαστεί και εξακολουθούν να παρουσιάζονται εκθέσεις ιστορικής σημασίας, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Μετά την πρόσφατη ανακαίνισή της (2018), η Γκαλερί συνεχίζει την πορεία της στον χώρο της σύγχρονης τέχνης επιλέγοντας και προτείνοντας έργα νεότερων, καθώς και καθιερωμένων καλλιτεχνών.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις