Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Εταιρείες Διαχείρισης: Σε λειτουργία μπαίνει την 1η Απριλίου η πλατφόρμα e-servicing

Εταιρείες Διαχείρισης: Σε λειτουργία μπαίνει την 1η Απριλίου η πλατφόρμα e-servicing

Καμία παράταση δεν πρόκειται να δοθεί στις εταιρείες διαχείρισης δανείων για την εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους δανειολήπτες, η οποία πρέπει να λειτουργήσει σε κάθε εταιρεία από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες οι εταιρείες διαχείρισης είχαν συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Θεώνη Αλαμπάση, με θέμα την πρόοδο εργασιών στην ψηφιακή πλατφόρμα και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις ενόψει της λειτουργίας της.

Η ψηφιακή πλατφόρμα που θα λειτουργεί όπως το e- banking των τραπεζών, μέσω προσωπικών κωδικών πρόσβασης που θα χορηγεί ο διαχειριστής πιστώσεων (δανείων κλπ.) μετά από τη διαδικασία ταυτοποίησης του δανειολήπτη, θα πρέπει να περιλαμβάνει – κατ’ ελάχιστον –:

α) πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης, με αναλυτική καταγραφή των ποσών για κεφάλαιο, τόκους, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο,

β) την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

Παράλληλα, σήμερα λήγει η προθεσμία προκειμένου οι εταιρείες διαχείρισης να υποβάλουν στην ΤτΕ επικαιροποιημένους φακέλους για την εκ νέου αδειοδότησή τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι 5 – 6 εταιρείες δεν επιθυμούν να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας, ενώ καμία από τις εταιρείες διαχείρισης δεν σκοπεύει να αιτηθεί για την «μεγάλη άδεια» με την οποία θα μπορεί να επεκτείνει την δραστηριότητά της και στις αναχρηματοδοτήσεις δανείων υπό εξυγίανση.

Υπενθυμίζεται ότι οι αυστηρότερες προϋποθέσεις λειτουργίας για τους servicers που προβλέπει η ΤτΕ περιλαμβάνουν ενισχυμένους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, τριετή business plan, κατάλληλους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου που, μεταξύ άλλων, διασφαλίζουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων των δανειοληπτών κ.ά. Αναφορικά με την προστασία των δανειοληπτών, οι εταιρείες διαχείρισης οφείλουν να αντιμετωπίζουν τους δανειολήπτες με δίκαιο και επιμελή τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάστασή τους και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τυχόν τεκμηριώνουν την ιδιαίτερη οικονομική δυσχέρεια ή/ και τα ειδικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν δανειολήπτες που είναι φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας.

Σημειώνεται ότι η ΤτΕ θα χορηγήσει τις νέες άδειες στις 29 Ιουνίου.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις