Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Εθνική Τράπεζα: Κατέγραψε σημαντική κερδοφορία ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2023

Εθνική Τράπεζα: Κατέγραψε σημαντική κερδοφορία ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2023

Σημαντική κερδοφορία, ύψους 1,2 δισ. ευρώ κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα το 2023 αντλώντας ώθηση κυρίως από το επιτοκιακό περιβάλλον, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 65% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που εξέδωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα, η δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους διατηρήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (+6% σε τριμηνιαία βάση).

Το γεγονός αυτό αποτυπώνει την ανατιμολόγηση των δανείων λόγω των αυξήσεων του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), απορροφώντας το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

Κατά συνέπεια, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε σε ανοδική τροχιά, σημειώνοντας αύξηση 15 μονάδων βάσης σε τριμηνιαία βάση, προσεγγίζοντας τις 337 μονάδες βάσης.

Σημαντική αύξηση κατέγραψε και στα καθαρά έσοδα από προμήθειες τα οποία ενισχύθηκαν κατά +10% σε ετήσια βάση για το 2023, αντανακλώντας τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες προμηθειών, με αιχμή του δόρατος τις επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις, τη χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών (trade finance), και τις αυξημένες σταυροειδείς πωλήσεις επενδυτικών και ασφαλιστικών προϊόντων.

Η αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, στα 30,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου, κυρίως χάρη στις μεσαίες επιχειρήσεις, τη χρηματοδότηση έργων (project finance) και τη ναυτιλία. Το 2023, οι εκταμιεύσεις λιανικής τραπεζικής ενισχύθηκαν στα 1,2 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε σχετικά: «Οι αναπτυξιακοί παράγοντες και οι μεταρρυθμίσεις ενισχύουν τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2024 και έπειτα, ενώ η Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις